Любомир Денев-син: Нов мюзикъл събира американски и наши звезди

Двата концерта в София ще са на 24 и 25 февруари, казва в интервю за СТАНДАРТ диригентът

Любомир Денев-син: Нов мюзикъл събира американски и наши звезди | StandartNews.com

"Agartha: The Opera-Musical" е по музика и текст на Любомир Денев-син

"Agartha: The Opera-Musical" е драматична история, облечена в ярка вокално-инструментална музика, която прави рентгенова снимка на нашето общество. Позиционирана в близкото бъдеще, историята разказва за любов, алчност, страх и надежда. Засегната е силно темата за природата и опазването на околнота среда. "Музиката е изцяло акустична и в партитурата няма нито един електронен инструмент. Въпреки това съм се стремил да намеря нов подход към иначе идиоматичния жанр на мюзикъла. Със силно развита хорова и много симфонизирана оркестрова партия, музиката съдържа както елементи, разпознаваеми от старите Sci-Fi филми, така и закодирана почит към Джакомо Пучини, без когото операта нямаше да е това, което е днес. Това се отнася и до мюзикъла", казва Любомир Денев-син, автор на музиката и текста.


- Г-н Денев, на 24 и 25 февруари 2024 г. в студио 1 на БНР ще представите за първи път Вашия мюзикъл "Агарта". Трудно ли се пише мюзикъл?

- Създаването на музикално сценично произведение и по-конкретно на мюзикъл е, меко казано, предизвикателно. Това означава, че композиторът трябва да разполага с достатъчно богат арсенал от изразни средства, за да проследи плътно сценичното действие с музика, да съобрази вокалните партии с възможностите на гласа, да направи абсолютен синхрон в ударенията на текста и музиката - нещо което наричаме "прозодия" - и да намери оригинален подход в иначе доста строгия стил на мюзикъла, който работи според определени правила. Най-трудното обаче е да се намери добра история и добър текст, които да са подходящи за музикално обличане. И така, малко самонадеяно, през 2017 г. започнах да изграждам историята и текста сам, базирани на оригиналната идея, която ми даде моят приятел - диригентът и изпълнител на ударни инструменти Никола Петров. Текстът е на английски език, което е още едно утежняващо обстоятелство и тук с огромна помощ в писането на текста се включи Джени Шен, с която преработихме текста няколко пъти, а след това представихме за фино полиране на Чарлз Томпсън (английски хоров диригент) и Анди Джонсън (английски драматург), без чиято помощ нямаше да стигнем до тук. Бързам да уточня, че някои от песните са преведени на български, но това е много сложен процес, по който тепърва ще се работи. Оригинално мюзикълът е на английски, това е езикът на почти всички мюзикъли, език, говорен от милиарди хора по света. На предстоящите концерти мюзикълът ще бъде представен на английски със субтитри на български.

- Кои певци ще видим на сцената?

- Световноизвестната Сара Дейви, позната от The Swingles, ще влезе в ролята на астронавтката Мириам, младият Мейсън Олшавски, който вече има няколко роли на Бродуей и Off-Broadway, ще бъде космическият инженер Марк, Дейвид Маккюн, бас профундо от Канада, влиза в ролята на крупен инвеститор - Бенджамин Бишъп. Невероятни са и българските имена в афиша, а това са Божана Спасова в ролята на бунтарката Тони, Виктор Ибришимов, когото ще видим в две роли - Болтън (приятел на Марк) и Робърт, Весела Морова ще бъде сестрата на Марк - Ди Йон. Христина Пипова ще бъде мистериозната Синтия, Георги Арсов ще влезе в комичната роля на българския техник Стоян, Диян Генчев ще бъде Биолога и един много специален човек - Хари Аничкин ще вземе малка, но много съществена роля, която обаче ще запазя в тайна за сега.

Тук е мястото да благодаря на продуцентите - Музикална продукция и състави на Българското национално радио, Националния дворец на децата и Фондация "Проф. Влади Симеонов", за желанието и усърдната работа да осъществим двата концерта. Както и на спонсорите - "Мебели Виденов" и "Мелани принт".

Във всички мюзикъли, разбира се, има оркестър и хор и в случая това са Филхармония "Пионер" и смесеният хор към БНР с диригент Любомира Александрова. Концертмайстор на оркестъра ще бъде Маги Каменова, а в оркестъра ще се включат и още няколко невероятни музиканти: Асен Кузманов - барабани, Тодор Бакърджиев - тромпет, Димитър Стоев - тромбон, Йоана Георгиева - пиано и др. Водач на человата група ще бъде Тодор Иванов, а на баса ще бъде Боян Еленков. За съжаление не мога да изброя всички, но това са над 45 души оркестър, изключително талантливи млади хора.

Малък акцент в мюзикъла са и 3 деца от ДВГ "Сладки Пуканки" към НДД с диригент Светлана Струнджева.

- Какво е Агарта и в какъв жанр е историята на мюзикъла?

- Действието на мюзикъла се развива в близко бъдеще - 2045 г., в Австралия. Агарта е името на космически кораб, създаден за колонизация на човешкия вид в космоса. Не ми се иска да разкривам много около историята, но всъщност диалозите и концертната адаптация направи един изключителен режисьор, това е Никола Бозаджиев, познат на публиката от филма "Шибил". Като жанр Агарта е научна фантастика, романтична комедия и драма, а като музика е наследник на такива стилове, в които пишат Алан Менкен и Бърнстейн. Но смятам, че успях да намеря личен подход и да изградя една оригинална музикална картина.

Мисля, че "Agartha: The Opera-Musical" е изключително вълнуващо музикално прключение. Каня публиката да се качи на кораба Агарта на 24 и 25 февруари, от 19:00 ч. в студио 1 на БНР. Билети - в мрежата на Ивентим.

Диригентът гостува на световните сцени

Любомир Денев-син е диригент и композитор, роден през 1988 г. в София. Той е главен диригент на младежката Филхармония "Пионер" и на Симфониета Шумен. От 2021 г. Денев е първият носител на наградата за млад диригент на името на Стефан Линев, връчена от Международен музикален фестивал "Софийски музикални седмици" и фондация "Евро Атлантик Арт". През същата година е един от 20-те диригенти, избрани от целия свят, полуфиналист на конкурс на Universitat der Kunste Berlin, където дирижира Berliner Symphoniker. През 2019 г. печели трета награда на диригентския конкурс в Лос Анжелис и първа награда на конкурса за ново произведение "7/8" в София с произведението "Балканска сюита".

През 2014 г. основава звукозаписната компания Four For Music заедно с Георги Стрезов, Георги Еленков и Борис Радилов и е главен диригент на Sofia Session Orchestra към същата компания до 2019 г. С оркестъра дирижира и записва партитури на Алан Силвестри, Енио Мориконе, Хари и Рупърт Грегсън-Уилиямс, Браян Тайлър, Томас Бергерсен, Марио Григоров, Георги Стрезов, Пенка Кунева, музика към британския телевизионен сериал "Короната", игрите LEGO и много други, както и собствена музика.

Денев е гостувал на повечето български оркестри, сред които Софийска филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Биг бенд на БНР, Нов симфоничен оркестър, Държавна опера Русе, оркестрите на Пазарджик, Враца, Видин и др.

С Филхармония "Пионер" е изнасял концерти на фестивали във Виена, Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна и др. С други оркестри е дирижирал турнета в Китай и Абу Даби. Като композитор Денев е автор на концертна, филмова музика и множество оркестрации и аранжименти. От 2020 г. оркестрира за London Musical Theatre Orchestra. Музиката му е изпълнявана в Miami University, негови оркестрации за американската певица Шарлийн Клози звучат в коледната вечер по телевизия FOX в САЩ 2019. Софийска филхармония изпълнява негова музика във Френската катедрала в Берлин през 2019 г.

Снимки: Яна Лозева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай