Защо картина на Рембранд влезе в книгата на Гинес

Пишман апаши се хвалят в барове с плячката, задигнатите творби се оказват фалшификати

Защо картина на Рембранд влезе в книгата на Гинес | StandartNews.com

* Великият маестро е любимец на крадците

* Пишман апаши се хвалят в барове с плячката, задигнатите творби се оказват фалшификати

Емблематичният за Златния век на Холандия творец Рембранд Харменсон ван Рейн е любимец на крадците. През годините негови творби са задигани 81 пъти, пише в книгата си  Антъни Амор, експерт по откраднати произведения на изкуството.  Ето няколко от от най-любопитните кражби.

1. Обирджията-проповедник

В нощта на 24 април 1927 г. пет старинни картини изчезват от Музея за изящни изкуства "Пушкин" в Москва. Сред тях е и произведението на Рембранд "Христос със скръстени ръце", което преди революцията е принадлежало на граф Алексей Орлов-Давидов. Крадецът е оставил бележка със следния текст:"Христос беше мъртъв, животът беше съживен чрез смъртта". След дълго търсене през есента на 1931 г. московският криминален отдел успява да открие крадците и да върне картините. "Христос" е силно повредена, реставрирана и през 1933 г. е продадена в чужбина от съветското правителство. През същата година американският колекционер Луис Хайд купува творбата от галерия Ван Димен в Берлин. Вдовицата му Шарлот завещава дома им с колекцията от произведения на изкуството да стане музей.

2. Откупът, който стига за два бургера

На 18 декември 1973 г., в 1:57 сутринта двама мъже с маски принуждават с оръжие нощния пазач в Музея на изкуствата Тафт в Синсинати, Охайо, да ги отведе до галерията на втория етаж. Там завързват пазача за стол, свалят от стената две картини и напускат музея.  "Жертви" са картините на Рембранд "Мъж, облегнат на перваза на прозореца" и "Портрет на стара жена", рисувани през 1640 г. Застрахователната им стойност е съответно $250 хил. и $80 хил. Критикът на изкуството Оуен Финдсен е изненадан, че престъпниците не са взели най-скъпите картини. В музея е изложена картина на Рембранд, оценена на милиони долари. Но поради промяна в изложбата тя виси на различно място от обикновено. А до нея има друга картина на Рембранд, временно прехвърлена в музея Тафт от Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк.

Вечерта на 18 декември ръководителят на съвета на попечителите на музея Джон Уорингтън получава обаждане от мъж на име Хю, който му казва, че знае къде да намери картините, но иска награда. Готов е и да преговаря с крадците, които му се обадили и казали, че ще върнат едната картина, за да докажат, че имат втората. След като получава "Портрет на стара жена" от похитителите, Хю го носи в телевизията. След живото предаване, в което се чува сензационната новина, творбата е предадена на полицията. След като получават откуп от 100 хил. долара, апашите  разкриват къде е "Човекът, облегнат на перваза на прозореца". Веднага след откриването на картината полицията задържа крадците Карл Хорсли и Хенри Доун, както и шофьорът им Реймънд Макдона. Откупът е върнат, макар и не изцяло - похитителите на Рембранд са похарчили двайсетина долара в заведение за бързо хранене. В съда се разкрива цялата картина на престъплението. Планът за ограбването на музея е на професионалния крадец Доналд Лий Джонсън. Той кани Хорсли и Доун да участват. Те отказват, но после решават сами да ограбят музея. Когато разбират, че са взели грешните картини, пишман бандитите се обръщат към Джонсън с молба за помощ за продажбата им. Той намесва Хю, който преди това се е занимавал с крадени стоки, а Хю разработва план за получаване на пари от музея. Всички са осъдени, като най-голяма е присъдата на Хю. През 90-те години по проект Rembrandt е изследвана картината "Мъж, облегнат на перваза на прозореца" чрез флуороскопия и инфрачервена фотография, както и сравнения с други произведения на майстора. Установено е, че е фалшива. "Портрет на стара жена" също не е на Рембранд.

3. Апостол Вартоломей - първа жертва на въоръжен обир

Музеят на изкуствата в Уорчестър, Масачузетс, е първата жертва на въоръжен обир. На 17 май 1972 г., посред бял ден, двама мъже с маски задигат четири картини. Един от тях ранява с револвер 57-годишен невъоръжен охранител. Заплашвайки с оръжие група тийнейджърки, които били в музея по време на обира, похитителите ги принуждават да легнат на пода. От музея са откраднати "Апостол Вартоломей" на Рембранд, "Майка и дете" на Пабло Пикасо, "Замислена жена" и "Портрет на мадмоазел Мантаи" на Пол Гоген. Крадците бягат от местопрестъплението с Oldsmobile от 1965 г. Полицията открива изоставената кола на 18 май.

Флориан (Ал) Мъндей вярва, че е планирал перфектното престъпление. Той наема Уилям Карлсън и Стивън Торен за изпълнители, а Дейвид Аквафреска - за шофьор, като им дава подробни инструкции да не нараняват никого. Участниците в обира обаче ги нарушават. По пътя към залата с картините те флиртуват с две гимназистки. Но най-голямата им грешка е, че се хвалят с кражбата, докато я поливат в бар.

Два дни след обира на музея Дейвид Аквафреска е арестуван за грабеж в банка. След това са задържани и останалите апаши. Мънди бяга в Канада. Там участва в кражба на диаманти. През 1974 г. е издирен, след като се свързва с бижутер, за да продаде крадени стоки.  Осъден е на 9 до 20 години затвор.

На уебсайта на музея в Уорчестър все още пише, че "Апостол Вартоломей" е оригинал. Но пълният списък от картини на Изследователския проект Рембранд включва само две други творби, на които е изобразен апостол Вартоломей, съхранявани в Музея на изкуствата Тимкен в Сан Диего и Музея Гети в Лос Анджелис. 

4. Якоб де Гейн III винаги се завръща

Една от картините на Рембранд е особено популярна сред престъпниците - "Портрет на Якоб де Гейн III".

В нощта на 30 срещу 31 декември 1966 г. крадци влизат в галерия Dulwich в Лондон през малка врата без аларма. Откраднати са общо осем картини, оценени общо на 3 млн. паунда. От тях три са на Рембранд ("Момиче, облегнато на каменен перваз на прозореца", "Портрет на Титус ван Рейн" (син на художника) и "Портрет на Якоб де Гейн III").  Малко след кражбата неизвестен мъж се обажда в галерията и иска откуп от ?100 хил. Ръководството обявява награда за помощ при намирането на картините - 1000 паунда. Всичките осем творби са върнати, след като снимки са публикувани във вестниците и за тях се говори по радиото и телевизията. Престъпниците са разбрали, че не могат да продадат откраднатото и изпаднали в паника. Според друга версия, ръководството на галерията е трябвало да плати откуп от ?180 хиляди. Полицията успява да открие и арестува един от крадците, безработния шофьор на линейка Майкъл Хол. 

Мерките за сигурност в галерията не са повишени след обира. На 15 февруари 1973 г. 24-годишният безработен Норман Рътър влиза в галерията. Сваля "Портретът на Якоб дьо Гейн III" от стената и излиза навън. Полицията го задържа почти веднага. В съда Рътър казва, че харесвал много картината, не знаел, че е на Рембранд. Вестниците съобщават, че застрахователната стойност на творбата е ?200 000. Оказва се, че е откраднал още една картина на стойност ?18 от антикварен магазин и четири порцеланови фигурки на обща стойност ?26 от друг. Осъден е на три години затвор.

На 14 август 1981 г., между 11:50 и 12:30 "Портретът на Якоб де Гейн III" (този път оценен на ?1 милион) отново изчезва. В този момент в галерията има 26 души, които са под съмнение. На 25 август един от крадците се обажда и иска ?100 хиляди за помощ при намирането на картината. На 2 септември полицията арестува четирима пътници в такси. Един от тях носи черно куфарче с открадната картина на Рембранд. 

След третото отвличане ръководството на галерия Dulwich харчи 20 хиляди лири за подобряване на системата за сигурност. Но на 28 май 1983 г. "Портретът на Якоб де Гейн III" отново е откраднат. Полицията пристига на местопрестъплението пет минути след задействането на алармата, но не открива никого. Картината е намерена едва през октомври 1986 г. благодарение на анонимно обаждане. Похитителите така и не са открити.

През ноември 2015 г. полицията успява да спре опит за кражба на две картини на Рембранд ("Момиче, облегнато на каменен перваз" и "Портрет на Якоб де Гейн III") от галерията. Бързо реагирайки на сигнала, полицаите залавят крадеца на местопрестъплението. Но той напръсква полицая със спрей и изчезва.

Оттогава не са докладвани нови престъпления срещу произведенията на майстора от "Златния век на Холандия", пише "Комерсант".

А "Портретът на Якоб де Гейн III" е включен в Книгата на рекордите на Гинес като най-крадената картина в света.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай