Гърци превзеха пазара на стари коли у нас

Западняците по-рядко сменят автомобилите си, затова се внасят по-малко "секънд хенд"

Гърци превзеха пазара на стари коли у нас | StandartNews.com
  • Предлагането е малко, а търсенето - голямо
  • Западняците по-рядко сменят автомобилите си, затова се внасят по-малко "секънд хенд"

 

Към 2022 година в София са регистрирани малко над 867 000 автомобила, съобщава дирекция "Общински приходи". Спрямо 2021 колите на столичани са намалели, като година по-рано са били 878 540. В тази статистика не се включват автомобилите със специален режим, тъй като те не дължат данък към общината.

При двуколесните превозни средства обаче се наблюдава обратното явление. Все повече софиянци предпочитат скутери и мотоциклети, които вече са над 35 000. Въпреки това трафикът в София все още е много тежък. С него идва и още един проблем, свързан със старите коли у нас и в чужбина.

 

Гърци купуват коли на старо у нас. Има голямо търсене на автомобили втора ръка, тъй като съседите пазаруват директно от автокъщите по 3-4 коли без изобщо да се пазарят, преправят ги и ги продават на двойни цени на техните пазари. Така, ако един джип на 20 години се търгуваше до преди година у нас за 7-8 хиляди лева, то сега цената му не пада под 10 хиляди на автопазара в Пиринско.

В последно време предлагането на коли втора ръка е по-малко, а в същото време търсенето е голямо. Тази тенденция се наблюдава не само у нас, но и в цяла Европа, тъй като на пазара има сериозен недостиг на нови автомобили.

По време на пандемията намаляха доставките на консумативи, материали и чипове за нови автомобили и производството им в Западна Европа също спадна. В момента за нов автомобил се чака между 8 месеца и година и половина, коментира заместник- председателят на Асоциацията на вносители на автомобили Любомир Доросиев. 

Заради това се увеличава интересът към употребяваните автомобили, но те се предлагат на пазара много по-малко. Това е така, защото става все по-трудно потребителите да сменят старата си кола с нова.

"Западняците са свикнали на 4-5 години да оставят стария си автомобил и да си купуват нов на изплащане. Сега обаче не е така и почти не остават такива коли. За един такъв автомобил в момента се борим 5-6 човека да го купим", каза още Доросиев, който е собственик на автокъща. "Докато преди продавахме по 60 автомобила, а през зимните месеци поне по 30, то сега в зимния период продажбите са не повече от 3-4, а през останалото време продаваме около 20 стари автомобили", поясни Доросиев. "Заради сериозните позиции, които имат родните автокъщи на Балканите, както и в държави като Швейцария и Италия, българският пазар все още е балансиран по отношението на предлагането и търсенето. Цените и на новите, и на колите втора ръка обаче остават високи. Поскъпването на старите автомобили е с около 50%, а при някои по-луксозни марки достига и до 100%, казва още Любомир Доросиев. Той не очаква спад на цените в следващите година-две.

Българинът вече не се хвърля на лукса

"Преди българинът може да няма пари и жилище, но отиваше и си купуваше луксозна кола. В момента обаче хората си търсят автомобил според чергата", коментира Доросиев.

Нашенци от големите градове предпочитат да купят по възможност по-нов автомобил на по-малко километри, за да им върши работа по-дълго време, обяснява търговецът. За хората в по-малките населени места колата е просто средство за придвижване и те не са толкова претенциозни при покупката на стар автомобил.

През последните години в България по-голямата част от колите, които се купуват, са с бензинови двигатели, но за сметка на това фаворити са дизеловите, въпреки че това гориво е по-скъпо. "Това се компенсира с по-малкия разход", обясни Доросиев.

Висок остава интересът и към колите с газови уредби заради по-ниската цена на газта и факта, че тези автомобили са по-екологични.

Не пускат замърсителите в центъра

Столичният общински съвет пък реши, че от 1 декември 2023 година най-старите автомобили няма да бъдат допускани в идеалния център, тъй като замърсяват околната среда. Под "център" се имат предвид т. нар. нискоемисионни зони, съобщи във Фейсбук зам.-кметът на София по финанси и транспорт Дончо Барбалов.

Забраната ще важи за 3-те зимни месеца - декември, януари и февруари. Обособените нискоемисионни зони са две - "малък" и "голям" ринг. Тази зима ограничението ще важи само за малкия ринг, който обхваща идеалния център - пространството между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница".

От 1 декември т.г. в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяващата първа категория.

"За да може на софиянци да им бъде по-удобно, Географската информационна система е създала дигитална карта и в нея всеки може да провери кой адрес в коя зона е забранена за преминаване на моторни превозни средства от ниска еко категория, както и от кога влиза в сила съответното ограничение", обясни зам.-кметът.

Албания забрани вноса на автомобили, произведени преди 2009 г.

Забраната е на министъра на туризма и околната среда Бленди Клоси. Целта е да намали замърсяването на въздуха. Това става възможно когато има по-малко стари автомобили, предаде БГНЕС. "Ще забраним вноса на автомобили, по-стари от 10 години, считано от датата на производство. Автомобилите, произведени преди 2009, няма да могат да влизат в Албания. Това се прави за по-чиста околна среда и намаляване на замърсяването на атмосферния въздух. Старата кола консумира и 4 пъти повече в сравнение с нов автомобил", каза Клоси.

Скок на цените и в Румъния

В края на 2022 г. средната цена на автомобилите на най-голямата платформа за обяви в Румъния е 11 198 евро, с 3% по-висока от тази през януари 2022 г. и с 18% по-висока в сравнение с декември 2021 г. Това означава, че колите втора ръка са навлезли на пазара с по-високи цени още от началото на 2022 г., а колебанията в цените след това са били малки в течение на цялата година. Спрямо края на 2020 г. обаче средната цена на автомобилите се е повишила с 46%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай