Станев: Туризмът има нужда от работещ министър

Станев: Туризмът има нужда от работещ министър | StandartNews.com

Добрич. По-добре е да има министър на туризма категоричен бе Красимир Станев - изпълнителен директор на "Албена" АД, като добави, че това е мнението на целия бранш. "Отрасълът само губи от това, че няма свой представител.

Туризмът в България стигна такава степен на развитие, която изисква качествено нова организация, за съжаление до момента тя не се проявява. Едно министерство е предпоставка да бъде създадена една нова организация, защото в противен случай ще си останем разпокъсани, индивидуални, неорганизирани.

"Дори, бих казал, почти непознаващи се играчи на туристическия терен. Липсва ни звеното, което да ни сплоти, да ни обедини, да създаде наистина тази атмосфера, която да доведе до нови инвестиции, ново качество, до нови пазари. Светът е страшно напред, ние се движим страшно бавно. Аз лично, като човек от бранша, искам още утре да имаме министър на туризма, да започне да работи, да приемаме планове, програми" - заяви Станев, в отговор на питане на журналисти.

Според него една такава личност трябва да обедини бранша, за да бъде силен и в международен аспект. Нуждата от човек, който да е отговорен за сектора Станев обоснова и с това, че всички имат множество проблеми - териториални, свързани също с организацията и експлоатацията на плажните ивици, а в планинските курорти - с концесиите на пистите, снабдяването с вода и пречиствателни станции.

Не на последно място посочи и отношенията на отделните туристически дружества с енергоразпределителните и преносни предприятия. "Всички имаме също един огромен проблем, който при нас десетилетия е подценен. Това е подготовката на млади специалисти, на нови кадри на изпълнителско, на средно изпълнителско равнище. Нашите професионални училища зациклиха изключително много. Нужна ни е и малко по-голяма координация в нашата външнотърговска политика - там сме също абсолютно разпокъсани, неорганизирани и старите болести от рода на реклама в чужбина, организацията на трафика в курортите е страхотен проблем.

Друг проблем е защитата на потребителите от незаконни търговци, в това число слагам и медицински лица, които извършват нелегално медицинска дейност. Ежедневно се сблъскваме с псевдо лекари или лекари, които нямат право да работят на наша територия, но извършват дейност, защото е печеливша" - каза още той. Конюнктурата в страната в момента не влияе на сезона, бе категоричен Станев, като добави, че отражение може да има идната или дори по-следваща година.

"Средноевропейският турист не се интересува колко е стабилно правителството. Това, което става в София и големите градове не влияе на плажовете. Туристите идват да почиват, но все пак е по-добре държавата да е стабилна". Като добър очерта настоящият сезон за Албена Станев и добави, че се очаква средно ръст от 3 до 5 на сто, но добави, че в Албена това лято българите са с около 10 на сто по-малко от миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай