500 руски туристи блокирани у нас. Как ще се приберат?

34 страни затвориха въздушното си пространство за руски самолети

500 руски туристи блокирани у нас. Как ще се приберат? | StandartNews.com

Стотици руски туристи са блокирани в Банско заради отменените полети. Много от тях се оказаха и без средства, тъй като не могат да правят разплащания с картите си. Единствената възможност да се приберат е през Турция или Сърбия. Появиха се и спекулации при предлагането на билети, твърдят туроператори и хотелиери, съобщава БНР. 

Руските туристи, които се намират в европейски страни, затворили въздушното си пространство за руски самолети, ще бъдат върнати у дома транзитно през Турция, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това заяви вицепрезидентът на Руския съюз на туристическата индустрия ( РСТ ) Дмитрий Горин, предаде РИА Новости.

От днес общо 34 страни, сред които и България, затвориха въздушното си пространство за руски самолети.

„Обмислят се транзитни полети през трети страни, включително градовете Истанбул, Дубай, Абу Даби, Доха и Кайро, както и други отворени страни“, каза Горин.

Според него в момента туроператорите с Ростуризъм решават въпроса за превоз на 400 независими и организирани туристи от Будапеща, Унгария, 500 организирани туристи от България и около 200 от португалската Мадейра. Освен това руски пътници са в Обединеното кралство, Словения и Австрия.

Вицепрезидентът на PCT посочи, че поради несигурността и нестабилната ситуация в света, туристите от Русия са спрели резервациите си, продажбите са намаляли значително, а международните пътувания също са значително засегнати от нестабилността на обменния курс, което води до повишаване на цените на туровете. Той добави, че Турция, Египет, Обединените арабски емирства, Малдивите и Тайланд остават отворени за руски граждани.

От своя страна, както обясниха пред Gazeta.Ru от Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР), туроператорите нямат данни дали ще върнат руснаците чрез евакуация с руски полети или самолети на неутрални страни. Тези въпроси се разглеждат от съответните отдели.

„АТОР не участва в преговорния процес - това се прави от руското външно министерство и Ростуризъм. Засега няма информация за етапа на преговорите и каква е позицията на страните от ЕС като цяло. Що се отнася до всякакви дискусии по тази тема, засега си струва да оставим всички хипотези “, каза Мая Ломидзе, изпълнителен директор на ATOR .

Gazeta.Ru изпрати запитвания до руското външно министерство и Федералната агенция по туризъм . Към момента на публикуването не е получен отговор.

Мислят ли за ваканция руснаците? За момента не и у нас

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай