Бивш шеф на ЦРУ каза какво ще стори Западът при руски ядрен удар

Ако радиацията обхване страните от НАТО, това може би ще се тълкува като нападение

Бивш шеф на ЦРУ каза какво ще стори Западът при руски ядрен удар | StandartNews.com

Съединените щати и техните съюзници ще унищожат руските войски и военно оборудване в Украйна, както и ще потопят черноморския им флот, ако руският президент Владимир Путин използва ядрено оръжие в страната, предупреди бившият директор на ЦРУ и четиризвезден генерал от резерва Дейвид Петреъс, цитиран от Нюз.бг.

Петреъс заяви, че не е разговарял със съветника по националната сигурност Джейк Съливан за вероятния отговор на САЩ при ядрена ескалация от страна на Русия, за който според представители на администрацията Москва е била многократно информирана.

Бившият директор на ЦРУ заяви пред Ей Би Си Нюз: "Само за да ви дам хипотетичен отговор, ние бихме отговорили, като поведем нато - колективно - усилие, което ще унищожи всяка руска конвенционална сила, която можем да видим и идентифицираме на бойното поле в Украйна, а също и в Крим, и всеки кораб в Черно море."

Предупреждението идва дни след като Путин изрази мнение, което мнозина тълкуват като заплаха за по-голяма война между Русия и Запада.

Запитан дали използването на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна би въвлякло Америка и НАТО във война, Петреъс заяви, че това не би било ситуация, задействаща член 5 на Алианса, който призовава за колективна отбрана. Това е така, защото Украйна не е част от НАТО - въпреки това "отговорът на САЩ и НАТО" би бил в реда на нещата, каза Петреъс.

Петреъс призна, че вероятността радиацията да обхване страните от НАТО под чадъра на член 5 може би ще се тълкува като нападение срещу член на НАТО.

"Може би можете да представите такъв случай", каза той. "Другият случай е, че това е толкова ужасяващо, че трябва да има отговор - не може да остане без отговор."

И все пак Петреъс добави: "Не искате отново да се стигне до ядрена ескалация тук. Но трябва да покажете, че това не може да бъде прието по никакъв начин."

Независимо от това, с нарастващия натиск върху Путин след украинските завоевания в източната част на страната съгласно декларацията за анексиране от миналата седмица и засилващата се съпротива срещу усилията за мобилизация в Русия, Петреъс заяви, че московският лидер е отчаян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай