История и СПА - новите магнити за руските туристи

/От ляво на дясно/ - посланикът ни в Русия Бойко Коцев, министърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов

История и СПА - новите магнити за руските туристи | StandartNews.com

Братушките се оплакват от скъпи писти и мръсни плажове

Хотелиери канят журналисти на турове по винарските ни изби и голф игрищата

Едно изключително събитие отново отвори широко вратата на рускикте туристи към България. Това бе провелата се на 25 февруари в Москва кръгла маса за туризма и новите перспективи, които страната ни предлага. Тя бе продължение на двустранния форум, който се проведе през ноември 2015 г. в София. В него се включиха представители на над 100 институции, организации, туристически компании и журналисти.

Интересът към събитието в Москва

бе огромен. Залата в българското посолство бе препълнена с представители на туристическия бизнес от двете страни. Модераторът на форума -Катя Жекова, която е аташе по туризма към посолството на България в Москва и първи секретар, подчерта, че слънчева България винаги с радост ще посрещна руските туристи. Зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, който откри форума, увери присъстващите, че както от българския парламент, така и от българското правителство има пълната подкрепа за съдействие, за да се увеличи туристическия поток и да се облекчи визовият режим. "Руските туристи са обичани и очаквани", каза Каракачанов. Министърът на туризма Николина Ангелкова потвърди, че се полагат усилия за гарантиране на най-добрите условия за руските гости. Тя подчерта, че България е една много сигурна и спокойна дестинация. Страната ни е предприела допълнителни мерки и за гарантиране сигурността на руските туристи и за защита на техните права като ползватели на туристически услуги. Това потвърди и посланикът на България в РФ - Бойко Коцев, заявявайки, че "България е близка, спокойна и привлекателна дестинация. "Свята България, страната на здравето, която с радост очаква руските туристи", допълни Коцев.

Какво трябва да се направи, за да бъдат удовлетворени и двете страни, в детайли разясниха участниците във форума. Един от най-наболелите въпроси, повдигнати от руските туроператори бе, че много често те са заблуждавани по различни критерии в областта на обслужването, местонахождението и предлагания пакет от страна на българските си колеги. И нещо повече, напоследък се наблюдава тенденция на засилване на индивидуалния туризъм, когато хората избират да почиват сами, а не групово. В тези случаи те често получават недостатъчна или погрешна информация за избраното от тях място за отдих. За да се прекратят недоразуменията и да се предостави яснота на желаещите, от 1 февруари 2016 г. заработи специален телефонен номер +359 7002 0991 за руските туристи, на който те вече получават актуална информация на руски език за възможностите за туризъм в България на цената на един градски разговор.

За по-активното развитие на спа туризма призова председателят на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов. Той подчерта, че използването на минералните извори е една нова сфера, която безусловно трябва да се развива.
Руснаците още от времето на соца обичаха санаториумите, наричани за престиж "почивни станции". Сега предлаганите у нас спа курорти със супер модерни хотели изобщо не са за пренебрегване. И братушките са готови да преоткриват такива нови дестинации, стига те да бъдат по-активно популяризирани.

Кметът на Велинград Костадин Коев не пропусна възможността да покани руснаците в "най-зеления български град". "Топлите минерални извори са над 100 с изключително полезни и лековити свойства", подчерта Коев.

На форума стана ясно, че руснаците искат да идват в България, и то не само през лятото, но целогодишно. Изключителен интерес бе проявен от руска страна и към зимните ни курорти, като тук обаче основен проблем бяха цените. Много руснаци тази година са се оплакали от високите цени на влековете и лифтовете по ски курортите. Зимната почивка им излязла доста солена, тъй като пистите били много по-скъпи от самите хотели и храната. Доходите на хората в Русия намаляват, кризата се усеща, но те въпреки това не се отказват от почивките си, защото това за тях е традиция. Колкото по-добре човек си почива, толкова по добре после работи, смятат руснаците.

Според изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите на Русия - Майа Ломидзе, България има възможността да привлече средния клас туристи. Но те искат приемливи цени, които да са им по джоба. Майа Ломидзе не забрави да ни похвали за крачката напред, която страната ни е предприела относно облекчаването на визовия режим. Конкурентно предимство на България, според руските туроператори, е отмяната на визите за деца до 16 години, както и готовността да се продължи тази политика с разширяване на визовите облекчения и за други социални категории потребители, като пенсионери и хора, идващи на лечение. Руските туристи могат да получат вече виза за два дни, при това не е необходимо хората да се явяват за отпечатъци, както се изисква в някои страни. Визовите облекчения и в бъдеще ще са приоритет за увеличаването на туристопотока. Зам.председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов предложи да се направят турове за руски журналисти, за да се запознаят със страната ни. Да видят винарските изби, голф игрищата, спа центровете, хотелите и ресторантите. По този начин те ще добият реална представа за предлаганите възможности за отдих. Туроператорите подчертаха, че между туристическият бизнес на двете държави има много добри традиции, изграждани с десетилетия. Този интерес е напълно естествен поради близостта на двата славянски народа, общата религия, липсата на езикова бариера, многото допирни точки в историята и културата им. Но предимствата от страна на историята и традициите са едно на ръка, а бизнесът си е бизнес. По този повод бе отправен конкретен въпрос към министър Ангелкова относно злоупотребите по плажовете на българското черноморие. Светлана Цветкова, представител на руския бизнес, заяви, че много туристи се оплакват от хигиенното състояние на плажовете и високите такси за ползване. На запитването й дали ще има повече информация относно положението и чистотата на българските плажове и как стои въпросът с присвояването на плажните ивици от частни собственици, министър Ангелкова увери, че от тази година стопанисването на плажовете минава в ръцете на Министерството на туризма.

Страната ни също получи интересни предложения за туризъм в Русия. Изпълнителният директор на Уралската асоциация по туризма Михаил Малцев покани българите да разгледат невероятно красивия Уралски край. Той поясни, че руските туристически компании планират активно използване на редовните авиолинии към България. Освен това се предвиждат и чартърни полети от Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Перм, Челябинск, Волгоград, Самара, Уфа. "Можем да подготвим и база за целогодишни полети за българските туристи и към нашия край", поясни той. Министър Ангелкова прие поканата на Михаил Малцев за участие на България в изложението на туроператорите в Екатерининбург тази пролет.

485 000 посетили страната ни

Русия продължава да е сред най-важните пазари за българския туризъм. Само за 2015 г. страната ни е посетена над 485 хил. руски граждани, като се нарежда на пета позиция от всички генериращи пазари за българския туризъм. Руските туристи през последното лято са били близо 400 хил. души, което представлява 10% дял в общия туристопоток. Над 70% пътуват в България за почивка и отдих, а над 300 хил. руснаци имат недвижими имоти в страната. Според оценката на руските туроператори, България има всички шансове да реализира успешна 2016 г. на руския пазар. Тя има потенциал да развива всички видове туризъм и полага последователни усилия, за да стане още по-разпознаваема на руския пазар не само с масовия летен и зимен туризъм. Страната е на осма позиция сред предпочитаните от руснаците дестинации и интересът към нея не спада, като сред най-важните фактори за избора на почивка и пътешествие са облекчените процедури за издаване на визи, сигурността и транспортните връзки.

Олег Сафонов: България е алтернатива на Египет

Цели 10 минути отдели пред руската Дума председателят на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов за предимствата на страната ни в областта на туризма. "Във връзка с временното прекратяване на авиолиниите с Египет, предложих на заседанието по туризма в Държавната Дума България като алтернатива. Военноисторическият, военнопатриотичният туризъм са нещо ново и много полезно. Поклонническият туризъм - манастирите, църквите, чудотворните икони могат да бъдат промотирани сред руските туристи", каза Сафонов.

Да възродим детските лагери

Роман Петрович Скорий, зам.-председател на Федералната агенция по туризъм към Министерството на културата на Руската федерация

Във връзка с променената и напрегната икономическа ситуация в Русия, България е изключително интересна за руските туристи, и то целогодишно, не само през лятото. Очакваме респективно и българите в наша страна. Русия - е огромна територия с прекрасни курорти. Приоритет за нас е да развием малко позабравения детски туризъм. Традиционно децата почиваха в България в лагери и това беше прекрасно. Трябва да поработим и върху историческия туризъм. За нас е важно да помним историята, да не забравяме Великата Отечествена война и колко руски войници са загинали за освобождението на страната ви. Трябва да продължим да възпитаваме така поколенията, за да не се повтори трагедията отпреди 70 години. Затова бихме искали да възродим детския туризъм, да формираме позиция у децата, които са бъдещите туристи. Не са за пренебрегване и културните ни връзки, които също ще помогнат за общуването и подобряването на взаимоотношенията ни.

Заложете на средната класа с по-ниски цени
Майа Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите на Русия

Руско-българският пазар е в непрекъснато движение, затова всяка година се изискват иновации в отношенията на страните ни. В момента сме в сложна икономическа ситуация, но България има нови шансове за привличане на руските туристи. Доходите на хората се намаляват в Русия, но те въпреки това не се отказват от почивките си. България има възможността да привлече средния клас туристи, които искат да прекарат почивката си на морето в прекрасната ви страна. Те ще пътуват, но най-важно е да пътуват на приемливи цени. Така че, приоритет ще бъде най-изгодната почивка. Второ - новите продукти, които българите могат да ни предложат. Това е организираният туризъм в частния сектор - рента на апартаменти и къщи. Засега това се предлага, но не и в България. Трето - визите. Страната е визова, но въпреки това е много лесно да се получи туристическа виза, като не е необходимо да се явяват хората за отпечатъци. Визовите облекчения и в бъдеще ще са приоритет в увеличаването на турпотока. С това наистина водите на пазара и това е безусловен приоритет. Така че основната посока, в която трябва да се работи, са приемливите цени за средната категория туристи.

Храмове и музеи в София чакат поклонници
Тодор Чобанов, зам.-кмет на София

София е водеща дестинация за културно-историческия опознавателен туризъм. Една от причините затова е фактът, че на територията на града се появиха множество атракции. Най-приоритетните са новият Национален исторически музей с фокус върху изобразителните изкуства, историческият музей "Света София" и други. Наред с новите атракции се развиват и обектите с религиозен характер за т.нар. поклоннически туризъм, като Боянската църква и Руската църква, където са мощите на канонизирания вече Свети Серафим. Над 30 са манастирите в града и околностите, които могат да бъдат посещавани от туристите. Специално за руските туристи ние предлагаме важни свидетелства за общата култура на двете страни, като храм-паметника "Св. Ал. Невски" с иконната галерия в подземията. Паметниците на Цар Освободител, генерал Гурко и много други. Убедени сме, че посещението на София за руските групи дори да е за кратко на път за морето, ще ги обогати емоционално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай