Варна откри Сезон 2016 с Римските терми

Варна откри Сезон 2016 с Римските терми | StandartNews.com

След дискусия на "Стандарт" министърът на туризма Николина Ангелкова обяви: Световен конгрес на древните цивилизации в морската столица

Спортът, туризмът и културата са тези, които представят лицето на България. Това каза министърът на туризма, Николина Ангелкова по време на официалното откриване на новият летен туристически сезон 2016 година във Варна.

Само преди броени дни на дискусията "Конкурентоспособност на българския туризъм" на в. "Стандарт"  министър Ангелкова обяви: "Културно-историческият и СПА туризмът могат да донесат най-голяма добавена стойност. Въпреки че имаше наследени проблеми, като например категоризацията на обектите – ние работим на пълни обороти и се стараем да решаваме проблемите".

„Днес успяхме да съчетаем двете много важни спортни събития във Варна заедно с откриването на летния сезон, като обединихме нашите усилия", коментира Ангелкова. По думите ѝ, само така България може да бъде по–популярна, да се привлекат повече туристи и онези, които веднъж са дошли в града, да се върнат и следващия път.

„Предстои ни и Световния конгрес на древните цивилизации през ноември-декември месец, като Варна ще заеме своето достойно място в него", каза още министърът. Тя добави, че към момента за конгреса са заявили присъствие повече от 40 министри.

„Ще покажем на всички нашата култура, история, най-древното обработено злато на света, което е тук във Варна, за да можем всички ние да се гордеем, защото има с какво. Длъжни сме да поддържаме високото качество на нашия туристически продукт, за да бъде той устойчив", обяви министърът на туризма.

По-рано днес новият посетителски център на големите Римски терми във Варна отвори врати  в присъствието на кмета Иван Портних.

С автентична възстановка на групата "Първи Италийски Легион", както и с демонстриране на сечене на монети и правене на средновековни оръжия заработи центърът, съобщава Moreto.net. Реставриран за около 300 000 лева и с ново ефектно осветление, емблематичният за града туристически обект вече ще посреща своите гости с ново удължено работно време - до 22 часа. Римските терми са четвъртите по големина в Европа, а от октомври миналата година преминаха под управлението на Общината.

"Обектът ще е една от опорните точки на Пешеходния ринг", обясни по време на официалното откриване кметът Иван Портних. Заедно с министрите на туризма и на спорта Николина Ангелкова и Красен Кралев, градоначалникът изгледа автентичните възстановки. По думите му, амбицията на Общината през тази година ще е да се постави началото на един богат културен живот в пространството на Термите. В следващите години пък ще се търсят допълнителни средства за цялостна реставрация.

В открития днес нов посетителски център има книжарница, място за продажба на билети, бюфет и сервизни помещения. Идеята на ръководството е в следващите месеци Термите да станат място, в което ще се изнасят спектакли за възрастни и детски представления. Могат да се правят и коктейли срещу общинска такса.

Според директора на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов обаче, нивото на стените Термите започва да се понижава, защото се обрушват. За цялостната реставрация ще са нужни около 2 млн. лева. Ще се търсят варианти за пари от общинската хазна, но и от европейските програми. Едно от желанията на ръководството е в Термите да се провежда светлинен спектакъл подобен на този в Аладжа манастир. Вече са водени и разговори с режисьори от София. Предвижда се спектакълът да не бъде стационарен, а да има движение по залите, в подземията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай