Японски вишни никнат край тракийска гробница

Японски вишни никнат край тракийска гробница  | StandartNews.com

Хасково. Прочутите японски вишни сакура ще разкрасят ландшафта на уникалната тракийска гробница край хасковското село Александрово.

Красивите дръвчета донесе като подарък за 4-тата годишнина от откриването на Музейния център "Тракийско изкуство в Източните Родопи", в който се намира и реплика на некропола, японският посланик у нас Такаши Коидзуми.

Той, съпругата му и кметът на Хасково Георги Иванов хванаха правите лопати и засадиха три фиданки сакура. В България има още около 200 от характерните дръвчета. Интересното при японските вишни е, че те цъфтят в края на март и за много кратко, но цветовете им са изключително обятелни и нежни, разясни посланик Коидзуми. Той пожела "след време различните нюанси на мимолетния вишнев цвят да се слеят с този важен кутурно-исторически център на тракийската култура и се превърнат в символ на приятелствот омежду България и Япония".

През 2012 година 12 000 японци са посетили България като туристи, но интересът към нашата страна бил особено голям, обясни негово превъзходителство. Той подчерта още, че тракийското съкровище в Япония е много интересно и все повече хора от страната на изгряващото слънце искат да видят местата, където е царувала тази култура.

Посланик Коидзуми разгледа както оригиналния некропол, открит през през 2000 година от археолога Георги Китов, така и репликата му.

Александровската гробница датира от IV в. пр. Хр. и е един от най-ярките паметници на тракийската култура. От 2011 г. Некрополът е част от Стоте национални туристически обекта на България. В момента тече и процедура за включването й в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, подчерта кметът на общината Георги Иванов. Той обави, че вече се водят преговори с кмета на японски град, за туристически обмен.

Освен това при срещата си с японските гости Иванов не пропусна на похвали червените вина от хасковски регион. Той допълни, че общината ще покани в Хасково бизнесмени от Япония, които имат интерес към гроздовия елекскир , да се запознаят с нашите производители, да обменят контакти за сътрудничество и търговия в сферата на винопроизводството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай