Плажът на Лозенец затворен до края на сезона

Плажът на Лозенец затворен до края на сезона | StandartNews.com

Последен анализ - в морето пак плуват фекалии

Плажът в курорта Лозенец ще остане затворен най-вероятно до края на сезона. За това подсказват резултатите от последните проби, които излязоха в понеделник. Според изследванията в морската вода все още има фекалии, а в крайбрежните води са открити дори и ентерококи.

От бургаската РЗИ са категорични, че къпането в замърсеното море продължава да бъде опасно за здравето. Затова и плажът остава със забрана за къпане, която бе наложена преди близо седмица. За да падне ветото, трябва две последователни проби, взети от морето, да покажат, че водата е чиста. Стандартно те се вземат на всеки 14 дни. Това означава, че плажът може да бъде отворен най-рано в средата на септември, когато обаче сезонът свършва. На практика плажът най-вероятно ще остане "запечатан" до края на лятото. Хотелиерите в Лозенец са разтревожени, че много от туристите са напуснали курорта след скандала с фекалиите в морето.

"Всичко, което се случва, е много неприятно и е удар срещу туризма в региона. За всички е ясно, че хората идват на почивка заради плажа. Кой ще дойде, когато плажът е затворен, а медиите твърдят, че морето е пълно с фекалии", коментират местни хотелиери. Скандалът със замърсената морска вода гръмна в разгара на сезона.

Изследвания на РЗИ и РИОСВ-Бургас откриха, че в морето са изтекли фекалии след като пречиствателната станция на курорта е преляла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай