Почиваме в Турция, но отказваме екскурзиите

Протестите са далеч от курортите, но изчакваме със записванията за септември

Почиваме в Турция, но отказваме екскурзиите | StandartNews.com

София. Протестите в Турция не успяха да провалят лятната почивка на българите, които са избрали югоизточнта ни съседка за ваканцията си. Въпреки продължителните протести в редица големи градове на съседите родните туристи без страх отпътуват за планираните още през пролетта морски ваканции в Турция. Българите почиват най-често в курорти като Дидим и Кушадасъ, които са далеч от протестиращите. Туризмът е приоритет за съседите и в комплексите всичко е спокойно, казват от бранша. Затова и почти няма отказали се от планираните почивки.

В същото време обаче намаляват желаещите за екскурзии в Истанбул и Кападокия. Но по принцип през лятото за тези екскурзии с разглеждане на забележителности има по-малко желаещи. Най-много българи се записват за екскурзиите през пролетта и есента. Събитията през последните седмици обаче не са отложили планираните екскурзии и те се провеждат по план, тъй като хотелите, които се наемат за български групи са в историческия център на Истанбул и са далеч от протестите на "Таксим", обясни Михаил Кръстев от "Караджъ турс". Той добави, че са анулирани само няколко записвания на индивидуални туристи, които са искали да отседнат в луксозните хотели в района на "Таксим".

Повечето почивки за началото на лятото в курортите на Турция са записани преди месеци, а отказът от пътуване е свързан и със загуба на пари. Тази година повечето ваканции са записани преди края на март, когато се ползваха големи отстъпки, каза Свидна Динева от "Лоял травъл". Затова българите предпочитат да изпълнят плановете си. През юли и август българите не почиват масово при съседите заради по-високите цени и температури. От началото на протестите обаче се забелязва застой при записванията за септември. Българите звънят до агенциите, но изчакват с решението, за да видят, как ще се промени обстановката в Турция. Ако бунтовете престанат до седмица-две, резервациите ще се нормализират. В противен случай може да има и отлив, казват от бранша.

Проблемите на съседите няма да доведат до повече туристи у нас, смятат специалистите. Въпреки надеждите на туристическия бранш арабската пролет и кризата в Гърция не успяха да увеличат броя на гостите в страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай