Сряда,

Бивш шеф на ЦРУ каза какво ще стори Западът при руски ядрен удар

От: Иван Ангелов -
6804
Бивш шеф на ЦРУ каза какво ще стори Западът при руски ядрен удар
A
A
A

Съединените щати и техните съюзници ще унищожат руските войски и военно оборудване в Украйна, както и ще потопят черноморския им флот, ако руският президент Владимир Путин използва ядрено оръжие в страната, предупреди бившият директор на ЦРУ и четиризвезден генерал от резерва Дейвид Петреъс, цитиран от Нюз.бг.

Петреъс заяви, че не е разговарял със съветника по националната сигурност Джейк Съливан за вероятния отговор на САЩ при ядрена ескалация от страна на Русия, за който според представители на администрацията Москва е била многократно информирана.

Бившият директор на ЦРУ заяви пред Ей Би Си Нюз: "Само за да ви дам хипотетичен отговор, ние бихме отговорили, като поведем нато - колективно - усилие, което ще унищожи всяка руска конвенционална сила, която можем да видим и идентифицираме на бойното поле в Украйна, а също и в Крим, и всеки кораб в Черно море."

Предупреждението идва дни след като Путин изрази мнение, което мнозина тълкуват като заплаха за по-голяма война между Русия и Запада.

Запитан дали използването на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна би въвлякло Америка и НАТО във война, Петреъс заяви, че това не би било ситуация, задействаща член 5 на Алианса, който призовава за колективна отбрана. Това е така, защото Украйна не е част от НАТО - въпреки това "отговорът на САЩ и НАТО" би бил в реда на нещата, каза Петреъс.

Петреъс призна, че вероятността радиацията да обхване страните от НАТО под чадъра на член 5 може би ще се тълкува като нападение срещу член на НАТО.

"Може би можете да представите такъв случай", каза той. "Другият случай е, че това е толкова ужасяващо, че трябва да има отговор - не може да остане без отговор."

И все пак Петреъс добави: "Не искате отново да се стигне до ядрена ескалация тук. Но трябва да покажете, че това не може да бъде прието по никакъв начин."

Независимо от това, с нарастващия натиск върху Путин след украинските завоевания в източната част на страната съгласно декларацията за анексиране от миналата седмица и засилващата се съпротива срещу усилията за мобилизация в Русия, Петреъс заяви, че московският лидер е отчаян.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com