Разлог иска модерен ски център в Пирин

Разлог иска модерен ски център в Пирин | StandartNews.com

Община Разлог изтупа от праха идеен проект за строителство на ски център на стойност 240 милиона лева. Кметството е амбицирано да догони комшиите от съседната община Банско като световен зимен курорт.

„Бяхме загубили надежда, че ще реализираме проекта. Но се надяваме, че новият План за управление на Национален парк „Пирин" ще определи нови зони за туризъм. Вярваме, че правителството ще подкрепи развитието на ски туризма и разширяването на съществуващите ски зони", заяви кметът на общината Красимир Герчев. Разлог иска създаването на ски център „Кулиното" в северната част на Пирин планина.

Сегашният проект предвижда вдигането на близо 20 километра лифтове и влекове, направата на 58,5 километра писти. Местността „Кулиното" е на 12 км от общинския център, през 80-те години на миналия век местните хора сами построили единствената засега писта, която е с дължина 900 метра. Преди няколко години кметството ремонтира съоръженията и те отговарят на всички европейски изисквания.

„Искаме да съчетаем зимния туризъм с голф туризма. Искаме заедно с Банско и Добринище с промяната на Плана за управление на НП „Пирин" да се използват не повече от 8 % от територията на парка. Трябва да мислим регионално. Самостоятелно общините не сме конкурентоспособни. Това са регионални проблеми, които могат да решат въпросите с безработицата, икономическо развитие, демографски подем и да гарантира оставането на младите хора в родните им градове и села", каза Красимир Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай