Циститът не е безобиден, лекува се с месеци

Хроничната инфекция може да доведе до тежки проблеми с бъбреците

Циститът не е безобиден, лекува се с месеци | StandartNews.com
  • Хроничната инфекция може да доведе до тежки проблеми с бъбреците

Д-р Петър Кътев

"Привилегията се превръща във високомерие. Високомерието води към несправедливост. А това сее семената на разрушението". Това е едно от нещата, които Франк Хърбърт, автор на научна фантастика, е успял да разбере за живота. Извод, който по никакъв начин не може да бъде причислен към фантазията, защото се е доказал във времето, и то нееднократно.

Всеки се стреми към привилегии, защото те правят живота лесен. Хората са наясно, че парите и властта ги осигуряват, но в същото време не си дават сметка колко бързо променят същността на човека. Колко много привърженици на скромността забравиха за нея, щом усетиха удоволствието от привилегиите. Те се оказаха онези, променящи хората до неузнаваемост. Благодарение на тях някои от нас не могат да познаят семейство и роднини, приятели и познати. Гледаш и виждаш коренно различни личности, изтъкани от високомерие, под чието достойнство е всичко и на които всеки е длъжен да се кланя.

По този начин мнозина са прекъснали редица взаимоотношения. Разбира се, въпросното високомерие не рядко се превръща и в основателна причина за подигравка, защото не на всеки му отива да го демонстрира. Особено на тези, които си мислят, че миналото не може да говори или че няма практиката да се повтаря.

Ето за това е хубаво човек да помни откъде е тръгнал, кой му е помагал в трудни моменти и да не забравя, че животът е така устроен, че и да си имащ и властващ, все ще те накара да разчиташ на помощта на някой, който  не разполага с твоите големи възможности.

На тях разчитаме много, за всякакви ситуации. Уви, обаче не винаги те са от полза. Все някога се озоваваш в задънена улица, където те не могат да помогнат. Помощта идва от простите и смирените. Странно защо на тях е отредена ролята да помагат на "големите" в живота.

Но то винаги е било така - решението на големите проблеми се крие в малките и простички действия. Това напълно важи за здравословните несгоди, които някои обичат да изтъкват, но не правят нищо смислено, за да ги прекратят. Може би и не искат, защото ако не си болен, ще се чудиш от какво да се оплачеш.

Болестта никога не трябва да бъде използвана като средство за користни цели. Тя е фактор в живота на човека, който може да го съсипе. Въпреки това тя продължава да се третира не като съществена заплаха. И точно поради тази причина днес сме в битка с редица тежки диагнози и сложни болестни състояния, заплашващи нормалното ни съществуване. А неприемането на сериозно на неразположенията, бързо прерастващи в хронични здравословни проблеми и пиенето на всякакви лекарства без да се допитаме до лекаря, ни докараха и прословутата антибиотична резистентност.

За нея мнозина казват: какво толкова, поредната тема, с която да се плашат хората. Но всъщност не си дават сметка или наистина не разбират, че подобен проблем обрича човека на страдание. На практика това е все едно да няма лечение за дадено състояние. Звучи страшно и нереално, но е истина.

Предвид широкия набор от болестотворни микроорганизми и морето от диагнози, трябва да се осъзнае, че прилагането на медикаменти не може да се прави на база предположения. Това е все едно да се опитваш да отключиш врата с погрешния ключ. Всяко лекарство има своето приложение в медицината, но то е съобразено със състоянието и заболяването, което следва да се лекува. Нещо повече - задължително е да бъде подходящо за патогена, който е довел до здравословните проблеми.

Да вземем за пример един цистит, който в последно време повечето хора третират с алтернативни методологии. По същество той не се приема за смущаващо състояние, но не рядко точно заради това хронифицира и докарва други ядове.

В повечето случаи се предизвиква от бактерията Ешерихия коли, която в последните години се превърна в силно опортюнистичен патоген. Ето защо се определя като бактериална инфекция, като ударението в това словосъчетание попада на втората дума. А трябва да се знае, че безобидна инфекция не съществува.

Възпалението, която тя предизвиква, може да засегне всяка част от пикочната система, което означава, че не се ограничава до пикочните пътища. Посредством тях може да достигне до други места от тази система като бъбреците, уретера, пикочния мехур. Ето защо при неглижиране и неправилно третиране на заболяването с времето то ескалира в  пиелонефрит или уретрит.

Циститът е инфекция, засягаща предимно долните пикочни пътища.  Води до възпаление на лигавицата на пикочния мехур. От там произтичат и симптомите на често уриниране, болка и парене по време на този акт, болков синдром ниско в долната част на корема.

Острият цистит характерно се развива нагоре по уретерите към бъбреците или надолу по уретрата. В зависимост от тежестта му може да бъде катарален, хеморагичен, флегмонозен, гангренозен. Съответно и клиниката се разширява, като към нея се добавят симптоми на поява на гной в урината, чийто цвят с времето става тъмен. Наблюдавава се повишена телесна температура.

Хроничната форма на заболяването е резултат на неправилно излекуван остър цистит или в резултат на друго предшестващо заболяване при пикочо-половата система. Тук клиниката е подобна на тази при острия цистит, но по-силно изявена. Характерни са и усложненията, при които се наблюдават фиброзиране и намаляване обема на пикочния мехур, пробив на стената му и други.

За хроничния цистит е важно да се знае, че протича с месеци или по - точно докато не се отстрани патогенната причина за него и/или основното заболяване, довело до появата му.

В някои случаи циститът може да се развие като усложнение на други болестни състояния, като камъни в бъбреците, диабет и др., ето защо внимание при появата му заслужават бъбреците, тъй като това може да е сигнал за започващи проблеми с тях. Тези органи имат жизнено важни за организма функции и са единият от филтрите, отговорни са отделянето на токсините от тялото. Това означава, че компрометирането на функциите спомага за интоксикиране на организма, което дори и в малка степен може да е опасно. Да не говорим за риска от развитието на пиелонефрит - диагноза, която не рядко се превръща в причина за тежки усложнения при бъбреците и сравнително често прогресира до хронично бъбречно заболяване.

Но, както казва Уейн Дайър: "Просветлението изисква да поемеш отговорността за начина си на живот"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай