Байдън с голям жест към Полша за войната в Украйна

Байдън добави, че светът трябва да помогне за намаляване на тежестта върху Полша

Байдън с голям жест към Полша за войната в Украйна | StandartNews.com

Полската страна е поела "значителна отговорност" в хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки президента на САЩ Джо Байдън, който днес е на посещение във Варшава.

Байдън добави, че светът трябва да помогне за намаляване на тежестта върху Полша.

Американският президент също така каза на своя полски колега Анджей Дуда, че смята Член 5 от Устава на НАТО, който гарантира взаимна помощ за отбраната на страните членки на организацията, за "свещено задължение".

Байдън даде допълнителни обещания за военно сътрудничество и на украинските министри на външните работи и на отбраната, с които се срещна във Варшава.

Това бяха първите преки разговори между украинските и американските власти от началото на войната. Още в хотела си Байдън е разговарял с Дмитро Кулеба и Олексий Резников. Като част от делегацията на Джо Байдън, в срещата са участвали и американските първи дипломат и военен министър Антъни Блинкън и Лойд Остин.

Според Кулеба, освен обещания за „еволюция в отбранителното сътрудничество“, Байдън е изразил съгласие за нуждата от по-голям натиск върху европейските страни да наложат допълнителни санкции на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай