10 000 евро за билет от Москва до Белград

В няколко държави спряха да работят с картите Mir, министерството на финансите не успя да продаде държавен дълг

10 000 евро за билет от Москва до Белград | StandartNews.com
  • Ако републиканците спечелят изборите в САЩ, може да спре подкрепата за Киев, каза US сенатор пред "Вашингтон пост"
  • В няколко държави спряха да работят с картите Mir, министерството на финансите не успя да продаде държавен дълг 

 

Разпродадени са всички полети от Русия към Сърбия,а цената на еднопосочния билет Москва - Белград, която беше 300 евро в икономична класа, удари 10 000 евро, съобщава телевизия Телма, цитирана от trafficNews.bg.

Вчера в сръбската столица пристигнаха първите групи руснаци, които бягат от обявената мобилизация. Полетите на Еър Сърбия и Туркиш Ерлайнс са разпродадени за следващите няколко дни. Това са единствените самолетни връзки на пътниците от Русия с европейския континент.

Дълги опашки от автомобили с руски табели са се извили на границата между Русия и Грузия, предава Ройтерс, цитира БТА. Големи опашки се извиват и при пунктовете с Финландия.

Военната мобилизация в Русия е първата в страната от Втората световна война насам. В социалните мрежи се създават групи с информация как да бъдат напуснати пределите на държавата. След обявената мобилизация се проведоха и протести, които завършиха с  арести от страна на полицията, а задържаните мъже са получавали повиквателните си. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това не противоречи на закона.

В същото време няколко държави, които приемаха руските карти за разплащане Mir, спряха да работят с руската платежна система, пише "Известия". На 19 септември турските банки Is Bankasi и DenizBank отказаха да обслужват карти Mir на техните банкомати и ПОС терминали. Решението беше взето след предупрежденията на американските власти за възможно налагане на санкции срещу организации, които приемат националната карта извън страната. Дипломатите призоваха туристите да използват карти през терминалите на онези банки, които продължават да взаимодействат с платежната система. Всеки, който желае да посети Турция, беше посъветван да вземе със себе си "достатъчно количество пари за ежедневни разходи" на пътуването.

По-късно към отказа да обслужват  Mir се присъединиха и банките на Казахстан и Виетнам, а на 21 септември това направи и Армения. Централната банка в Ереван обясни, че търговските кредитни организации ще вземат свои решения на фона на съобщенията за санкции. Туристическата организация АТОР призова гражданите на Русия да носят пари в брой, когато пътуват. "Препоръчваме на клиентите да закупят валута предварително за всякакви пътувания в чужбина и да я използват по време на почивката си. Това ще ви позволи да избегнете възможни рискове и да плащате в магазини, ресторанти и туристически агенции без ограничения. В редица държави е възможно да закупите националната валута за рубли, в този случай е достатъчно да вземете необходимата сума в рубли на почивка".

По-рано Министерството на финансите на САЩ разреши въвеждането на ограничения за поддържане на използването на карти Mir извън Русия. Официалният представител на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел - Петер Стано, също не изключи асоциацията да използва тази мярка. По думите му в ЕС има дискусии по този въпрос.

Междувременно министерството на финансите на Русия не успя да продаде държавен дълг. Аукционът за пласиране на облигации на федералния заем (OFZ), който се проведе на 21 септември, беше обявен за невалиден поради липса на оферти на разумни цени. Планирано беше да се продадат ценни книжа с падеж през юли 2036 г. за 10 милиарда рубли, както и с падеж през март 2029 г. за 20 милиарда рубли. Провалът на търга е свързан с реакцията на инвеститорите към обявяването на частична мобилизация от президента Владимир Путин.

И докато ЕС обмислят какви още санкции да въведат срещу Русия, американският сенатор Крис Мърфи заяви, че евентуална победа на Републиканската партия на предстоящите междинни избори за Конгрес на САЩ може да отслаби подкрепата на Вашингтон за Украйна, пише "Вашингтон пост". "Ако републиканците контролират Камарата на представителите или Сената, мисля, че има вероятност да спре всякаква допълнителна подкрепа", каза политикът. В статията се отбелязва, че сега републиканците са по-склонни да подкрепят идеята на Белия дом за още на 12 млрд. долара за Украйна, но ако обаче спечелят изборите за долната камара на Конгреса или още повече за Сената, нещата могат да се променят. "Мисля, че има реален риск тази резолюция да е последният път, когато финансираме Украйна", твърди Мърфи.

Москва неведнъж е заявявала, че западните оръжейни доставки само удължават конфликта, а транспортът с тях се превръща в легитимна мишена.

Конгресът увеличи сумата военна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев на почти 40 млрд. долара от първоначално поисканите от държавния глава Джо Байдън 33 млрд. долара. По-късно САЩ обявиха нов пакет от помощи за Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай