Робот води в БГ ОН ЕР

Изкуственият интелект е като оръжие, което трябва да се използва внимателно

Робот води в БГ ОН ЕР | StandartNews.com

Иван е като малко дете, трябва да повтори една дума няколко пъти, за да я изрече правилно. Колкото и да се усъвършенства, той няма да замени човека, казват журналистите от БГ ОН ЕР Виктор Дремсизов и Мария Константинова 
 

-  Колеги, БГ ОН ЕР е първата българска телевизия, която се възползва от услугите на изкуствения интелект. От понеделник към предаването "България сутрин", което вие водите, се присъедини Иван, ководещ генериран с ИИ. От колко време работите и как успявате да градите професионалните си взаимоотношения?

- Виктор Дремсизов: Идеята за създаването на AI Иван, се роди в началото на годината. След разговори в екипа започнахме да търсим вариант за неговото реализиране. Тук на помощ дойдоха колегите от креативния отдел на телевизията. Те ни предоставиха вариант, с който нашата идея да придобие форма-образ. След това започна изборът на нашия изкуствен интелект от специално подбран каталог. С продуцентите на сутрешния блок "България сутрин" Нели Златева и Веселин Гарабитов се спряхме на образа на Иван. Той е млад и приветлив. Образът му излъчва доверие и така решихме, че визуално най-добре ще пасне на нашия екип.

- Мария Константинова: Предизвикателството е голямо, защото и ние, заедно с Иван преминаваме през обучение. Засега се справяме добре, въпреки някои разминавания, които имаме с него. На Иван също му е необходимо време, за да "свикне" с нас. 

- С какво най-много ви впечатлява Иван?

- Виктор Дремсизов: Иван е продукт на новото време. Това, с което безспорно привлича вниманието е, че говори робот, но прилича на истински човек. Необходимо е внимателно да се вгледаш в неговия образ и поведение, за да разбереш, че това е робот. Точно затова тук идва и нашата роля, на водещите и на продуцентите. Ние още от самото начало обясняваме, че  AI Иван не е реален. Той е образ създаден от нас и всичко, което говори, e проверено. Ние сме в ролята на регулатор. 

- Мария Константинова: Първото, с което AI Иван впечатлява, е неговото създаване, неговият образ, глас и движения. След като започнахме да работим с него, лично на мен ми направи впечатление, че си има свой характер и проявява капризи за използването на някои думи и изрази. Тук трябва да споменем, че всичко, което той казва, минава през нас като журналисти. Няма как да допуснем да прави своеволия. 

- Ще разкажете ли случка от така нар. ви сух репетиционен период?

- Виктор Дремсизов: Репетициите са за хората, които стоят зад неговото създаване. Продуцентите са нагърбени с тежката задача да обучат Иван да говори правилно и да поставя ударенията на точното място. Иван е като  малко дете, трябва да повтори една дума няколко пъти докато бъде изречена правилно. И той както ние, хората, прави лапсуси. В началото не знаеше как точно се казва и вместо ИВАН сам се наричаше АЙВАН. Думата "страница" му беше сложна и казваше страНИЦА. Но с упоритост и работа се научи да говори по-добре.

- Мария Константинова: След поредица от опити, нещата се получават. Засега Иван ни слуша и е доста дисциплиниран в своите задължения. Не се опитва да се меси в нашата работа. 

- Иван използва гласа на колегата ви от БГ ОН ЕР Веселин Гарабитов. Още от кухнята ще разкриете ли? Как чисто технически е възможно да се случи това?

- Виктор Дремсизов: За да може Иван да говори с гласа на нашия продуцент Веселин Гарабитов беше необходимо едно дълго литературно четене. Избрахме голям текст с максимално сложни и различни думи, за да може машината да получи необходимата богата база данни от звуци, с които да работи. При новите технологии е хубаво, че магията сама се случва. Гласът на Веско излъчва спокойствие и доверие. Неговият плътен глас на зрял човек не съответства с визията на AI Иван, но това е умишлено. Нашата задача не е да заблудим аудиторията, че  AI Иван е истински -  просто искаме да покажем как работят новите технологии и какви са предизвикателствата на новото време.

- Мария Константинова: Със сигурност образи като AI Иван са бъдещето и за нас е едно голямо предимство, че можем да сме първите, които работят съвместно с изкуствен интелект. Не е толкова лесно, колкото си мислехме в началото. Но трябва да сме иновативни. Най-важното е, че Иван се оказа много полезен за работата ни. 

-  Виртуални аватари с образите на Аксения Мирчева и Мартин Керефейски пък, два пъти на ден съобщават кратките новини на медията ви. Те на какъв принцип работят?

- Виктор Дремсизов: При колегите от новините е по-различно. При тях освен глас е необходимо да бъде предоставен и образ. За тази цел програмата се нуждае от видеоклип с лице и говор, за да може да се генерира аватарът.  

- Мария Константинова: Всъщност Марти и Акси са дали съгласието си, за да бъдат използвани техните образ и глас, за да се представят кратките новини на Bulgaria ON AIR, но принципът както и при AI Иван е един и същ. 

- Учени предупреждават, че има голяма вероятност ИИ да подхлъзне журналистите при събиране на реална информация. Как ще се предпазвате от фалшивите новини?

- Виктор Дремсизов: Системата, която стои зад създаването на Иван, има своите рестрикции. Платформата не позволява лицето и думите, които Иван изрича, да са свързани с политическа агитация.  Системата има етичен кодекс и не разрешава на АI Иван  бъде въвлечен в теми, които могат да провокират езика на омразата. Сред рестрикциите на програмата идва и другата най-важна регулация -  на журналистите и продуцентите. Нашата медия винаги проверява своята информация и не е забравила златното правило в журналистиката за това информацията да е проверена от три независими източника. Опитваме се да спазваме всички журналистически стандарти, използвайки AI Иван.

- Мария Константинова: Изкуственият интелект може да достигне в своите възможности и действия до там, където ние му разрешим. Границите ги поставяме ние. Затова съм убедена, че трудно може да бъдем подхлъзнати, защото ние проверяваме всичко, което казва нашият ководещ AI Иван. Най-хубавото е, че преди да се появи в ефир той е преминал през няколко проверки и така няма риск за гафове. 

- Понякога ИИ може да присвои чуждо откритие и да го представи за свое. Това от своя страна би довело до морални и юридически последици. Какви мерки взимате в това отношение и убедени ли сте, че няма да допуснете грешки от подобно естество?

- Виктор Дремсизов: С най-голяма отговорност осъзнаваме  колко атрактивен, но и колко опасен е ИИ. AI Иван е като едно оръжие и затова трябва да се използва внимателно. 

На този етап все още имаме контрол над нашия ководещ, защото той говори и презентира това, което ние му кажем. Ние хората - естественият интелект сме тези, които имаме крайната дума.

- Мария Константинова: Най-сигурният метод, че няма да допуснем подобни грешки, е че не даваме възможност на AI Иван да генерира самостоятелно някаква информация само по зададени определени параметри. Ние контролираме абсолютно всичко, което той ще представи. 

- Може ли ИИ да измести постепенно от работните им места част от журналистическия ви екип?

- Виктор Дремсизов: AI Иван има нужда да учи. Надявам се да успее да се развие в журналистиката поне след 50 години, когато ние вече ще сме пенсионирани. Това, разбира се, в кръга на шегата. На този етап нямаме страх, че AI ще измести някого, защото той говори само това, което са му написали. Той не може да води диалог, не може да проверява информацията в реално време, а и няма емоция, която е основополагаща. AI е презентатор в нашето предаване. Той е начин да покажем като медия, че трябва да се развиваме с новите технологии. Той е и възможност да достигнем до младите хора, за да можем да им покажем колко важна е регулацията и как всичко трябва да бъде проверено. Опитваме се да опознаем системата на ИИ като влезем в нея самата. Затова и в предаването говорим често за новите технологии, защото ИИ е плод на много работа, на много голям софтуерен труд, зад който стоят хора, които мислят и работят.

- Мария Константинова: Вярвам, че изкуственият интелект колкото и да се усъвършенства няма да може напълно да замени човека, защото винаги ще е необходима неговата намеса. Затова и сега съм сигурна, че AI Иван няма как да ни замести с Виктор, защото той не би могъл да води разговор по същия адекватен и емоционален начин, по който бихме го направили ние. Освен това той не може да разсъждава, а по скоро си служи с подбрана информация, която обаче трябва да бъде строго проверявана. И по тази причина смятам, че колкото и да навлиза с висока скорост в живота ни, той може да бъде от наша полза, ако успеем да му зададем правилната посока. 

- Планирате ли присъединяването на още ководещи, които са генерирани с помощта на ИИ?

- Виктор Дремсизов:  Нямаме повече свободни столове в екипа. Засега AI Иван ни е достатъчен. Всичко трябва да бъде с мярка.
 
- Мария Константинова: Искаме Иван да бъде максимално полезен на зрителите като презентира всички нововъведения, свързани с изкуствения интелект, както и неговото приложение в различни сфери.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай