Гърци се лекуват в минералните извори в Огняново

Гърци се лекуват в минералните извори в Огняново | StandartNews.com

Бум на туристи отчитат тези дни хотелиери и стопани на къщи за гости в курорта Огняново. Заради протестите на българите срещу ромите в съседните села Гърмен и Марчево имаше лек отлив и отмяна на резервациите, но вече базата е пълна на 70-80%.

Очаква се още по-голям туристически поток през летните месеци. В последните години много гърци редуват морето с откритите минерални басейни в селището. Жители на гръцката област Драма са най-честите гости в курортното селище. посещават го, тъй като знаят за множеството минерални и лековити извори. 15 от мирата вече се стопанисват от община Гърмен.

Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. В курорта са изградени над 15 хотела, почти всяка къща предлага стаи за нощувки. От година на година туристите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват в прочутата ни минерална вода. Местните хора са наясно, че тяхното богатство са минералните извори. Лековитата вода дава поминък на местното население. Тя е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести.

„Предимството на нашето курортно селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. В някои хотели се спи само за 20 лева, а в цената е включена и закуска. Затова гърците атакуват селището ни. Сред тях имаме редовни клиенти", твърди хотелиерът Венцислав Шарков. Той разкри, че повечето собственици на хотели са си засадили собствени оранжерии и градини, в които засаждат и отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно. "Развитието на туризма е нашето бъдеще. Всеки трябва да го знае и да е наясно с това. За много от нас е като приказка, че след тютюнджийството нашият поминък е хотелиерството", категоричен е Шарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай