Логото на България на поправка до дни

Логото на България на поправка до дни | StandartNews.com

Чудеса и СПА вдигат приходите от туризъм, каза Бранимир Ботев

Туристическото лого на България ще бъде ремонтирано до дни. Икономическото министерство е поискало от "Обединение Бранд България" да предложи нова визия. "Старият символ не е приет от бранша, затова настояваме спечелилият конкурса да предложи други варианти. Дали сме срок, който изтича през юни", обяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той бе категоричен, че не е склонен ведомството да плати за нова разработка на туристическото ни лице пред света. Дори и да бъде избрано перфектно лого, не мисля, че това ще удвои броя на туристите у нас, така че ако има средства за развитие на бранша, бих ги вложил в разработката на екшън план към ресорната стратегия, каза той. Генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай е заявил готовността на ръководената от него структура да ни помогне в разработката.

Рекламата на културно-историческото наследство, минералните води и планинският туризъм могат да увеличат многократно приходите в бранша. Това показват анализите на експертите, отчитащи световните тенденции, включени в родната стратегия за развитие на туризма с хоризонт до 2030 г. Документът предстои да бъде гласуван днес от кабинета, обясни Ботев. В световен мащаб браншът все повече ще разчита на азиатски туристи, а пътуващите ще бъдат във възрастовата група 65+. За да спечели страната ни максимално, трябва да се обърнем именно към уникалните дадености, чиято комбинация може да ни превърне в световен туристически хит, предвид световните тенденции в сектора, обясни Ботев. Той бе категоричен, че стратегията ще акцентира на привличането на родните пътешественици, наравно с гостите от други държави. Туризмът може да се окаже двигателят за привличане на чужди инвестиции в икономиката ни, категоричен бе Ботев.

Страната ни използва едва 2% от потенциала на многобройните минерални източници. 423 млн. литра е дебитът на тези води дневно, като по-голяма част от тях за съжаление изтича в земята. Това количество е равно на петрола в едно малко емирство, допълни Ботев. Четворно по-голям потенциал крие и планинският туризъм, допълни зам.-министърът. Всички тези продукти са изключително атрактивни и за азиатския пазар, но за да пробием на него, трябва да няколко европейски държави да предложим общ продукт, обясни Ботев.

4% ръст в броя на туристите и приходите от бранша, прогнозира той за предстоящия сезон.

Показват през юни новото лого

Икономическото министерство е поискало от "Обединение Бранд България" да предложи нова визия на туристическото лого на страната. Старият символ не е приет от бранша, затова искаме от спечелилия конкурса да предложи нови варианти. Дали сме срок, който изтича през юни. Това обяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той бе категоричен, че не е склонен ведомството да плати за нова разработка на туристическото ни лице пред света. Дори и да бъде избрано перфектно лого, не мисля че това ще удвои броя на туристите у нас, така че, ако има средства за развитие на бранша, бих ги вложил в разработката на екшън план към ресорната стратегия, каза той. Генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай е заявил готовността на ръководената от него структура да ни помогне в разработката. Представители на държавните институции ще работят към проекти по СТО, организацията ще приеме български студенти за стажанти и е осигурила достъп до електронната си библиотека на УНСС, допълни Ботев.

Браншът в обща камара със закон

Камарата на строителите е добър пример за защита интересите на своя бранш. Добре е туристическият сектор също да се обедини в една такава организация и бих помислил за регулирането на подобна камара със закон. Това обяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. 8 са инвестиционните намерения, които са постъпили в междуведомствената комисия в областта на туризма. Като само едно от проектовложенията е на морето, а останалите са за планински и СПА курорти, обясни Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай