Скок на записванията на руснаци за туризъм у нас

Скок на записванията на руснаци за туризъм у нас | StandartNews.com

По данни на туроператорите и хотелиерите по Черноморието записванията на руски туристи е нараснал в последните 3-4 седмици. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Казанлък в петък. Според нея успокояването на рублата е дало по-голяма сигурност на руснаците, освен това за този туристически пазар били характерни записванията в последния момент. Последната информация от туроператорите показва също, че в сравнение с миналата година някои от тях са надвишили записванията на германски туристи.

„Очаква ни един доста труден сезон, но още отсега може да се каже, че драмата, която се чертаеше в началото на годината, няма да се сбъдне, заяви министър Ангелкова.

Другата седмица ще бъде демонстриран официално електронния регистър на туристическите атракции у нас. Той е създаден със съдействието на 265-те общини и съдържа около 4000 туристически обекти. В момента се готвела и английска версия, а предстои сайтът да бъде свързан и със социалната мрежа Фейсбук.

Атракциите и обектите, които са дигитализирани, ще могат да бъдат показвани и виртуално. В електронния регистър има пълна информация и за собствеността на обекти – държавни, общински или с неизяснена собственост. „Цялата тази информация ще ни помогне да фокусираме допълнително вниманието си по отношение на достъпа до тях, за тяхната социализация и реклама", добави Ангелкова. Тя съобщи, че в момента са подготвят рекламните материали за 8-те туристически маршрута, които опасват цялата страна – специални брошури, дипляни, карти и др. Един от тези маршрути се нарича „Фестивалът на розата" и обхваща всички основни обекти в Долината на розите и тракийските царе – прочутата Казанлъшка гробница, Голямата Косматка и другите трайкийски могили, историческия музей...

„Нарочно сме избрали фестивала на розата, защото страната ни е разпознаваема именно с розата и ние трябва да надграждаме, а не да започваме отначало", поясни Ангелкова.

Имената на останалите маршрути също подсказват върху какво е акцента - „По пътя на старите крепости по Черноморието", „Богаството на Северозапада", „Долината на Струма", „По пътя на българските занаяти", „Перперикон" и др. Всички те ще бъдат фокусинари и рекламирани агресивно от Министерството на туризма като представител на дължаваата, увери министър Ангелкова. Тя бе официален гост на откриването на 112-ия празник на розата в Деня на Казанлък – 5 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай