Байдън с обещание към Зеленски и призив към Путин

Президентът на САЩ осъди масираните руски ракетни удари срещу Украйна

Байдън с обещание към Зеленски и призив към Путин | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди масираните руски ракетни удари срещу Украйна, като изтъкна, че те са били насочени срещу цивилни и не са имали никаква военна цел. Той обеща, че САЩ и техните съюзници ще продължат да принуждават Москва да плаща цената на действията си.

"Съединените щати категорично осъждат днешните ракетни удари на Русия срещу Украйна, включително срещу Киев. При тези нападения бяха убити и ранени цивилни и бяха унищожени мишени, които не служат за военна цел", се казва в изявление на Байдън. Тези нападение "отново демонстрират пълната бруталност на незаконната война на Путин срещу украинския народ", добави президентът на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вашингтон е предоставил на Киев над 16,8 милиарда долара помощ в сферата на сигурността, откакто на 24 февруари Русия нахлу в Украйна. САЩ и съюзниците им наложиха и серия от икономически санкции на Москва заради действията ѝ в съседната държава.

"Тези удари само засилват още повече нашия ангажимент да бъдем с народа на Украйна толкова, колкото е необходимо", каза Байдън. "Заедно с нашите съюзници и партньори ние ще продължим да налагаме на Русия да плаща цена за своята агресия, ще държим Путин и Русия отговорни за техните жестокости и военни престъпления и ще предоставяме на украинските сили подкрепата, необходима им, за да защитят страната и свободата си. Отново призоваваме Русия незабавно да прекрати тази непровокирана агресия и да изтегли войските си от Украйна", подчерта президентът на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че е разговарял с украинския външен министър Дмитро Кулеба и отново е потвърдил подкрепата на САЩ за Украйна след "ужасяващите удари", нанесени от Русия, предаде Ройтерс.

"Ще продължим неизменно да оказваме икономическа, хуманитарна помощ и помощ в областта на сигурността, за да може Украйна да се защитава и да се грижи за народа си", написа Блинкен в пост в Туитър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай