Селяни стягат къщи за туристи

Селяни стягат къщи за туристи | StandartNews.com

Благоевград. Бум на туристи накара много жители на разложкото село Добърско да се захванат с хотелиерство.

Те спретнаха къщите си, ремонтираха ги и осигуриха в тях стаи за посетители. Така припечелват допълнително и не разчитат само на земеделието. А наши и чужди туристи не спират да бият път до селището. Няма зиме, няма лете, тук все е пълно с народ, хвалят се местните хора.

Веки ден пристигат гости от страната и чужбина, за да разгледат уникалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Най-многобройни са тези, които отдъхват в съседния курорт Банско, но не пропускат да дойдат насам. На мегдана туристическите групи се посрещат от прочутите Добърски баби. Те на само пеят на гостите, но ги и черпят с местни специалитети, приготвени от самите тях.

Храмът, който привлича толкова много туристи, е изграден като трикорабна базилика през 1614 година от будни и заможни местни жители. „Чужденците се впечатляват най-много от иконата Преображение Христово, известна още като Исус в космическа ракета. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е църквата в България с най-много изрисувани жени светици", разказва селският управник Никола Найденов.

А селяните се радват, че припечелват добре от стаите за гости, които предлагат. Няколко малки семейни хотела са отворили врати в последните години в населеното място. А почти във всяка къща има поне по една стая за гости. „При нас цените са много по-ниски в сравнение с курорта Банско. Затова и през зимата някои предпочитат да отдъхват в нашето село, а с колите пътуват до зимния курорт, за да карат ски. Така им излиза доста по-евтино престоят", казват новите хотелиери от Добърско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай