Туристи под прицел

Туристи под прицел | StandartNews.com

Целта на терора са не само невинните жертви, но и свободата на пътуване

Мерките за сигурност ще оскъпят ваканциите

Тунис, Шарм ел шейх, Париж, Истанбул. Общото, което свързва тези градове, е терорът. А целта на взривовете, които ги окървавиха през последните месеци, е не само убийствата на невинни хора. Но и посяването на ужасяващ страх. Една от последиците е удар по туризма. Едва ли това е случаен, а не търсен ефект. И в Тунис, и в сваления руски самолет над Синай, и в турската столица мишените бяха чуждите туристи. Така, освен избиването на невинни хора, сценаристите на кървавите спектакли удрят в сърцето и икономиките на нарочените държави. Всички те разчитат много на туризма. А кой ще се престраши да иде на ваканция в Тунис след екзекуцията на 22-ма посетители в музея "Бардо" и кървавата баня на плажа в Сус, отнела 37 живота? И кога световният курорт Шарм ел шейх, който се превърна в призрачен град след свалянето на руския самолет с 224 пътници над Синай, отново ще върне блясъка си? Кога азиатските туристи, които са най-чувствителни към несигурност, ще се престрашат да се върнат в Париж след атентатите от 13 ноември 2015 г.?

Във вторник на дневен ред за терористите бе туристическото сърце на Истанбул. Там, където са събрани различни елементи от човешката цивилизация - Египетския обелиск, "Света София", Синята джамия.

Ще ни откаже ли страхът от желанието да пътуваме, да опознаваме нови места и чужди култури? Това е въпросът, който си задават мнозина след множащите се атентати във всички точки на света. Ще потопи ли терорът туристическата индустрия, се питат и хората, които са ангажирани с този бизнес. 2016-а безспорно ще бъде трудна за сектора, единодушни са представителите му у нас. Доскоро европейците приемаха посещенията в различни точки на света като екзотично приключение, а не като риск от смъртна опасност. През изтеклата година обаче поредица враждебни актове по планетата оставиха безметежния свят, който познаваме, в миналото. "Глобалният туризъм е изключително чувствителен на тема сигурност, а за съжаление заплахите за него се увеличават", коментира Румен Драганов от Института за пазарни анализи и оценки в туризма. "В началото на 90-те години хората можеха да пътуват свободно и безопасно до дестинации в почти целия свят, сега цели райони са недостъпни и невъзможни за посещение", обясни той. Терорът в Истанбул несъмнено също ще доведе до отлив на туристи. Заради поредицата от атентати в страната и отлива на руснаци Турция вече изгуби 4 милиона туристи. След кървавия акт на площад "Султанахмед", взел поне 11 жертви, вероятно ще се простят с още толкова гости, смята Драганов. Такъв атентат обаче може да се случи навсякъде по света, казват туроператори. Но са оптимисти, че дори и да има отлив на туристи, той ще бъде временен, тъй като Истанбул е един от най-посещаваните градове в света, най-вече заради богатото си културно наследство. "Няма полиция или правителство, което да се справи с тероризма с лека ръка", категоричен е Румен Драганов. Според него несигурността в световен мащаб няма как да не се отрази на туристическия сектор. Със сигурност ще се утежни животът на туристите, обясни експертът. Проверките по летища, гари, музеи, забележителности и други публични места ще се засилят. Което неминуемо ще направи пътуванията по-скъпи, по-трудни, атракциите ще се разглеждат значително по-бавно, защото ще бъдат по-недостъпни. Според Драганов България не е алтернатива на Турция за туристите тъй като не може да осигури качествена ваканция на над 3 милиона души едновременно. "Нямаме подобни световноизвестни забележителности като тези в Истанбул. Не разполагаме и с мастодонти като 4 и 5-звездните хотели в Анталия с огромни просторни паркове и изключително богат "ол инклузив", обясни Драганов. Според него не можем да очакваме отлив на пътуванията на български туристи зад граница, както и на почиващи у нас. Това би се случило единствено, ако екскалира напрежението. "Европа сама разбърка кацата с меда и катрана и сега ще трябва да го изяде", заключи туристическият експерт.

Спадът на туристическите пътувания зад граница след поредицата от атентати по целия свят няма да е драстичен, е мнението на Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Според него случилото се в Истанбул няма да се отрази кардинално на пътуванията на българите. Турция и Гърция ще си останат най-предпочитаните дестинации от сънародниците ни, тъй като са най-достъпни, евтини и предлагат добро качество, категоричен е Драганов.

Други представители на бранша са на мнение, че тероризмът не е основният фактор, заради който България може да изгубим туристи през това лято. За да си гарантираме успешен сезон е нужно подобрение във визовата политика на страната ни, както и законови уредби, които се бавят повече от година. Наредбите към Закона за туризма все още не са готови, което прави нормативният акт почти недействащ. Не са готови и новите правила за управление и поддържане на плажовете. Ивиците преминават от строителното към туристическото министерство, но все още не е готова концепцията за управлението им.

Истанбул N3 по посещения след Лондон и Париж

През 2015 г. в Турция се случиха два големи атентата - в южния град Суруч и в Анкара, отнел рекордните за страната 103 живота. И двата бяха приписани на ИДИЛ. Досега обаче терористи не бяха атакували туристически цели и чужди граждани. Прецедентът от вторник е силно предупреждение за туристическата индустрия, твърдят анализатори. Само през 2015 г. Истанбул е посетен от 12.5 млн. души, останали за повече от един ден. Така градът става третият най-посещаван в Европа след Лондон и Париж, сочи индексът на MasterCard, включващ 132 световни дестинации. Най-многобройни са гостите от Германия - 5.25 млн. през 2014 г. По официални данни повече от 15% от всички туристически визити за първите 9 месеца на миналата година са били на германци. Турция е предпочитана дестинация и за българите, като редица компании организират целогодишно турове до Истанбул.

След въведените от Русия санкции срещу Турция Москва посъветва руските туроператори да не продават пътувания за екскурзии. Правителството в Анкара обеща да намери начин да помогне на туристическата индустрия поне с разсрочване на кредити към банки. Но ако атентатът се отрази отрицателно и на германските гости, 2016 г. може да се окаже катастрофална за турския туризъм.

През 2014 г. този сектор е донесъл 34 млрд. долара. Турция е шестата по популярност туристическа дестинация в света и привлича годишно близо 40 милиона чуждестранни посетители. През последните 10 години има истински бум в турския туризъм - ръст на посетителите с 200 % в периода 2002 - 2014 година, по данни на Агенцията за инвестиционна подкрепа и промотиране на възможностите на турската икономика. Плановете на Анкара са с подкрепа от държавата да вдигне приходите до 50 млрд. долара през 2023 г.

Може да се направи паралел със ситуацията в Париж, който посрещна и изпрати 2015 г. с два тежки терористични акта. Непосредствено след стрелбата в редакцията на сп. Charlie Hebdo миналия януари бяха отменени 68% от резервациите за ресторанти и барове в града, отбелязва International Business Times. 9 дни след нападението приходите от туризъм в града намаляха с 25%. Още 10 дни по-късно спаднаха с нови 26%. Въпреки това секторът, който осигурява почти 7% от брутния вътрешен продукт на Франция, се съживи до края на годината. Тя завърши с рекордните за Франция почти 86 млн. чужди посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай