Хиляди в Рилския манастир за Великден

Хиляди в Рилския манастир за Великден | StandartNews.com

Хиляди българи и чужденци напълниха Рилския манастир за великденските празници. По традиция имаше много поклонници от Гърция, които не пропускат възможността навръх Великден да запалят свещ и да се помолят в светата обител. Тази година дойдоха и доста чужди миряни, някои от които са католици, но предпочетоха в нашата света обител да посрещнат Възкресение Христово, споделиха монасите.

Най-дългата опашка се изви пред чудотворната икона на света Богородица Осеновица, която е в центъра на главната манастирска църква "Рождество Богородично". Всички места за нощувки бяха заети почти на 100% - и манастирските килии, и стаите на хотел „Царев връх", който се стопанисва от манастира.

„Възкресение Христово е най-голямото и най-значимото събитие в историята на човечеството. Вярата в Бог е създала и това чудо - Рилската света обител. Манастирът е извор на духовност, хората имат усещането за святост. Идват поклонници със здравословни и духовни проблеми и намират утеха и решение. Но трябва да се пристъпя тук с истинска вяра", категорични са свещениците. Те са свикнали със стълпотворението от наши и чужди гости на големите християнски празници.

"Всяка година на Великден е пълно с народ. Много семейства водят тук пеленачетата си. Старци, които едва се крепят на краката си, също са в манастира. Похвално е, че пристигат много поклонници. Най-важно обаче е човек да носи вярата в себе си и да влиза чист и искрен в храма", твърдят монасите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай