Източните Родопи - дестинация с успешен алтернативен туризъм

Източните Родопи - дестинация с успешен алтернативен туризъм | StandartNews.com

Кърджали. В зимния курорт Уистлър в Канада Източните Родопи бяха представени като дестинация, развиваща успешно алтернативен туризъм. В презентацията си българският делегат Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в проект „Новото тракийско злато", подчертава стратегическото положение на България между два континента и колоритните традиции на местната общност. За участниците в Международната конференция, организирана от Асоциацията за автентичен туризъм на Британска Колумбия /АТВС/ Източните Родопи.

са представени с новите тревопасни видове, запазвайки по естествен път мозаечния ландшафт и богатото биоразнообразие на планината.
" Много гояам интерес сред аудиторията, включваща 300 представители от девет страни от четири континента, предизвика успешното партньорство между холандски и български експерти и местната общност, което доведе през последните пет години до полагане основите на алтернативна зелена икономика в Родопите", коментира Михаела Кирчева след завръщането си от Канада.

Силно впечатление на делегатите прави и инициативата „Rewiding Europe", за която Източните Родопи са номинирани като "Тракийските планини" през 2013 г.

Участието на координатора по екотуризъм на проект „Новото тракийско злато" в конференцията в Канада става възможно след препоръката пред Световната асоциация за приключенски туризъм от Българска асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/, чийто

член е и „Новото тракийско злато". Намирането на успешни примери за регионално сътрудничество от цял свят, довели до развитието на устойчив туризъм, запазване на традициите и отговорно отношение към природата са най – важните цели, които преследва Световната асоциация за приключенски туризъм. На конференцията в Канада България е единствен такъв пример от Европа. Останалите презентации са били свързани с региони от Южна Африка, Намибия, Западна Австралия, Канада и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай