Китайци в захлас по Момчиловци

Китайци в захлас по Момчиловци | StandartNews.com

Пророчески сън накарал бай Васил да направи чучурите

Ако някой каже, че е видял всичко от Момчиловци и вече нищо няма какво да научи, значи нищо не знае. Селото е уникално със зевзеците си, с млякото си, прочуло се чак в далечен Китай, с едрите звезди, които блестят над 27 параклиса в региона и лековитото аязмо. А ако местните жени и баби започнат да ви разказват легенди или истории, докато ви черпят с родопски вкуснотии, направо забравяте да си тръгнете.

Наскоро в селото имаше и сървайвър с китайци, които се просълзиха, преди да си тръгнат за дома. На прощаване всички обещаха, че отново ще се върнат в Родопите и Момчиловци. Така че не бързайте да отмятате селото като прочетена книга, още повече че тази пролет то влезе и в списъка на 100-те топ туристически обекта у нас.

Освен всичко, което природата е дала на местните хора, те не спират да претворяват естествените форми и да създават радост за всички, които идват тук.

Съвсем близо над Момчиловци е уникален комплекс. Намира се насред гората и всичко в него е изцяло от причудливи природни форми. Носи звънкото име Трите чучура. Екопътеката до комплекса е една от най-предпочитаните, наред с тази до аязмото и по стъпките на песента "Торнал е Тодьо". Освен тях, туристите посещават 27-те параклиса - духовните стражи, накацали около родопското село.

След двучасов преход в Трите чучура ти идва като балсам за душата една истинска родопска екозакуска, твърдят всички, успели да я опитат.

Комплексът е плод на фантазията и любовта към природата на 80-годишния Васил Василев, събрал уникални три чешми в екоатракция.

Те са обградени със заслон, но около тях е като декор от стари народни приказки. Всичко е от дърво, отрязани дънери са покрити с мъх, виещи се клони отдалеч досущ като змии събират погледите, а всичко е потънало в здравец. Между скалите има арка, а в ниското трон в клоните на стар дънер. Екопътеката до Трите чучура е с оригинални табели, ръчна работа, и екопослание да пазим природата. В специален кът бай Васил е подредил снимки на Пичура, на родопската певица Надежда Хвойнева и гайдаря бай Дафо, а с дърворезба разказва на туристи и местни, че песните им са живата легенда за Родопите.
"Сънувах стадо овце и агънца. Бяха жадни. Наоколо се чуваше как шурти вода, а чучур нямаше. Събудих се и вече знаех, че там ще построя чешма", разказва бай Васил за съня от преди 9 години, който днес събира стотици любители на природата.
Първото дървено корито под чешмата е на 150 години, а туристите пускат стотинки за сбъднати желания. По-късно е сменено, а бай Васил измайсторил още три чешми. Той често обича да казва, че човек без вяра е като дърво без корен. Може би затова в целия екооазис има над 10 икони. "Любовта към майката природа те изцерява, тя е най-добрият лечител на всички болести. Обичаш ли я, всяко едно нещо ти прави впечатление" разказва майсторът.

Аязмо по връх Св. Илия лекува

Скрито в боровата гора на запад от Момчиловци е уникалното "Аязмо" под връх Свети Илия.
Местните хора са категорични, че то е лечебно и искрено вярват в легендите за неговата сила. Дори разказват една от тях, която звучи повече като автентична история.

Cемейството на Анастас и Велика Драганови тръгнали към Бачковския манастир, за да се молят за рожба. Преспали в манастира, обиколили близките параклиси "Бачковско аязмо" и "Клувията". Дълбоко и искрено се молили на Божията майка, а на третия ден те се върнали в Момчиловци. Случило се така обаче, че от силното желание и нагласа за рожба Велика дала ход на мнима бременност - с всички признаци и симптоми на бременност, но и след една година тя не родила.
Семейството тогава посетило ясновидката Кортеза (призната от Българската православна църква), която казала на жената: "Вие не сте бременна, вие сте болна. Върнете се в селото си, където имате ливада с камък. Ще копаете до него за слава на Господа и ще избликне лековита вода. Ще започнеш да пиеш от изворчето и всичко ще мине. След като направиш това и се възстановиш, нека свещеник да благослови това място. Гадателката посъветвала да се направи и малък параклис, който ще лекува всички страдащи хора.

Историята разказва, че семейството се върнало в Момчиловци и изпълнило заръките дума по дума.
Така и до днес го има малкото параклисче, а водите са с лечебна сила.
За да се разкаже обаче за силата на 27-те параклиса и уникалната църква "Свети Константин и Елена" в селото, където е служил и големият духовник, писател, родолюбец и изследовател поп Константин Канев, ще е нужно ново пътешествие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай