Васил Терзиев: Ще решим вечните проблеми на София сега

За всяко дете в града ни ще има дневна грижа, казва Васил Терзиев, кандидат за кмет от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София"

Васил Терзиев: Ще решим вечните проблеми на София сега | StandartNews.com
  • С екипа ми ще направим столицата град за хората, не за автомобилите
  • Можем да превърнем София в град на икономиката на знанието
  • Ще привличаме високотехнологични компании
  • Ще върнем Витоша на софиянци
  • За всяко дете в града ни ще има дневна грижа, казва Васил Терзиев, кандидат за кмет от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Терзиев, кандидатирате се за кмет на София. Кой е най-големият проблем на столицата, решаването на който ще бъде Ваш приоритет №1?

- Проблемите са много и всеки може да назове поне три в зависимост от начина си на живот и представата си за качествена градска среда. Сред най-чувствителните теми са презастрояването, недостигът на места в детските градини, мръсният въздух, вечните ремонтите. Когато обаче погледна по-детайлно на всеки един от тях, виждам една пресечна точка - примирението, че всичко се случва бавно и че тук е така. Не мога да се съглася с това, защото съм убеден, че можем много повече и много по-бързо. Последният месец и половина обикалям и се срещам с хора във всички райони на София и виждам едни и същи проблеми навсякъде. Проблеми без решения с години. Моята цел е много ясна - да работим с екипа и още в първия мандат да разрешим един път завинаги тези проблеми. Ние знаем как да съчетаем дългосрочната визия за развитието на София с най-наболелите ежедневните проблеми, които дразнят всички нас.

- Трафикът е един от най-болните въпроси. Каква е програмата Ви за намаляването му?

- Нашата визия е София да бъде град за хората, а не град за автомобилите. Но няма как да се намери решение без да се огледат  нещата от всички страни. Важно е най-напред да се знае колко коли влизат в София, от къде влизат, как се разпръскват. В момента близо 40% от софиянци разчитат само на автомобилите си. Ключово е да имаме добра и бърза алтернатива от страна на обществения транспорт. Защото за да може един човек да промени навиците си на придвижване, той трябва да знае кой е най-бързият и удобен начин да стига от точка А до точка Б. В голямата картина на тежкия автомобилен трафик не може да подминем и начина, по който работи градският транспорт. В момента той е фрагментиран и се получава така, че имаме множество маршрути, които обаче често са без добри връзки помежду си. Освен това липсват връзки с довеждащия транспорт до ключови спирки, особено на метрото. А с чисто административни или наказателни мерки нещата  няма да се решат. Ще оптимизираме разписанията така, че градският транспорт да бъде редовен, да има синхрон по отделните коридори и прекачванията да са по-добре координирани. Можем да намалим времето за придвижване в София ще работим за предлагане на нова дигитална, зелена, интелигентна мобилност, с повече пешеходни и велосипедни пространства, където транспортът се предоставя като услуга, а хората да предпочитат тези начини на придвижване пред автомобила. София може да е чист и зелен град, в който придвижването става много по-лесно, удобно, приятно за хората и щадящо природата. 

- С трафика най-вече е свързан и проблемът с мръсния въздух. Какви решения предлагате?

- София е европейската столица с най-високи нива на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха - често над 10 пъти над нормата, особено през зимата. Това е заключение на Световната здравна организация (СЗО), но всеки един от нас може да го види и почувства.

Решенията тук са комплекси и взаимно свързани. От една страна е важно да намалим автомобилния трафик като част от мерките са стимули за закупуване на велосипеди, тротинетки и други видове алтернативни транспортни средства. Както казахме и да развиваме мрежата с чист, достъпен и удобен обществен транспорт с приоритет на електрически и нискоемисионни превозни средства. Тъй като проблемът с мръсния въздух съдържа много компоненти, сред мерките, които предлагаме, са повече зелени пространства и засаждането на повече дървета в града. Строг контрол и прекратяване на паркирането на зелените площи, което ги превръща в кални точки. По-засиленото използване на технологиите за получаване на актуална информация за замърсяването също ще е от огромна полза, защото в момента няма достатъчно източници на публични данни за замърсяването на въздуха. И накрая да не забравяме редовното и качествено миене на улиците. 

От друга страна, за да изчис тим въздуха на София, със сигурност трябва да спре отоплението на твърдо гориво. Хиляди домакинства го правят в момента. Това е и социален проблем и ние трябва да им помогнем да минат на пелети и климатици. Имаме разписана програма, с която ще помогнем на 3000 домакинства годишно да спрат да използват твърдо гориво. Комбинацията от тази програма, плюс мерките за трафика и тези за намаляване на калните точки, ще доведе до желания резултат. 

- Най-болната тема за семействата в София е недостигът на детски градини. Как ще отговорите на очакванията на хората?

- Ще кажа кратко - след нашия мандат тази тема няма да съществува. Защото поемам ангажимента нито едно дете в София да не е без възможност за дневна грижа. Сега цялата система за записване в детските градини не улеснява семействата с деца и създава само стрес. Защо е толкова сложно да се строят детски градини като в същото време огромни сгради се строят за нула време из целия град. Защо е възможно други европейски столици да имат решение на този проблем, а ние - не? За мен решението е въпрос на политическа воля. Търсиш отговори, докато не ги намериш. В математиката често има различни начини да стигнеш до решението на задачата. Когато си в задънена улица и се сблъскаш с проблема с отчуждаването на имоти, мислиш и в други посоки. Ние ще работим с бизнеса за алтернативни решения - например създаване на условия за грижи за децата в пространства, които принадлежат на компаниите, в които родителят работи. Има много добри примери за това. Освен това задължително трябва да се помисли и върху статута на детските центрове, забавачниците, родителските кооперативи, за да се намери начин и те да станат част от решението. Огромна част от тях в момента са на ръба на закона.

- Презастрояването също е огромен проблем. Възможно ли е да се въведе ред в строителния хаос или това е отговорност на районните кметове? Какъв контрол може да упражняват кметът на София и главният архитект?

- Презастрояването е резултат от управлението без дългосрочна перспектива и визия през последните 18 години. Много са мерките, които трябва да предприемем незабавно. Най-дългосрочната от тях е актуализация на Общия устройствен план, но в рамките на един мандат могат да бъдат положени само основата за това. Сред първите стъпки, от които можем да очакваме по-бърз резултат, е общинският строителен контрол да извършва проверките си качествено както на централно, така и на районно ниво. Също така трябва да се спре частичното изменение на ПУП-ове.

Същото се отнася и за по-отговорното управление на общинските имоти, за да може продажбата на общински имоти от практика да стане изключение. По този начин ще се опазят терени за зелени площи, детски градини, улици, обществени сгради. Нашата цел е да актуализираме таксата за разрешително за строеж, като всички допълнително събрани средства да бъдат инвестирани в изграждането на публична инфраструктура. Никой не иска квартали, в които има само жилища, а няма тротоари, детски градини, зелени площи. 

- Идвате от бизнеса. Защо в София няма нови големи инвестиции и как бизнес климатът може да бъде подобрен? Предвиждате ли нови индустриални зони?

- Нашият град има потенциала да бъде център на икономически растеж, иновации, култура и творчество. Градовете имат нарастваща отговорност да оформят, определят и стимулират по-широкия национален икономически растеж, създаването на работни места, разгръщането на иновационния и човешки капитал. Можем да превърнем София в град на иновациите, град на икономиката на знанието, притегателен център за инвеститорите, за предприемачите и изследователите. София може да бъде истински прекрасно място не само за хората, но и за бизнеса. Нашият град вече се развива като хъб за иновации и нови технологии в Югоизточна Европа, но вярвам, че може да стане още по-привлекателен за високотехнологичните компании. Знам това, защото като човек, идващ от бизнеса, заедно с всички амбициозни предприемачи сме успели да привлечем стотици компании и да открием десетки хиляди нови работни места. Индустрията на знанието вече има значим принос в развитието на града. Тази тенденция трябва да продължи, за да може повече млади българи да се завръщат и да работят в София.

Сред нашите основни приоритети е развитието на северните квартали - ще насочим инвестиции в тази посока, за да използваме огромния потенциал на тези зони така, че да създадем уникална комбинация от прекрасна природа и модерен градски живот. И да покажем, че може да се строи правилно. Освен това искаме в тези квартали да развием и индустриални зони, фокусирани върху индустриите на бъдещето. Имаме и всички дадености и туризма да бъде двигател за икономиката на София и на страната.

- Как ще решите порочния казус с вечните ремонти на ремонтите?

- Първо с ясното разбиране, че няма да се работи из София безконтролно. По-доброто планиране на проектите и строгата система за следене на качеството са ключови. Когато правиш ремонт вкъщи, внимаваш на кого се доверяваш и го следиш изкъсо, нали? Правилата трябва да се променят така, че фирмите, които не се справят, да нямат шанс отново да участват в подобна дейност. Също така трябва да има съразмерност на глобите спрямо стойността на проекта. И тъй като ремонтите най-често се комбинират в съзнанието на хората с корупцията, то нашият отговор се нарича "прозрачност и проследимост". И аз вярвам, че това не е празно твърдение, а напълно постижима цел. И като много други аспекти на управлението е въпрос на политическа воля и истински контрол. 

- София има огромен потенциал за развитие на туризъм - особено културно-исторически. Използва ли столицата целия си потенциал и как може да се превърне в атрактивна дестинация за гости от чужбина?

- София наистина има огромен туристически потенциал, но не успява да го реализира. При наличието на всички наши дадености, както вече казах за мен е необяснимо защо при управлението на туризма тук Софийска община е на автопилот. София не е просто град, мой дом и дом на децата ми, София е и ценност с Витоша, с водите си, с историята, и културата. За целта е необходимо да имаме ясен бранд на София по начина, по който това се прави във водещите европейски столици. София може да съчетае качество с приятно изживяване. Това важи не само за гостите на града, но и за жителите. И най-важното - ще върнем Витоша на хората: с достъпен транспорт, поддържани пътеки без нито една кофа бетон. Искаме Витоша да може да се използва за туризъм през всичките четири сезона. Не трябва да забравяме, че София също така има огромни възможности за балнео и културно-исторически туризъм. Те просто не се използват в момента. Имаме стратегия как София да бъде позиционирана в това отношение и да предложим качествен туристически продукт. И също толкова важно - това послание за София да достигне до туристите в цял свят. 

- Силна конкуренция ли е Вили Лилков, издигнат от инициативен комитет с емблематични седесари като Богдана Карадочева и Васко Кръпката?

- Аз съм човек, който идва от бизнеса.  Смятам, че конкуренцията е здравословна и е мотивираща. Нашият екип гледа напред и знаем какво може да направим за София сега. Защото ако някой се съмнява, ние сме в XXI век от над 20 години. Времето за новите идеи е сега - ние ги имаме, имаме и енергията и устрема и посветеността, за да ги реализираме. Ние няма да да бъдем част от списъка на хората, които са имали шансове да направят нещо за София и не са го направили, някои от тях вече 18 години. И ако има нещо, с което сме различни е това, че имаме силите и волята да довършваме нещата до край и да постигаме резултати заради и със хората на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай