Фатална грешка създала Огънатата пирамида

Египет отвори ново чудо за туристи

Фатална грешка създала Огънатата пирамида | StandartNews.com
  • Египет отвори ново чудо за туристи
  • Построена е в златната ера на Старото царство от фараона Снофру

 

През юли 2019 г. египетските власти разрешиха достъпа за туристи до едно най-големите чудеса на Египет - Огънатата пирамида. Тя се намира в царския некропол Дашур в близост до Кайро. Напълно безопасна е и не се руши, увери египетското министерство на туризма и паметниците на културата в отговор на публикации в социалните медии. Уникалният археологически паметник може да бъде посещаван, а металните подпори по него не са нови, а са поставени през 2014 година. През 50-те години на миналия век археологът Ахмед Факи открива, че Огъната пирамида е заобиколена от комплекс от храмове, жилищни сгради и пътища, скрити под изместващите се пясъци на платото Дашур, като някои от каналите са построени или добавяни по-късно. Според голяма част от археолозите огънатата пирамида е преход между стъпаловидната пирамида на Джосер и пирамидите с равни страни. Забележителна черта на древната структура е запазената в голяма част варовикова облицовка. Посетителите вече могат да влязат в близо 80-метров тунел, който води до две погребални камери.

По този повод "Стандарт" направи проучване и откри най-интересните факти за Огънатата пирамида - една от най-забележителните древни египетски конструкции:.

1. Най-старата в некропола Дашур

Тя е най-старата от пирамидите, построени в Дашур - кралски некропол в пустинята, разположен на западния бряг на р. Нил, който се намира на около 40 км южно от столицата Кайро. Огънатата пирамида е разположена най-южно спрямо другите два известни древноегипетски обекта в района. Там е некрополът Сакара, където се намира пирамидата на Джосер. А некрополът в Гиза е по на север и е световноизвестен с това, че там са двете най-големи пирамиди, строени някога - Великата пирамида на Хеопс и тази на Хефрен .

2. Построена е по време на Старото царство

Извитата пирамида е построена по време на Четвъртата династия от Старото царство на Древен Египет. Старото царство е продължило от около 2686 г. до 2181 г. пр. н. е. Този период е известен с царуването на великите строители на пирамиди , тъй като повечето от най-големите и най-известните от тях са построени през това време. Четвъртата династия на Древен Египет е продължила от около 2613 г. до 2494 г. пр.н.е. и се смята за "Златната ера на Старото царство". Изграждането на Огънатата пирамида започва в началото на Четвъртата династия и завършва около 2600 г. пр.н.е.

3. Фараонът, който я е построил, е изградил множество пирамиди

Владетелят, който започва изграждането на огънатата пирамида, е основателят на Четвъртата династия - фараонът Снофру. Името му буквално се превежда като "Хорус, господарят на Маат, ме направи перфектен". Дълго е като тълкуване, но пък донякъде ни дава индикация, че той е имал доста високо мнение за себе си. Това най-вероятно е основната причина да се отдаде на мащабни строителни проекти като пирамидите и храмовете в Дашур! Сведенията за неговото управление варират, като източници твърдят, че той е царувал 24, 30 или дори 48 години.

4. Огромна е по размери

Пирамидата на Снофру е един от най-големите строителни проекти в историята от онова време в Древен Египет. Въпреки че на пръв поглед не изглежда толкова голяма, нейните размери са внушителни. Има обща височина от 104,71 метра, като отличителната й извивка се намира на височина от 47,04 метра. Основата на пирамидата е с дължина 189,43 метра, което е почти колкото дължината на две футболни игрища. Общият обем на огънатата пирамида е удивителните 1 237 040 кубични метра.

5. Как са я наричали древните

Въпреки че пирамидата сега е означавана като "Огънатата", тя е имала съвсем различно име в Древен Египет. Тогава тя е наричана "Южната блестяща пирамида" или "Снофру блести на юг". Ясно е, че това се отнася както за фараона, така и за факта, че варовикът, с който е украсена конструкцията, е блестял като ярка звезда, огряван от египетското слънце през деня.

6. Бележи важен етап в архитектурата

Тя е една от най-добре запазените ранни пирамиди в Древен Египет, особено като се има предвид, че е построена преди повече от 4600 години! Смята се за първия опит в историята да се построи пирамида с гладки страни. Всички предишни са били стъпаловидни - строени чрез плоски платформи, наредени една върху друга. За съжаление нещо се обърква ужасно при строежа и се налага да се направи корекция преди още да е построена наполовина. Това дава нейния уникален вид и съвременнотой наименование.

7. Конструкцията е щяла да се срути, ако ъгълът не е бил променен

Защо изведнъж променят ъгъла от около 54р в основата на 43р над огъването? Докато заключението е предимно спекулация, има смисъл, че ъгълът е променен, защото строителите са били изправени пред огромен проблем по време на градежа. Ъгълът в основата най-вероятно е бил твърде стръмен и почвата не е била достатъчно стабилна, за да издържи тежестта, поради което се е наложило той да бъде бързо променен, за да се избегне срутването на конструкцията .

Най-доброто доказателство в подкрепа на тази теория е, че Снофру незабавно е наредил изграждането на друга пирамида, сега наричана "Червената". Конструкцията от нейната основа започва под точно същия ъгъл като горната секция на огънатата пирамида. Това означава, че Снофру е успял да усъвършенства конструкцията на гладката пирамида на принципа проба-грешка. След като неговата пирамида в Мейдум се срутва и той едва успява да избегне подобна съдба по време на втория си опит, най-накрая владетелят достига до създаването на първата в света пирамида с гладки страни!

Както се вижда и на снимките, Червената пирамида е загубила почти всичките си гладки външни варовикови камъни. Такъв е случаят с почти всяка древноегипетска пирамида, с изключение на Огъната.

Един от най-забележителните факти за Огънатата пирамида е, че полираните варовици все още са до голяма степен на мястото си, защото са били поставени с по-големи луфтове между тях. Така е  избегнат отрицателният ефект от топлинното разширение, разхлабващо камъните на корпуса, което улеснява отстраняването им - нещо, което е направено широко, за да се използват камъните в други строителни проекти.

9. Душата на фараона също е имала пирамида в района

Докато Огънатата пирамида първоначално е била построена, за да приюти останките на Снофру, придружаваща пирамида е била изградена, за да бъде дом на душата му, наричана тогава "Ка ". Тази пирамида, която е построена с дебел варовик, се намира наблизо на юг от главната пирамида и първоначално е била висока 26 метра. Има дължина на основата от 52,8 метра и се издига под ъгъл малко над 44р, който е почти същият като на Червената пирамида. За съжаление тази пирамида за душата не е запазена толкова добре колкото нейната по-голяма посестрима!

10. Има два начина да се влезе

Главната пирамида има два входа. Единият е доста нисък от север, който води в камера, разположена под нивото на земята. Другият е много по-високо на западната фасада на пирамидата. И двете камери имат покриви с подпори, а камерата от северната страна има тясна връзка с прохода, водещ до западната камера.

11. Огромен път свързва пирамидата и храма към нея

Въпреки че Огънатата пирамида изглежда разположена в пустинен пейзаж, тя е била свързана с другите структури в некропола Дашур чрез огромен път. Той свързва пирамидата с близкия храм, от който до наши дни са запазени само фрагменти. Пътят е бил изцяло павиран с варовикови блокове и ограден с ниска варовикова стена.

12. Всичко наоколо е човешко дела

Един от най-завладяващите факти за Огънатата пирамида е, че цялата област, която заобикаля структурата, може да е била огромна озеленена градина. Самата пирамида е разположена на издигнато плато, което изглежда е създадено от човешка ръка. Огънатата пирамида е построена далеч от други структури и е поставена на плато, сякаш е на пиедестал, което демонстрира нейната важност. Смята се, че това е направено, за да се подчертае силата на фараона Снофру в онези древни времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай