Спасители пропищяха от пийнали рускини

Спасители пропищяха от пийнали рускини | StandartNews.com

Ругаят ни, че ги опипваме, оплакват се "гларуси"

Пияните туристи са най-голямата напаст по плажовете, споделиха пред "Стандарт" дългогодишни спасители по добруджанското Черноморие. Според доайена на водното спасяване в област Добрич Петър Андреев, който е и сред обучителите на бъдещи спасители, в последните години румънците са тези, които изместват от водещото място руснаците по употреба на алкохол.

Туристите от северната съседка са сред най-честите гости по плажовете на област Добрич, казва Андреев. Освен за лятна почивка те често прескачат поради близостта и за уикенда, като купуват пакети ол инклузив и злоупотребяват с алкохола през целия ден. "Като се напият, стават груби, псуват ни и са изключително самонадеяни", казва Андреев. Не по-малко грижи създават и руските туристи. "Мъжете стават самоуверени, като дръпнат няколко чашки, и тъй като с морето шега не бива, се случва да ни налитат и на бой, когато ги вадим от водата", разказва още от ежедневието на спасителите Андреев. "Дамите от руски произход също пият и не са по-малко трудни като летовници. Когато тръгнем да ги вадим от водата, защото виждаме, че са неадекватни за ситуацията и има реална опасност за живота им, започват да крещят, че ги опипваме на неприлични места", казва дългогодишният спасител.

Сериозни проблеми алкохолният туризъм създава и на спешните екипи. Пред "Стандарт" ръководителят на балчишката болница д-р Войчев сподели, че не достигат екипи. "Обикновено през летните месеци подсилват нашата болница с един екип от Добрич, но и това е недостатъчно, защото той е за през деня - от 7 до 19 ч. А проблемите настават през нощта, когато туристите тръгнат по барове и дискотеки и не стигат екипи да реагират на повиквания за препили или други инциденти", споделя д-р Войчев.

Някои сайтове съобщиха вече за инцидент с препил руснак в заведение в Кранево. Проверка на "Стандарт" не потвърди слуха, но ресторантьори и собственици на заведения по морето споделиха, че тепърва сезонът влиза в разгара си и пияните туристи са често явление. Притесненията на собствениците на заведения са, че с лошото време почитателите на чашката ще се напиват още през деня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай