Западните Родопи - магнит за мечтатели и авантюристи

Западните Родопи - магнит за мечтатели и авантюристи | StandartNews.com

Девин примамва с минерални извори, от Златоград слизат до Бяло море

Пампорово е най-популярният курорт в Родопите. Той е предпочитан от туристите най-често през зимния сезон заради възможността да се практикуват бели спортове. Оттам тръгват множество маршрути, които могат да изпълнят пътешествието в Родопите с разнообразни емоции.

В планината всеки може да намери това, което търси. Ако си мечтател - да останеш сам със себе си и природата. Ако пък си търсач на силни усещания - да пробваш ръба на възможностите си със скок в неизвестното.
Родопа е планината, в която дори да се загубите, ще е красиво, защото ще намерите отново себе си.

На северозапад - през Широка лъка, Девин и Триград

Един от маршрутите е на северозапад от Пампорово - през Широка лъка към Девин, Триград и Доспат до върха на Орлово око.

Село Широка лъка е архитектурен резерват с автентични родопски къщи, чанове и гайди.
Девин е известен с минералните си извори. Не пропускайте да се поглезите със спа процедури -предлагат се от луксозни терапии до топли минерални басейни на открито. В Девин има достатъчно места за нощувка - хотели, къщи за гости, а в СПА центровете има богат избор от процедури за релакс и разкрасяване. Друга възможност за активен отдих е разходка сред водопадите по поречието на Девинска река в местността Струилица и откритите минерални басейни с топла вода.

Минералните води от находищата в Девин и Михалково са подходящи и за пиене - ободряват, лекуват и зареждат с енергия.

Друг вариант за разходка е екскурзия до тракийските могили в района на връх "Гребенец" над Девин.
В местността Струилица на около 3 км от града има открит басейн с 45 градуса гореща вода в джакузи под открито небе. Това е чудесно средство за освежаване и зареждане с енергия, а заведението в комплекса предлага топла гозба и тонизиращи напитки. Оттам се тръгва по екопътека към красивия водопад Самодивско пръскало - един от най-високите в Родопите. Водата пада от около 40-50 метра по отвесни скали и се влива в река Девинска. До водопада Самодивско пръскало се стига по специално обозначена екопътека, създадена от туристическо дружество "Орфей" с приходите от пещерата Дяволското гърло.

Маршрутът по екопътеката до вoдoпaда са чyдecнa възмoжнocт зa излeт и paзxoдкa в oкoлнocтитe нa Дeвин. Мecтнитe хора ще ви yпътят до мecтнocттa Лъкaтa и минepaлнитe бaceйни. Oттaм зaпoчвa eкoпътeкaтa, кoятo cлeдвa peкaтa и нa мecтa пpeминaвa нaд нeя пo пaнopaмни мocтчeтa. Тук трябва да се внимава, защото друга пътка вoди дo мecтнocт c ocтaнки oт cтapa кpeпocт, каквито има доста в региона. Приключението е гарантирано за хора с вкус към екстремно преживяване. Сред задължителните атракции са най-известните пещери - Дяволското гърло и Ягодинската, както и уникалната панорамна площадка Орлово око. От нея се разкрива спираща дъха гледка над бездната на Буйновското ждрело, а от чистия високопланински въздух и опияняващия простор се прояснява и най-уморената глава.

Триградско и Буйновско ждрело

Една от възможностите за адреналиново преживяване е катеренето в Харамийската пещера - труден преход за силни духом и физически любители на екстремните усещания. С инструктор спелеолог и специална екипировка катеренето ще е гвоздеят на програмата за целия ден.

В района има и по-леки, но не по-малко интересни пешеходни маршрути - до защитени местности Чаирите и Синьото езеро, Сухите езера и природния феномен Пияната гора. Вечерята с домашно приготвени родопски специалитети и гостоприемството на стопаните в Триград е приятно предложение за завършване на пътешествието за деня. Ако стигнете до село Ягодина - с кола или пеш, задължителна спирка е Дяволското гърло, един от феномените на защитената местност Триградско ждрело. Легенди и митове, съчетани със страховито усещане за тайнствената сила на природата, изострят сетивата и изчистват ежедневните мисли.

Ягодинската пещера също се намира в района и е една от най-красивите в България. Тя е част от стоте национални туристически обекта и е впечатляваща с подземни скални образувания.

От село Борино може да се направи разходка до върха, на който е разположена панорамна площадка Орлово око. От селото се тръгва с джипове по черен път към върха, където на близо 1600 метра надморска височина е платформата за панорамно наблюдение. Гледката е не просто страховита и прекрасна, тя остава спомен за винаги и желание да се върнеш отново. Орлово око е сред най-посещаваните атракции в България. От нея се открива гледка към Източните Родопи. Наречена е Орлово око, защото погледът може да стигне до далечни земи и безкрайни хоризонти. Оттам може да се види част от Буйновското ждрело, Чала, Пирин, Рила и планините в Гърция. Орлово око се намира в близост до село Ягодина и до прочутата Ягодинска пещера.

Мощната конструкция издържа до три тона товар, а безопасността на посетителите е напълно гарантирана. Площадката е открита през май 2009 година от Туристическо дружество "Родопея" - с. Ягодина, а средствата за нейното изграждане са събрани от входните такси за близката Ягодинска пещера.

Точно под впечатляващото съоръжение се вие планинският път, по който се стига до Орловото око. По него обаче не могат да минават леки коли. Така че, ако искате да се доберете до панорамата, може да го направите само с джип или пеша по екопътеката от село Ягодина. Джип може да се наеме от паркинга на Ягодинска пещера.
Тези, които харесват уюта и автентична селска атмосфера, може да посетят селата в Западните Родопи. Домакините ще ви посрещнат с домашно приготвени традиционни ястия - пататник, клин, чай и сладко от горски плодове.

На югоизток - през Рожен към Момчиловци и Златоград

В обратна посока - на югоизток, туристите могат да минат през националната астрономическа обсерватория на връх Рожен и след това да отскочат до село Момчиловци.

Там домакините ще ги посрещнат в къщите за гости с уютна обстановка и с традиционните родопски специалитети. Известният момчиловски пататник и агнешкото печено са две от нещата, които непременно трябва да се опитат. Както и прочутото кисело мляко, станало известно с марката "Момчиловци" чак в далечен Китай. В Родопите гостите го предпочитат най-вече със сладко от боровинки, а консумацията му е най-приятна под звуците на родопска гайда, твърди кметът на селото Сийка Суркова.

Любителите на белите спортове ще могат да карат ски и сноуборд в спортен център "Картола", който се намира на 10-ина км от Момчиловци. "При хубаво време те могат да се разходят по най-новия туристически маршрут, наречен "Пътека на дълголетието", който се вие във вид на осморка сред забележителности и параклиси. Екопътеката "Торнал Тодьо", посветена на известната едноименна родопска песен, ще разкрие пред туристите красива гледка към цялото село Момчиловци и един от скалните феномени - "Дупчов камень". И те, като лирическия герой от песента - Тодьо, могат да седнат на Кърджалийския камък и да си направят лека закуска, както и да се порадват на каменоделското майсторство, оставило отпечатък върху чешмите в селото", разказа Суркова. Гордост на селото е музеят, в който е събрана цялата история на Момчиловци. Специален кът в него е посветен на приятелството с Китай и компания "Брайт", която от 7 г. произвежда млякото с марка "Момчиловци" и залага на масирана рекламна кампания, свързана с родопското село.

Само тук туристите могат да видят 27 параклиса, накацали по хълмовете, както и три светещи кръста. Местните отдавна ги приемат като пазители на мястото и на вярата, затова грижливо ги поддържат и почитат светиите им на всеки празник. Строят и нови храмове. Не на последно място сред забележителностите се нарежда и лековитото аязмо, заради което идват хора от цялата страна и чужбина.

На юг е Златният град, родното място на Дельо хайдутин, песента за който лети в Космоса. За такова пътешествие ще трябва специален гид и поне седмица време. Защото домакините в Златоград не само знаят как да посрещат със засукано кафе на пясък и чеверме, но могат да организират и пълна програма на планина и море едновременно. Само за ден може да се иде до Ксанти, а там има всичко - от шопингтуризъм до обяд в гръцка таверна. След това отново се връщате в Златоград и продължавате с родопската музика, горяща камина и трудния избор накъде да поемете и какво да разгледате на следващия ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай