Стотици на опашка пред тракийските царе

Стотици на опашка пред тракийските царе | StandartNews.com

Стотици българи и французи се наредиха преди броени часове на опашка в Лувъра, за да се насладят на уникалната експозиция "Епопея на тракийските царе". Поне 500 души влязоха през първите 60 минути от втората официална премиера, за да потънат в перфектно изчислените интериори и атмосфера на четирите зали в крилото "Ришельо".

Нова опашка се образува пред Севт III. Чуждоземците останаха действително удивени от маската на владетеля, а прелестите на панагюрското и рогозенското съкровище бяха във фокуса на масовия възторг.

"Всичко е подбрано отлично - цветовете, акцентите, географските и историческите й карти. Посланията са ясни - културата по българските земи е световна", коментира писателката и екс дипломат Леа Коен.

"Обиколила съм доста световни музеи. Нашата изложба не отстъпва на нито една, която съм видяла в тях. Жалко, че регионалните директори нямат бюджет, за да поръчат миниатюрни- копия на бижутата", беше категорична авторката на книги и сценарии Милена Фучеджиева.

Преди половин час беше открит още един български вернисаж - 33 автопортрета на водещи съвременни художници. "Знаем откъде идваме. Но още по-важно е накъде отиваме", обобщи философията на българската инвазия в Париж генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Светлината идва от истината. Европа не бива да забравя, че за първи път нейното име се появява на тракийска земя. Ако имаме време и енергия да вникнем в корените и миналото си, ще получим нов смисъл на настоящето и бъдещето ", беше убедителен академик Антон Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай