Концесионери на плажове на бунт срещу ЗУЧК

Концесионери на плажове на бунт срещу ЗУЧК | StandartNews.com

Бургас. Концесионери на плажове скочиха на бунт срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и заробващи концесионни договори. Стопаните на ивиците недоволстват, че през последните няколко години държавата едностранно променя правилата на концесиите с допълнителни анекси.

"Няколко пъти вече в договорите се добавят утежняващи задължения, които водят до намаляване на доходите и увеличаване на разходите на фирмите концесионери. Първата промяна бе свързана с увеличаване на свободната зона на ивиците от 20% на 50%. Впоследствие бе наложено ДДС върху концесионните плащания", коментира проблема управителят на южния плаж в "Слънчев бряг" Кирил Спасов. Тези допълнителни разходи не са били изисквани от концесионерите, когато са кандидатствали за плажовете, и съответно никой не ги е предвидил в разчетите си.

Последната промяна дойде в началото на тази година и тя задължи фирмите да осигуряват водно спасяване и медицинско обслужване от 1 юни до 30 септември. На практика разходът на концесионерите за поддръжка на ивиците се е уваличил с близо 30% само от последната промяна. „Държавата отново не се съобрази, че в началото на юни и през септември има посещаемост в курортите, но не и на плажните ивици. След 1 септември посетителите си отиват и на плажа в курорта „Слънчев бряг" има около 50-100 човека на ден. През тези месеци става така, че спасителите са повече от плажуващите. Освен това измененията от края на миналата година посочват, че спасителен пост трябва да има на всеки 100 метра. Това означава,че дори и да няма посетители през есента, ние трябва да осигуряваме пълния брой спасители", заяви Спасов.

Според него приходите от търговски обекти на ивицата са единственият гарантиран източник, който покрива огромните разходи за поддръжка на ивиците и концесионните такси. Последните промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие обаче намалиха драстично броя и квадратурите на преместваемите обекти. Това ще доведе много от фирмите до фалит, смятат концесионерите. Те настояват да се промени спешно и Наредбата за водно-спасителната дейност, която е тотално остаряла. Разпоредбите предвиждат всяка ивица да е оборудвана с инвентар, който от години не се произвежда и не може да бъде осигурен дори на старо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай