Президентската битка в САЩ тръгна със заклинания

Война, имиграция и икономика влизат в 8-месечната кампания преди изборите в Америка

Президентската битка в САЩ тръгна със заклинания | StandartNews.com

Тръмп и Байдън победиха в Супервторника, Ники Хейли отпадна от битката за Белия дом

Война, имиграция и икономика влизат в 8-месечната кампания преди изборите в Америка

 

Тази седмица стана ясно, че Ники Хейли се оттегля от първичните избори на републиканците след поредица от огромни загуби в Супервторника срещу бившия президент Доналд Тръмп. Двамата се сражаваха за номинацията на Републиканската партия, която без съмнение ще бъде за Тръмп. Така още през март се постави началото на голямата битка между Тръмп и настоящия държавен глава Джо Байдън, която ще приключи с изборите през ноември. Съвсем естествено анализаторите очакват тази битка да бъде дълга, брутална и горчива.

Неизбежният сблъсък

Войната, която много американци се надяваха да избегнат - сблъсъка на Тръмп и Байдън в новото "Издание 2024" - сега е неизбежната действителност. Това ще бъде първият президентски двубой в САЩ от повече от век. Очаква се познат сблъсък на напълно различни визии за американската власт, политика и демократично управление. 

Цели осем месеца двама номинирани - 77-годишният Доналд Тръмп и 81-годишният Джо Байдън - ще се борят за доверието на американците. Социологически проучвания от последните дни и седмици показват, че Тръмп и Байдън са силно непопулярни и ще трябва буквално да се борят за всеки глас. И нищо няма да им попречи да проведат изключително негативна кампания.

Тръмп е категоричен, че е по-добър от Байдън и не спира да го повтаря. Байдън пък представя Тръмп като заплаха за самите основи на американската демокрация. Сегашният обитател на Белия дом предпазливо избягва да обсъжда множеството юридически заплахи, пред които е изправен неговият предшественик, включително четири криминални обвинения и един съдебен процес, който трябва да започне по-късно този месец.

Тръмп от своя страна описва Байдън като прекалено възрастен (макар разликата между тях да е само 4 години), слаб и неспособен да изпълнява основните задачи на президентството. Милиардерът определя като "фашисти и комунисти" хората около Байдън, с което показва, че ще води язвителна и изпълнена с конспиративни теории кампания. "Те управляват. Не той командва", категоричен е бившият президент.

Новата Америка

Много неща се промениха откакто Байдън победи Тръмп на вота преди четири години. САЩ се изтегли от Афганистан, Русия нахлу в Украйна, пандемията от ковид отстъпи и финансовите пазари вървят към растеж. Инфлацията и лихвените проценти скочиха, но безработицата не. Правото на аборт беше пометено от Върховния съд на федерално ниво, граничните пунктове се задръстиха рекордно, а тълпа поддръжници на Тръмп нахлу в Капитолия на 6 януари 2021 г. по време на бунт, който доведе до криминални обвинения срещу повече от 1200 души - включително самия Тръмп, който е обвинен, че е част от заговор за подкопаване на изборния резултат от 2020 година. Изборите тази година се очаква да бъдат вид референдум за случилото се, та и повече.

Тръмп все още поне официално не си е осигурил делегатите, необходими за номинацията, но това може да стане още следващата седмица. Вече стана ясно, че Републиканската партия бърза да се обедини около него. Доказателство за това стана и фактът, че лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който винаги е бил противник на Тръмп, изрази подкрепа за него за президентските избори. Джо Байдън пък имаше шанс да изложи аргументите си за втори мандат по време на речта си за състоянието на Съюза.

Същността на кампанията

Кампанията и от двете страни започна със заклинания.

Ако Тръмп спечели изборите, ще ни повлече към разделението и мрака, заяви Байдън. Преди 4 години, който се кандидатира за първи път, той обяви, че го прави, за да възстанови "душата на нацията", като изтръгне Белия дом от ръцете на Тръмп. Сега, през 2024 г., превърна "свободата" в централна тема на своята кампания, подчертавайки правата на жените на аборт и необходимостта от свободни избори за всички. 

Тръмп на свой ред заяви, че вотът е последният шанс за спасяването на Америка. Той определи като "заложници" хората, които са в ареста заради събитията около Капитолия и обеща да помилва много от тях. сложи имиграцията като съживяваща кауза на кампанията си, обещавайки да затвори границата веднага щом се върне в Белия дом.  

Дори и това да го накара да заприлича на "диктатор", както той се изрази.

Икономиката също се очаква да играе решаваща роля. Американците остават умърлушени, независимо че настроенията сред бизнеса се подобряват. Собственият рейтинг на одобрение на Байдън все още не се е подобрил, след като необузданата инфлация през 2022 г. тласна цените нагоре. Американците явно все още не са му простили товаЕ

В първата надпревара, изправяща един срещу друг настоящ и бивш президент от повече от 100 години, откакто Теодор Рузвелт се кандидатира срещу Уилям Хауърд Тафт през 1912 г., избирателите ще имат рядката възможност да сравнят постиженията и риториката на двама мъже, които вече са били обитатели на Белия дом. Историците напомнят, че в онова състезание нито Рузвелт, нито Тафт в крайна сметка са спечелили - Удроу Уилсън е станал президент. Но сега времената са други и на финала са само двама.

Сравнително бързият край на надпреварата в първичните избори на републиканците сега гарантира, че и двете страни ще имат достатъчно време да представят аргументите си в приблизително половин дузина щати на бойното поле, които се очаква да определят следващия президент: Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин в части от индустриалния Среден Запад, също както и Аризона, Джорджия, Невада и Северна Каролина в Слънчевия пояс.

Байдън спечели Белия дом през 2020 г. с разлика от по-малко от 45 000 гласа в трите щата, които решиха изборите. Преди това Тръмп бе спечелил през 2016 г. с по-малко от 78 000 гласа в три щата, които определиха този резултат.

Ще има ли фотофиниш този път

Тук навлизаме в кухнята на първичните избори в САЩ, но и това е необходимо, за да се види колко близка ще бъде битката. Ако Байдън трябваше да постави само трите щата на - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - сред бойните полета, крайният резултат щеше да зависи от спечелването на един конгресен окръг в Небраска, за да се съберат минимум 270 гласа в избирателната колегия. Такава тясна конкуренция означава, че почти всичко може да се окаже решаващо.

Демократите са разтърсени от разделение относно войната между Израел и "Хамас", и хуманитарната криза в Газа, като повече от 100 000 първични гласоподаватели в Мичиган гласуваха за "неангажирани" на неотдавнашните първични избори в този променлив щат в знак на протест срещу Байдън. От щаба на Байдън признаха, че президентът започва с мека подкрепа сред някои ключови традиционни демократични избиратели, включително по-млади хора, както и чернокожи и испаноговорящи избиратели.

Тръмп трябва да се опита да обедини партията си след първичните избори, в които Ники Хейли продължи да печели значителен дял от гласовете, дори след като поражението й изглеждаше почти неизбежно. Тя беше най-силната в някои от общности, които имат значение при финалното броене на гласовете. Освен това тя не подкрепи Тръмп веднага, прехвърляйки тежестта върху него да спечели на своя страна поддръжниците й. 

Тръмп също така трябва да балансира между предизборната кампания и съдебните процеси срещу него. По първото му дело, в което е обвинен, че е направил тайни плащания на порнозвезда по време на надпреварата през 2016 г., трябва да започне подбор на съдебни заседатели и това е след по-малко от три седмици. Тръмп е изправен пред 34 криминални обвинения и потенциална максимална присъда от четири години затвор. Той може да бъде осъден преди деня на изборите, а кампания за Белия дом и наказателна присъда по едно и също време ще са абсолютен прецедент.

Заставайки на финалната права на надпреварата Байдън изостава в повечето обществени проучвания. Неговите съветници предпочитат различен показател: демократите изпревариха ниските рейтинги на Байдън, за да спечелят многократно избори с отрицателни гласове през 2022 и 2023 г., и различни извънредни избори.

Явно обаче големият проблем за Байдън, за който той не може да направи много, е възрастта му. Гласоподаватели от целия социологичен спектър изразяват загриженост за това, че ще имат най-възрастния президент на Америка, който ще бъде на 86 години в края на втория си мандат.

Сезонът на ухажването

Хората на Байдън естествено се възползват от неговия пост, за да изградят още отрано финансово и организационно предимство пред Тръмп. Това е инверсия отпреди четири години, когато един сравнително разорен Байдън трябваше да се състезава с пълен с финансова подкрепа Тръмп. Тогава Байдън бързо навакса. Екипът на Тръмп не изглежда притеснен и очаква да изравни на демократите, ухажвайки големи дарители. Самият Доналд Тръмп наскоро се срещна с втория най-богат в света (според последната класация на сп. "Форбс") Илон Мъск. 

За Тръмп изборите тази година ще бъдат трети поред, в които е начело на листата на Републиканската партия. Неговата позиция като партиен знаменосец - както политически, така и по политики - вече е неоспорима, след като трансформира позициите на партията по въпроси като свободната търговия, федералните разходи, програмите за социални помощи и международните отношения.

Тръмп също така прекроява политическата коалиция, която съставлява Републиканската партия. Партията постоянно губи позиции сред жените и гласоподавателите с висше образование в ерата на Тръмп, като същевременно добива нови територии сред цветнокожите избиратели, особено тези, които са с по-ниско образование.

През 2020 г. Байдън изпреварва сред чернокожите и латиноамериканците, които не са завършили колеж, със съкрушителна разлика. Но сега той води тази група само с малко - 47% срещу 41% за Тръмп в последното проучване на Ню Йорк Таймс.

Тази година Тръмп достигна до номинацията за републиканската партия с относителна лекота, като спечели всеки от първите четири щата - Айова, Ню Хемпшир, Невада и Южна Каролина - с голямо предимство пред конкурентите си. Бившият президент изглеждаше отслабен след междинните избори през 2022 г., когато редица негови съратници загубиха критично важни състезания, но той обяви собствената си кандидатура само седмица по-късно. Отправените към него криминални обвинения през 2023 г., започнали в Ню Йорк, не го отслабиха, а вместо това изглежда обвързаха по-здраво избирателите му с него.

"Бих казал, че ако можех да променя едно нещо, бих искал Тръмп да не беше обвинен", каза през декември губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който бе републикански съперник на Тръмп, но отпадна в хода на първичните избори.

Ники Хейли спечели своята индивидуална надпревара срещу Тръмп в щата Ню Хемпшир, но по-късно загуби в редица щати, въпреки че независимите гласоподаватели масово я подкрепяха. Удобната победа на Тръмп в родния щат на Хейли - Южна Каролина - я остави без каквито и да е шансове още преди Супервторник.
През последните седмици съдебно жури в Манхатън разпореди Тръмп да плати 83 млн. долара обезщетение на Джийн Карол за клеветата срещу нея, след като тя го обвини в изнасилване, а съдия от Ню Йорк му нареди да плати 450 милиона долара по гражданско дело за измама в заговор за манипулиране на собствените му активи.
По всички изглежда, че и на двамата кандидати - Тръмп и Байдън - предстоят много трудни осем месеца. А който и от тях да стане президент, следващите четири години ще са още по-трудни. Гарантирано!
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илия
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи