Първи поклонници на гроба на Деспот Слав в Мелник

Първи поклонници на гроба на Деспот Слав в Мелник | StandartNews.com

Обновеният исторически музей на Мелник посрещна първата група български туристи, чиято цел бе да се поклонят на гроба на деспот Алексий Слав и да посетят манастира "Св. Богородица Пантанаса", чийто ктитор е владетелят.

Десетки интелектуалци от София и Велико Търново се поклониха пред паметта на прочутия потомък на първите български царе Асеневци, зет на императора на Латинската Константинополска империя и сродник по съребрена линия с византийския владетел на Епирската държава Теодор Комнин. Той издигнал тази света обител за памет и прослава на своите дела и на родителите си. Деспот Слав и семейството му са намерили вечен покой край възпоменателния параклис "Св. Троица", разположен на върха на висока скала непосредствено зад манастирския ансамбъл, сред изумително красив и живописен пейзаж.

Уредникът на мелнишкия музей Антон Ковачев и екскурзоводката Елисавета Иванова, съпроводила туристите до гроба на деспота, смятат, манастирът трябва да се превърне час по-скоро в Мемориал на бележития Асеновец. Тази идея е на археолозите-откриватели и на ръководителя им професор Виолета Нешева. Всички се надяват още в следващите дни община Сандански, стопанин на Археологическия резерват „Мелник" да намери средства за закупуването и монтирането на указателни знаци на български и английски език и пояснително табло за това наистина свято за българите място. „Вярваме, че тепърва гробът на деспот Слав ще води поклонници от целия свят тук", вярват местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай