След срещата на Путин с Ердоган: Зърно има, сделка - не

Руският президент постави две условия, 1 млн. тона тръгват с турски кораби към бедните страни, плаща Катар

След срещата на Путин с Ердоган:  Зърно има, сделка - не | StandartNews.com

Руският президент постави две условия, 1 млн. тона тръгват с турски кораби към бедните страни, плаща Катар

Четиридесет кораба ще участват в транспортирането на един милион тона руско зърно до Турция, съобщи  вестник "Сабах", като се позовава на свои източници. В момента се уточнява графикът на плаванията на корабите. Зърното ще се товари в пристанищата Туапсе и Новоросийск. В Турция зърното ще се доставя на частни мелнични комплекси. Първоначално брашното ще трябва да бъде транспортирано до Буркина Фасо, Еритрея, Мали, Сомалия, Зимбабве и ЦАР. Тези страни са приоритетни, тъй като не разполагат със собствени мощности за мелене на брашно. Планира се брашното от руско зърно да се изпраща в и Чад, Либия, Джибути, Йемен и Етиопия, предаде БТА.

Това е резултатът от срещата между руския и турският президенти Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Сочи, която се състоя в понеделник. 3 часа разговаряха двамата лидери,  а светът очакваше с любопитство резултатите. Двамата се видяха на 4 септември, почти година след последната им среща очи в очи през октомври 2022 г. И след това дадоха съвместно изявление пред медиите, в което изразиха задоволство от разговора.

Ердоган отново посочи готовността си да действа като посредник между Русия и Украйна. „Ние бяхме домакини на преговори в нашата страна между страните в конфликта в Украйна. Отново сме готови да поемем функцията на посредник“, каза той пред репортери. Руският лидер нарече преговорите продуктивни и съдържателни и посочи, че те ще послужат за по-нататъшното развитие на руско-турското партньорство във всички области. 

Един от най-важните въпроси, на който всички чакаха отговор, бе дали ще бъде удължена т. нар. "зърнена сделка", която даваше възможност на Украйна да изнася зърно през Черно море въпреки войната. Споразумението за това беше постигнато през юли 2022 г. със съдействието на Ердоган и ООН. Часове преди да изтече срокът за подновяването му година по-късно, Русия каза, че спира участието си.На съвместната пресконференция с Ердоган Путин заяви, че оттеглянето на Москва от черноморската инициатива не се е отразило на световния пазар, тъй като цените на пшеницата падат и няма дефицит на храна. От 32,8 милиона тона товари, изнесени от Украйна, повече от 70% са били за богати страни, добави той. И подчерта, че хуманитарните коридори в Черно море се използват за военни цели от Украйна, включително и за терористични атаки срещу цивилни цели, докато Русия е предоставила ясни гаранции за безопасността на корабоплаването.

Руският президент не отхвърли напълно възможността да бъде продължена черноморската зърнена сделка, но при две условия - осигуряване на трансфера на средствата от продажбите по договорите и застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното. По думите на Ердоган първото условие се отнася до това руската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде свързана към системата за разплащания SWIFT. В момента руските банки поради санкциите са поставени извън системата. Поради санкциите базираната във Великобритания застрахователна компания не застрахова корабите, тъй като руските банки са изключени от системата SWIFT.

Москва е готова да се върне към изпълнение на споразумението, но едва след премахване на ограниченията върху руския износ на храни и торове, предаде Ройтерс. Този експорт не е обект на западните санкции, наложени заради войната в Украйна. Русия обаче твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховането са възпрепятствали доставките. "Западът продължава да блокира доставките на зърно и торове от Руската федерация за световните пазари", заяви Путин след разговора с турския президент.

Ердоган отбеляза, че смята исканията на Русия за справедливи. И посочи, че Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка, като той очаква скоро да бъде взето решение.Ердоган каза още, че ще обсъди черноморската зърнена инициатива с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш този месец.

Миналата седмица Гутериш каза, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров "набор от конкретни предложения", насочени към възобновяване на сделката. Анкара е заинтересована от възобновяване на доставките на украинско зърно не само, защото Турция ще покаже ролята си на международен преговарящ и посредник. „Ердоган получава важен приток на средства, тъй като страната действа като зърнен център, преработва част от зърното в брашно и го продава като турски продукт“, каза пенсиониран европейски дипломат пред The Moscow Times, пише mediapool. Трудността обаче е в това, че зърнената сделка всъщност е няколко сделки - Турция с Украйна и Русия с ООН. „Ердоган и Путин може да се опитат да се споразумеят просто да заменят украинските доставки на зърно за Турция с руски - доставки, които Катар е готов да плати. Но при никакви обстоятелства това не може да удовлетвори Киев“, каза пенсиониран европейски дипломат. „В този случай сухотоварните кораби с руско зърно ще станат мишена за украинската армия и разузнаване“, съгласен е с The Moscow Times източник, близък до руското външно министерство.Теоретично има и друг вариант: Турция да стане център за доставки на зърно както от Украйна, така и от Русия. „Но тук има много трудности“, признава вътрешен човек, близък до външното министерство. Киев никога няма да се съгласи с доставката на зърно от окупираните от руската армия територии на Украйна. Смятат ги за откраднати.

Брашно за бедните, смляно в Турция

Заедно със зърнената сделка на срещата в Сочи беше обсъдена инициативата на руския президент да изпрати един милион тона зърно на преференциални цени на нуждаещи се страни. Предлага се то да бъде преработено в турски мелници за брашно и след това да бъде изпратено в бедните страни с финансовото участие на Катар. Путин обаче подчерта, че не смята тази инициатива за алтернатива на зърнената сделка. „Има и Украйна, която има свои интереси. Ние прекрасно разбираме всичко това. Така че това не е заместител, но би било огромен принос от наша страна за решаването на хранителните проблеми на африканските страни“, каза той. Путин коментира и въпроса за безплатните доставки на 25-50 хиляди тона зърно за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея, които той обеща по време на срещата на върха Русия-Африка в края на от юли. По думите му, преговорите с шест африкански страни са пред завършване и доставката на безплатно зърно ще започне след две-три седмици. Путин каза още, че Русия очаква зърнена реколта от 130 милиона тона тази година, от които 60 млн. тона могат да бъдат изнесени. 

Не може без газ и АЕЦ

Путин и Ердоган обсъдиха създаването на газов хъб на турска територия, който да осигури доставките на руски суровини за Европа и да компенсира транзита на газ, загубен в резултат на експлозията на газопроводите „Северен поток“ през септември 2022 г. Според Владимир Путин Газпром е предал на турската компания Botas проект на пътна карта за създаване на газов хъб, а в близко бъдеще Русия и Турция ще създадат съвместна работна група, в която ще съгласуват правната рамка на бъдещия проект. В същото време, както по-рано отбеляза руският президент, проектът не включва съхранение на големи количества газ, а създаване на електронна платформа за търговия там, тъй като Турция вече е станала транзитна страна за доставки на газ за Европа.Политиците обсъдиха и друг важен енергиен проект между двете страни - атомната електроцентрала (АЕЦ) "Аккую", която се изгражда от дъщерно дружество на "Росатом". „Работата в Аккую е в разгара си и днес обсъдихме изграждането на атомна електроцентрала в Синоп като втора стъпка“, каза Реджеп Тайип Ердоган. По неговите думи, годишният стокооборот с Русия скоро може да достигне $100 милиарда.Руският президент каза, че двете страни увеличават използването на националните валути за сметка на долара и еврото във взаимните си разплащания, посочва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай