Вместо една седмица, британци плаваха 16 години

Вместо една седмица, британци плаваха 16 години | StandartNews.com

Клайв и Джейн живеели само със 130 лири на седмица и разменяли стоки

През не толкова далечната 1998 г. британските съпрузи Клайв и Джейн Грийн тръгнали на кратко морско пътешествие, но се завърнаха от него едва тази седмица след 16 години плаване. Първоначално жителите на Уелс планирали да прекарат на яхтата си само едноседмичната си отпуска, но ги завладяла идеята за дълго пътуване, разказва вестник "Дейли Мирър". Туристите са изминали 51 000 морски мили, посетили са 56 страни и по време на круиза са достигнали пенсионна възраст. През юли 1998 г. Клайв и Джейн Грийн се отправили на пътешествие с 35-футовата си яхта от Уелс. След като посетили Испания, решили, че искат да видят още държави. Без да се прибират вкъщи, продължили плаването си. Когато вземали решението, били на не повече от 40 години.яОт Испания семейството отпътува за островите Кабо Верде и през Тихия океан стига до Барбадос, а след това и до Карибите. После двамата авантюристи се отправят към Източното крайбрежие на САЩ и акостират в Ню Йорк. След като минават през Канада, те се връщат назад към Панамския канал, прекосяват Атлантическия океан към Австралия, плават през Югоизточна Азия, Индия и Суецкия канал към Средиземноморието, където прекарват последните две години. При необходимост съпрузите поправяли сами яхтата си. Яхтсмените правили дълги прекъсвания по време на пътуването. Живели с племена в Азиатско-Тихоокеанския регион, плавали с тюлени, помагали да се спаси реколта, били край източните брегове на Африка. За да финансират пътуването си, двамата Грийн дали под наем жилището си в Уелс. Семейството се отказало от много от обичайните си разходи. Успяло да се вмести в сумата от около 130 лири, или 217 долара на седмица. По пътя понякога разменяли лични вещи за провизии. 60-годишната Джейн Грийн веднъж на островите Фиджи сменила един от сутиените си за чувал с плодове. "Местното племе не говореше английски, така че беше трудно да се разберем с какво можем да търгуваме. Внезапно една от жените вдигна блузата си и показа гърдите си и тогава разбрах, че й трябва сутиен. Дадох и един от моите, а в замяна заминахме с достатъчно плодове и зеленчуци за един месец напред", спомня си жената.

"Имахме уникалния късмет да видим нашата планета по този невероятен начин. Дори не възнамерявахме да обиколим света. Отивахме до някое място и после чувахме за друго място от други пътешественици и тръгвахме натам, и така в продължение на 16 години", споделят пътешествениците. Най-големият кошмар по време на пътешествието е, когато мислят, че лодката им е преследвана от сомалийски пирати. Но се оказва, че става въпрос за рибарска лодка от Еритрея, на борда на която има мъж със сериозна рана на крака. Госпожа Грийн успява да помогне на пострадалия, тъй като е работила като медик.

Преди да се отправят на 16-годишния круиз, Клайв Грийн е работил като инженер, а Джейн като лекар - микробиолог. Съпрузите нямат деца. Двамата са се пенсионирали предсрочно. Те твърдят, че по време на пътуването, продължило 16 години, един месец и два дни, не са се скарали нито един път. Клайв Грийн разказва, че той и жена му нямат намерение да се задържат дълго в Уелс. Двамата съпрузи вече планират следващото си продължително пътешествие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай