Ще загубим над милион евро от гръцки туристи

Ще загубим над милион евро от гръцки туристи | StandartNews.com

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма

- Г-н Драганов, накъде ще се насочат българите в четирите дни покрай националния ни празник?
- В голямата си част пътуванията през такива дълги уикенди са в страната - посещения при роднини и приятели на първо място, посещение в зимните ски курорти, които предлагат все още условия за ски и сноуборд; балнео, СПА и уелнес хотелите, които са най-търсени в този период на годината, но също така ще бъдат посетени културните средища. Велико Търново обикновено съсредоточава интерес по такива национални празници, Габрово, връх Шипка, също така София, Пловдив, ще бъдат оживени от туристи, които са от България и извън България.
- Има ли отлив от дестинацията Гърция заради блокадите?
- Определено нашите предварителни очаквания бяха за около 60 000 пътувания към съседна Гърция преди месец, когато ги обявихме. Сега във връзка с тази блокада трябва да говорим за спад, тъй като не всички гранични пунктове ще бъдат затворени, но като цяло дестинацията е опорочена. От друга страна, вече имаме над 10% от тези, които предварително са заявили, че ще бъдат в Гърция, не само сега за празниците, но по принцип говорим за Великден, за лятото, вече са се отказали, тъй като става въпрос за несигурност.
- Всъщност тези хора ще загубят ли сега от това, че се е наложило да отменят тези резервации, да се пренасочат към други курорти?
- Самите те в известна степен се чувстват излъгани и бих казал нещастни, затова че няма да могат да отидат на една любима дестинация. Трябва да кажем, че една част от българите харесват изключително Гърция, припознали са я като място, където могат най-добре да си починат. Но това ще им даде възможност да опознаят други места в България, тъй като действително България предлага достатъчно и много добър продукт за този период от годината.
- В този случай българските хотелиери и ресторантьори и като цяло хората, заети в туризма, ще спечелят повече от тази блокада, отколкото да загубят.
- Не бих казал така, защото ние губим гръцките туристи, които не влизат в България. От началото на блокадите, вече 40 дни, над 60 000 гърци не са влезли в югозападната част на страната - Сандански, Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Разлог, както и София, Пловдив, други градове които са посещавани от гърци. Те губят не само в частта хотелиерство, но и допълнителни услуги - хранене, развлечение. Гърците са много добри туристи, а за съжаление не могат да дойдат в България. Така че българският туризъм ще загуби над милион евра от това, че няма гръцки туристи в България.
- Започнаха ранните записвания за море. Активна ли е като цяло кампанията?
- Ако трябва да говорим реално, ние имаме смазващ натиск върху българския туризъм по отношение на летния сезон поради изключително голям интерес за търсене на легла през лятото в следствие на затварянето на такива големи дестинации като Египет, Тунис и Турция. Над 15 милиона туристи няма да бъдат обслужени по тези дестинации. Това са не само тези близо 4 милиона руснаци, които няма да отидат в Турция. Съответно тези ограничения, които имаме в момента към Гърция и компрометирането на тази дестинация за българи ще увеличи интереса на пътуване на българи в България. Отварянето на Русия, срещите, които и в момента се провеждат между българския бизнес и руски туроператори за търсене на нови легла, всичко това общо взето компресира легловата база в България, не само по Черноморието. Ние сме в невъзможност да отговорим на огромния интерес, който съществува, както от европейските дестинации, тъй като ние имаме ръст на записванията от близо 14% в Германия, имаме ръст във Великобритания, имаме 16% ръст спрямо миналата година на централноевропейските пазари. Става въпрос за Словакия, Чехия, Унгария, Полша. И в същото време леглата договорени миналата година бяха пререзервирани, тъй като, както всички знаем, поради забраната на руското правителство руски граждани, които работят в администрацията да посещават страни, наложили й санкции, близо 150 000 руснаци не дойдоха в България. Но техните легла не се пазят, а те бяха прехвърлени на други пазари. И сега, когато Русия иска подобно число или дори повече - 200, 250 000 легла, ние нямаме възможност да предоставим тази леглова база и поради тази причина лятото ще бъде доста компресирано. Очакваме да има дублажи или извършване на надпродажби. Някои от хотелите вече са обявили още от януари 100 продажби, така че за намаление по предварителни записвания, особено юли и август, няма за какво да се говори към този момент.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай