Шефът на Албена иска турчин начело на туризма

Шефът на Албена иска турчин начело на туризма | StandartNews.com

Варна. "Убеден съм, че туризмът като отрасъл на икономиката трябва да има отделен министър и дори мога да посоча - от турски произход." Това обяви изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Според него държавата няма политика за туризма, а комшиите са единствените в Европа, които толкова бурно и силно развиват този отрасъл.

Като причина министърът на туризма да е от турски произход Станев посочи факта, че в последните години южната ни съседка е реализирала зашеметяващ ръст в бранша. "Не мога да кажа конкретна цифра, но докато до преди пет години се спореше Турция или Испания са по-големите, то сега вече тотално Турция е победител. Тя е номер едно лятна дестинация в Европа. В Турция за туризъм освен средства за реклама има и изключително добра целенасочена политика", каза Станев.

По думите му пък у нас всеки прави това, което иска. "И понеже сме много добри на публични домове и на заведения за пиене и за напиване и това правим в голямата си степен", допълни шефът на Албена. Той разкритикува остро политиката на държавата в последните поне 10 години в областта на туризма, като заяви, че никъде по света големи събития не се правят само от една компания. И разказа как курортът сам, без участието на държавни институции, се е борил да спечели домакинството за Олимпиадата по шахмат в Ханти-Мансийск.

Според Станев е проблем, че няма достатъчно полети от Европа и света до летище Варна, което намалява броя на туристите у нас. Той разказа, че курортът е поискал от МРРБ, според наредба на ведомството, да бъде редуциран броят на спасителите през май, а пълната бройка от 100 души да влезе в сила от 1 юни. В писмо зам.-министър Симидчиев му отговорил, че ако не могат да намерят български спасители, да потърсят от ЕС.

Албена ще раздаде дивидент по 0,75 лв. на акция, реши общото събрание на курорта. Дружеството отчете печалба от над 16 млн. лв. за 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай