Винаги може по-добре, вярва зам.-министърът на туризма

Винаги може по-добре, вярва зам.-министърът на туризма  | StandartNews.com

Мисленето "Ден година храни" ни пречи да се утвърдим като индустрия
Пътуването е преживяване, хората и културата са ми най-интересни, споделя Ирена Георгиева

Винаги може по-добре, искрено вярва новият зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. Дамата е максималист и твърди, че това качество често се оказва твърде досадно и изискващо. Както за хората около нея, така и за самата нея. Георгиева има дълга кариера в бранша, като последно бе член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. В сектора е от 25 години, като е специализирала в сферата на продажбите в пътническия въздушен транспорт и в създаване и реализация предимно на специализирани туристически програми. Работила е и в сферата на конферентния туризъм. Надява се с конкретни инициативи и промени в нормативната уредба, които защитават опростени и разумни правила в бизнеса, да помогне за преодоляване на раздробеността и разединението в родния туристически бранш. Такава е и политиката на министерството, към което е приела да се присъедини.

Мисленето "Ден година храни" пречи на туризма ни да се утвърди като индустрия, категорична е Георгиева. Най-голямото житейско вдъхновение освен дъщеря й са добрите думи, които могат да променят съдби. България има много предимства като дестинация, защото на "шепа земя" имаме разнообразни туристически ресурси, а българите са интелигентни, сърдечни и отзивчиви. В същото време Георгиева не гледа на същността ни само през розови очила. Признава, че слабостта ни е в нихилизма, многознайството и неуважението към всеки и всичко. Което в крайна сметка ни пречи да получим заслуженото уважение на другите в света.

Според Георгиева страната ни може да почерпи опит в туризма от страни като Хърватска. Бих искала да прилагаме нейното държавническо мислене за туристическия отрасъл, нейните правила за бизнес в туризма и най-вече образа, който в резултат на всичко това държавата създава за туристическия си продукт пред света, обясни зам.-министърът.

Георгиева споделя, че за нея туризмът е преди всичко преживяване и емоция. Затова и свързва най-приятното си пътешествие не само с избраните дестинации, но и с компанията, която споделя емоциите. Твърди, че навсякъде по света й е интересно, защото я обогатяват срещите с хората. И със сигурност всеки запален пътешественик рано или късно престава да обикаля забележителности, а се стреми да се потопи в живота на страните, които посещава. "За мен всяко пътуване е преживяване на уникална амалгама от географски дадености, народопсихология, социална реалност. Признавам, че на първо място опознавам хората - затова много обичам градовете на разноликата Европа. Природата остава на второ място. Въпреки че много обичам и пустинята: най-ярките ми спомени са от един залез сред пясъците на Сахара в Тунис и изгрева над Абу Симбел в Египет", разказва Георгиева.

Признава, че като всеки максималист почти няма свободно време. Но когато си подари такова, го запълва с четене на художествена литература и публицистика. Обича книгите, белязали тийнейджърството й, като четирилогията на Димитър Талев и "Време разделно" на Антон Дончев. Но и творбите на Ерих Мария Ремарк и Исабел Алиенде. Сред филмите любими са й "Зорба гъркът" като еманация на радостта от живота и "Речта на Краля" - няма нещо невъзможно, ако приемеш мисията си. Обича музиката на Buena Vista Social Club, обича латино, фадо и българските македонски песни, но без тези, които се пеят само на маса. Признава, че като дете не си е мечтала да се занимава с туризъм, а като всяко малко момиченце да има хубави рокли и да намери принца от приказките. С приятелката си от детските години често ходили на летището (летище София някога имаше тераса, от която се виждаше пистата) само за да гледат излитането на самолетите и случващото се на пистата. И мечтаела да лети. Георгиева обмисляла да стане лекар, но в крайна сметка избира туризма, който според нея има и социалната роля да свързва хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай