Не плащаме на таксиджията, ако не даде касова бележка

Събираш фискални бонове - пестиш данъци

Не плащаме на таксиджията, ако не даде касова бележка | StandartNews.com

Ако отидем на фризьор да ни подстриже и той "забрави" да ни даде касова бележка или пък се возим в такси и шофьорът "се разсее" и не включи апарата, да станем и да си тръгнем без да плащаме. Това да важи за всяка покупка на стока и услуга, която искат да ни продадат без да ни дадат фискален бон, предвиждат промени в Закона за ДДС, които са пуснати за обществено обсъждане.

С предишните промени в данъчните закони, които съпътстваха бюджета за 2023 г., от Министерство на финансите предложиха да не сме длъжни да плащаме, ако в ресторант или заведение не ни дадат касова бележка. Но предложението не беше подкрепено от депутатите. Сред мотивите за това беше защо да се прави разлика между ресторантите и останалия бизнес - при едните да не си длъжен да плащаш, ако не ти дадат касова бележка, а при другите това да не важи.

Сега от Министерство на финансите предлагат промяната да важи за всички, без значение дали купувате сладолед от будка на улицата или пиете бира в кръчмата. Целта на промяната е изсветляване на сивата икономика.С промените в закона е предложено удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на ДДС за продажба на хляб и брашно. Целта е да се смегчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите, пише в мотивите към законопроекта.

Удължаването на срока за нулев данък за хляба ще намали риска от укриване на ДДС, посочват от министерството.Предвидено е обаче да се върне 20-процентната ставка на ДДС за ресторантьори и хотелиери, която бе свалена на 9% по време на ковид пандемията и си остана такава. Освен за ресторантьорската услуга, се предвижда вдигане на 20% ДДС и за кетъринг услугите, спортните центрове и общата туристическа услуга.

Все пак министърът допуска да остане и по-ниската ставка от 9% за ресторантьорите, ако се предложат достатъчно мерки за изсветляване на сектора. Това коментира той пред журналисти по време на срещата на Американската търговска камара в София. Депутати от ГЕРБ също изказаха несъгласие с вдигането в парламента. “Имахме разговор миналата седмица с ресторантьорския бизнес, те казаха, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, за повишаване на осигурителните прагове на работниците над минималната работна заплата. Което можем да обсъдим и да видим какъв ще бъде ефектът. И ако той е по-голям от вдигането на ДДС ставката, можем да я оставим и 9%”, каза Асен Василев. Той обясни, че има месец за обсъждане на бюджета, съответно това е времето, в което ресторантьорите имат шанс да покажат на държавата, че са изсветлили доходите си и че има смисъл ДДС-то за тях да остава 9%

.Вдигането на ставката бе очаквано, като същата заявка финансовият министър даде още по време на обсъждането на бюджета за 2023 г. през юни. Тогава той бе на мнение, че намалените ставки по ДДС още от времето на пандемията и впоследствие заради високата инфлация следва да се вдигнат, но не по средата на годината.Така в публикуваната от финансовото министерство тригодишна средносрочна бюджетна прогноза бе заложено всички извънредно намалени ДДС ставки да бъдат вдигнати от началото на 2024 г.

Пестим данъци като събираме бележки

Друга идея на финансовото министерство е хората да пестят данъци, като събират касовите си бележки. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на финансите.Гражданите ще могат да приспадат от годишния си облагаем доход до 0,5% от платения от тях ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, като регистрират касовите си бележки в Националната агенция за приходите чрез електронна услуга, гласят новите текстове. Сумите, които ще бъдат връщани на хората със средни доходи, ще бъдат символични. Но целта е да има стимул потребителите да искат касовите си бележки от търговците.Например, ако човек за месец похарчи 2000 лв., платеният от него ДДС е 400 лв. 0,5 на сто от платения данък се равняват на 2 лв., с които човек ще може на намали годишните си облагаеми доходи. За цяла година човекът ще може да намали облагаемия си доход с 24 лв. А самият данък върху доходите е 10 на сто. Но хората, които имат по-високи доходи и харчат повече, ще могат да намалят налозите си с по-голяма сума. Максималната сума, която ще бъде връщана, е 120 лв. на година, пише "Труднюз".

Предвидени са и някои ограничения, за да бъде върнат част от платения ДДС на гражданите. Първото ограничение е към 1 януари на данъчната година човекът да е навършил 18 години. Касовата бележка трябва да е на стойност до 2000 лв., а към нея да не е издадена фактура. Освен това касовата бележка трябва да е издадена от търговец, който извършва определена дейност, посочена в заповед на министъра на финансите, която ще се обнародва в “Държавен вестник” до 31 декември на предходната година. В тази заповед министърът на финансите ще посочи браншовете, в които има подозрения, че укриват ДДС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай