Върнаха ни златен имот в Истанбул

Екзархийскят парцел в "Шишли" е оценен на 600 млн. лири

Върнаха ни златен имот в Истанбул | StandartNews.com

Истанбул. Църквата си върна златен имот в Турция. С възстановяване на собствеността си българите удариха бинго. С такива заглавия гръмнаха турските медии днес. Така комшиите реагираха на връщането на екзархийски имот на българската православна община в престижния истанбулски квартал "Шишли".

Неговата цена в момента е 600 милиона турски лири, обяви зам.-шефът на Камарата на брокерите на недвижими имоти в града Низаметтин Аша. Турските медиите цитират Васил Лязе - председател на Управителния съвет на фондация "Български православен храм Св. Стефан в Цариград", според който вече се договорили с фирмата "Таш Япъ" в споменатия парцел да се строи срещу дял от сградата. "Ако проектът се реализира, ще имаме доходи от наеми. Когато спечелите от тотото, нали си мислите какво да правите, в момента сме в това положение", заявил Лязе според агенция "Блиц".

Шефът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов потвърди новината за връщането на златния имот. Той уточни обаче, че не е запознат с подробности за намеренията на българската църковна общност в Истанбул.
Делата за връщането на екзархийската собственост в града на Босфора се точеха с години, докато проблемът бе решен чрез закон, приет от турският парламент. Според него се възстановяват имотите на всички немюсюлмански вероизповедания в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай