Мръсният въздух сви туризма в Пекин наполовина

Мръсният въздух сви туризма в Пекин наполовина | StandartNews.com

Пекин. Посетителите в Пекин са намалели с 50% за първите девет месеца на годината заради мръсния въздух в китайската столица, съобщават китайските медии, цитирани от Wall Street Journal. При това спадът в притока на туристи се ускорява с напредъка месеците, показва общинската комисия за развитие на туризма в Пекин.

Общо за миналата година пристигащите в града са били 20 000 души, а за деветмесечието на тази са едва 10 000 и властите не очакват наваксване в следващите месеци до края на 2013 г. Причината е, че повечето чуждестранни посетители резервират пътуванията си предварително и данните на туристическите агенции не са обнадеждаващи.

Така се очертава тази година Пекин да отбележи първия спад в туризма след 2008 г., когато беше пикът на финансовата криза.

Според проучването на общинските власти основна причина за отлива е мръсният въздух, който според Китай е „внушение на чуждестранните медии", пише още Wall Street Journal. Преди време общината е приела програма за ограничаване на замърсяването, но вместо това трафикът в мегаполиса се увеличава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай