Саудитска Арабия - Рай или луксозен Ад за звезди?

Саудитският режим иска да промени имиджа на страната

Саудитска Арабия - Рай или луксозен Ад за звезди? | StandartNews.com

Саудитският режим иска да промени имиджа на страната

Саудитска Арабия не е само новият футболен рай, в който се инвестират милиарди. Само през последните две години е имало 21 съдебни дела между играчи и саудитски клубове. Тези казуси бяха уредени от ФИФА и TAS в полза на футболистите, които получиха обезщетение от общо 16 милиона долара.

Саудитският режим иска да промени имиджа на страната, особено престолонаследника Мохамед бин Салман, управляващ страната от 2022 г. и този, който контролира всичко в кралството.

Правителството в Рияд е инвестирало 6 милиарда евро в спорта, от 2021 г., само във футбола - 3,5 милиарда, над два милиарда миналото лято, в трансфери и заплати в Саудитската професионална лига, шампионат, в който притежава четирите най-важни клуба Ал-Хилал, Ал-Наср, Ал-Итихад и Ал-Ахли.

Бяха привлечени и големи имена през 2023 г. - Кристиано Роналдо, Бензема, Неймар и Мане. Футболната лига се превърна в магнит за звездите, но Саудитска Арабия не е точно мечтана дестинация за играчи и треньори. Не е за всеки.

Мнозина пристигнаха в Персийския залив, привлечени от главозамайващите договори и се върнаха разочаровани, ядосани и принудени да си върнат парите чрез спортни съдилища в Швейцария, ФИФА или КАС.

Рисковете с неизплатени заплати

В доклад от 2022 г. Международната асоциация на професионалните футболисти (FIFPro) посъветва играчите да избягват трансфери в седем държави, включително Саудитска Арабия и Румъния. Основната причина - неизплащането на заплати е повтарящ се проблем.

Аржентинецът Лисандро Алсугарай, трансфериран от Универсидад Католика (Еквадор) на 1 август 2022 г., получи контузия в глезена на 9 август в приятелски мач в Джеда и му казаха, че има изкълчване.

Само три седмици по-късно той бе освободен, като упрекът към него беше "необяснимо отсъствие от тренировки", а той лекуваше контузията. Всъщност истинската причина беше, че той заемаше едно от осемте места, запазени за чуждестранни играчи, и Ал-Ахли искаше да се отърве от южноамериканеца, чийто договор изтече след само 38 дни, точно когато приключи трансферният период.

През февруари 2023 г. Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА (CRD) нареди на Ал-Ахли да плати на Лисандро $750 000- $260 000, покриващи таксата за подписване, плюс едномесечна заплата и $490 000 за прекратяване на договора. Тунизиецът Хамди Нагез и англичанинът Луис Грабан също бяха жертви на Ал-Ахли.

Първият, уволнен през януари 2022 г., пет дни след като поиска 335 556 долара заплата да бъдат преведени по сметката му. Шест месеца по-късно отборът бе е осъден да плати на Нагез общо $869 890.

Вторият подписа за две години през август 2022 г., но след три месеца се оплака във ФИФА с искане за 400 000 долара, защото бил освободен с нелеп мотив - отказал да отвори сметка в саудитска банка. Грабан поискал 2,2 милиона, но CRD реши, че трябва да получи компенсация от 700 000.

Ал-Ахли, който също имаше 13 конфликта с треньори в периода 2021-2023 г., не е сам, има много други клубове, които направиха същото в Саудитска Арабия.

Клуб Абха обяви през януари 2022 г., че испанският защитник Дани Суарес е свободен, договорът му е анулиран с незабавен ефект. "Той наруши основните правила на справедливостта", твърдяха от Абха.

Ал-Наср, клубът на Кристиано Роналдо, Мане, Лапорт и Брозович, изгони мароканеца Абдерразак Хамдалах през 2021 г., защото им омръзнало от "непрофесионалното отношение на играча".

ФИФА взе предвид всички тези случаи и реагира.

През лятото централата забрани на Ал-Ахли да регистрира вътрешни и международни трансфери в два последователни периода. Но клубът от Джеда обжалва пред CAS и по този начин, чакайки решението на съда в Лозана, похарчи 200 милиона за нови играчи, включително Марез (Ман. Сити), Сен-Максимен (Нюкасъл), Менди (Челси), Кеси (Барселона) и Фирмино (Ливърпул).

Ал-Наср също така първоначално не беше допуснат до трансферния пазар това лято поради неизплатен дълг от трансфера през 2018 г. на нигериеца Ахмед Муса (Лестър). Той постигна споразумение за $513 000, а забраната за трансфери за клуба отпадна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай