Радослав Христов проговори. Доволни ли са земеделците?

Лицензионните режими много лесно се заобикалят, казва Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на Управителния съвет на НАЗ

Радослав Христов проговори. Доволни ли са земеделците? | StandartNews.com
  • Борихме се да оцелеят земеделците без да има негативно въздействие върху цените на рафта
  • Лицензионните режими много лесно се заобикалят, казва земеделският производител Радослав Христов в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Доволни ли са фермерите от сключения с правителството меморандум, свързан с вноса от Украйна?

- По отношение на точката, която касае регулиране на вноса на слънчоглед от Украйна, знаем, че е малко трудно да се намери общ интерес между българските и украинските производители. Според мен за момента е компромисен вариант, докато бъде изчистен регламентът, който ще касае лицензионните режими за износ на украинска продукция. Затова е записан срок до 30 ноември, до тогава регламентът трябва да бъде ясен - как оттук нататък Европейският съюз и Украйна ще правят обменна търговия на селскостопански продукти. В крайна сметка Европейката комисия разбра, че има истински, реален проблем от това, което се случва с безпрецедентния внос на украински продукти, тъй като много добре знаем, че там в момента няма пазарни цени, има военни цени, което не кореспондира с икономичекста логика. Всички европейски, особено българските фермери, спазват много тежки изисквания по отношение на производството и нашите земеделски продукти са с доста по-висока себестойност от украинските, няма как да бъде конкурентно това. Ако продължи по същия начин, до година-две приключва българското зърнопроизводство, не само на слънчоглед.

- Ще помогне ли документът за успешната реализация на български продукти?

- Срокът е прекалено кратък и компромисен, не мога да бъде категоричен дали това би помогнало за реализацията на слънчогледа в страната ни, тъй като в момента се наблюдава едно отдръпване от пазара. Според мен това е напълно тенденциозно и има някакво синхронизирано действие от тяхна страна, защото не е нормално когато една стока има невъзмножност за доставка отвън, това да повлияе обратно на пазара, т.е. да се намали, а не да се увеличи. Но тук много хора спекулират, че въвеждането на забраната е, за да може да се вдигне цената. Въвеждането на забраната е с цел да има потребление на бълграските стоки, а не с цел увеличаване или намаляване на цената. Надявам се пазарът да се раздвижи, т.е. да има сделки на цени, на каквито позволява пазарът на олио, защото все пак слънчогледът е суровината, от която се произвежда олиото. По отношение на цените чувам коментари: "ама то нали е борсова стока". Това не е вярно, слънчогледът не е борсова стока, няма как това да е някакъв коректив за цената.

- Очаква ли се цените да паднат?

- Не, не смятам, че трябва да пада или да се вдига цената, по скоро трябва да се потребява бълагрската суровина, а след това вече като се регулира лицензионният режим - аз съм песимист по отношение на неговото действие, тъй като много лесно може да бъде заобикалян, както и досега се заобикаляше забраната за внос на слънчоглед. Много лесно - регистрира търговецът една румънска фирма, например, купува го от украинската, продава го на бъларската и той вече става румънски. Това е механизъм за заобикаляне на регламенти и то не само със слънчогледа, а с всички стоки. Мисля, че с лицензионния режим ще стане същото.

- Удовлетворени ли сте от обещаните помощи и компенсации за земеделския бранш, които трябва да се изплатят в съкратени срокове?

- По отношение на тези цифри, които се споменават, малко се спекулира в медиите, защото те не са за сектор зърнопроизводство, те са за всички останали сектори без нашия. След като колегите се съгласиха на тези суми и на тези срокове и заявиха, че са удовлетворени, аз мога да повторя техните думи.

- Каква ще е ползата за потребителите от това споразумение?

- Аз съм повече от убеден, че за потребителите няма да има никакви промени по отношение на рафтовете в магазина. Въпрсът беше да могат да оцелеят българските производители, като няма негативно финансово въздействие върху цените на рафта.

- Какво още се очаква да направи държавата, за да бъдат насърчени българските земеделски производители?

- Това, което може да направи държавата в момента по отношение на търговията с Украйна, е да направи така, че да намери баланс между внос и българско производство, да няма нито дефицит, нито свръхпредлагане. Когато пазарът е умерен, тогава и цените са умерени. В противен случай винаги има изкривяване нагоре или надолу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай