Само родни екскурзоводи ще показват чудесата ни

Само родни екскурзоводи ще показват чудесата ни  | StandartNews.com

Вписват издадените лицензи в регистър към Министерството на туризма

Само екскурзоводи, които са издържали изпит и са получили лиценз за работата си от Министерството на туризма, ще имат право да показват родните забележителности на групи с туристи. Това е записано в новата наредба за работата на екскурзоводите, която Министерството на туризма е публикувало в сайта на ведомството за обществено обсъждане. Според нея освен екскурзоводи от България, у нас ще могат да работят и такива от ЕС и Швейцария, но само в присъствието и на роден гид. За да упражняват професията си, екскурзоводите ще трябва да имат съответното образование или стаж. Тези, които в момента членуват в двете браншови организации, ще получат регистрация автоматично, ако докажат с трудова или осигурителна книжка стаж от 5 г. Повечето екскурзоводи у нас обаче работят на граждански договор с различни компании, а често заемат и друга длъжност, на която се осигуряват. Така специалистите у нас, които работят в момента, няма да могат автоматично да продължат дейността си.

В наредбата не е описано и дали някой ще следи за лицензите на екскурзоводите, както и каква е глобата за нарушения. А без контрол наредбата става безсмислена. В документа не е написано изрично и че туроператорите са длъжни да работят само с лицензирани гидове.

Препоръки в рамките на общественото обсъждане на наредбата се приемат до 22 юли. Документът трябваше да е готов още преди години, за да придаде съдържание на Закона за туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай