Европа извън туристическите маршрути: 10 места, които си струва да посетим

European Best Destinations публикува годишната си класация

Европа извън туристическите маршрути: 10 места, които си струва да посетим | StandartNews.com

Испания оглави новия списък на скритите скъпоценности в Европа, като зае първо и второ място с градовете Вияхойоса и Арес дел Маестрат.

European Best Destinations публикува преди броени дни годишната си класация на "най-добрите скрити скъпоценности в Европа" за 2024 г. - списък, в който се признават местата извън утъпкания път.

Тазгодишната селекция включва 18 места в цяла Европа, от Испания до Грузия, и се фокусира върху места, които са далеч от тълпите и които малко туристи някога са посещавали.

Първите 10 места заслужават особено внимание. Ето защо трябва да добавите всяко от тях в списъка си с пътувания, пише dir.bg.

Насладете се на най-доброто от испанската гастрономия във Вияхойоса, Коста Бланка

Вияхойоса се превежда от испански като "щастлив град", което изглежда подходящо, като се има предвид, че има какво да предложи.

Разположен на юг от Валенсия и на север от Мурсия, той се намира на по-малко от 20 минути път с кола от известния с евтините си и весели изживявания Бенидорм, но е далеч от туристическата гореща точка. Вияхойоса се гордее с цветни къщи, златни плажове и храна от световна класа. Тъй като се намира на брега, прясната риба и морските дарове са особено любими, но шоколадът е истинският деликатес.

Историята на сладкото лакомство в района датира от XVII в., а три фабрики са отворени и до днес, включително Шоколадови изделия Валор с музей, който разказва на посетителите за пътя на шоколада от какаовите шушулки до плочките, на които се наслаждаваме днес.

Ако обичате по-скоро спортни занимания, отидете на плажовете Пунтес дел Моро и Ел Ксарко, които са чудесни за гмуркане с шнорхел. За нудистите ще бъдат привлекателни плажовете Racó de Conill и L'Esparrelló

Възхитете се на  Маестразго с посещение на Арес дел Маестре

Разположен на половината път между Барселона и Валенсия и на върха на скалист хълм, Арес дел Маестре предлага спираща дъха гледка към пейзажа Maestrazgo отвъд.

Градът датира от XIV в. и макар да е дом на красиви, тесни улички, може би е най-известен със своя замък Мола, който е години наред е свидетел на епични битки благодарение на стратегическото си разположение.

Не пропускайте да посетите Museo de la Cueva del Castillo - скрито място, изкопано в скалата, където някогашните жители са се укривали от нападенията, често за повече от година.

Любителите на историята няма да пропуснат готическото кметство и неокласическата енорийска църква, а любителите на спорта могат да опитат парапланеризъм от популярната планина Тосал д'Оренга.

Релаксирайте на един от най-добрите плажове на Балканите в Примощен

Хърватия става все по-популярна като дестинация за почивка - и за това има основателна причина. В този списък обаче предлагаме да заобиколите Дубровник или Хвар и вместо това да отидете в далеч по-малко популярния Примощен.

Разположен в Далмация, той се намира само на 30 минути с кола от летище Шибеник и е топ дестинация за любителите на слънцето и морето.

Плажът Raduca Mala е един от най-дългите в цяла Хърватия - повече от два километра. Златистият му пясък и кристално сините води привличат хиляди. Туристите са впечатлени от баровете и ресторантите, където можете да опитате някои от най-добрите ястия, които предлага страната - например черно ризото.

Водните дейности също са изключително популярни тук, което означава, че ако по-скоро сте любители на адреналина, отколкото на почивката, това е идеалното място за вас.

Изживейте Азия насред Европа в плаващото селище Бокоди в Унгария

Много от нас мечтаят да пътуват до някое от многобройните плаващи села в Азия и да прекарат дни в бунгало над водата. Ако това е недостъпно за вас, плаващото село Бокоди може да е мястото за вас. Разположено на езерото Бокоди, само на няколко километра от град Орошлани, то се намира на един час път с кола от Будапеща, но е като един напълно различен свят.

Известно с невероятните си залези, това е идеалното място за спокойно преживяване.  Изкуственото езеро е създадено през 1961 г. от топлоелектрическата компания Oroszlány и водата в него се е поддържала топла през цялата година, докато през 2015 г. електроцентралата не спира подаването на енергия. То все още остава популярна дестинация за риболов и предлага едно наистина уникално преживяване.

Дървените къщи, заобикалящи езерото, са предимно частни имоти, но някои от тях посрещат посетители и им позволяват достъп до покривните тераси, за да се насладят на това сюрреалистично място.

Задължително за почитателите на анимационните герои: Наантали във Финландия

Недалеч от Турку, в югозападната част на Финландия, се намира Наантали. Това е очарователно малко градче, което има какво да предложи по отношение на културата и гастрономията. Най-голямата му забележителност обаче е? Muumimaailma - тематичен парк, посветен на култовите анимационни муминсчета.

Създадени от финландската писателка Туве Янсон през 1945 г., хипопотамчетата  радват децата от поколения.

Muumimaailma - което в превод означава светът на мумините - се намира на остров Кайло. Когато се наситите на мумините, Наантали си заслужава да бъде разгледан самостоятелно. Един от най-старите градове в цяла Финландия е основан около средновековния манастир Nådendal Abbey, който и до днес доминира в силуета на града.

Сред древната история в Бур, Фарьорски острови

Едно от най-старите места в този списък, Бур на Фарьорските острови, датира от близо хилядолетие. Днес в него живеят едва 75 души.

Разполагащо с красиви дървени къщи със зелени покриви, малкото селце предлага спиращи дъха гледки към рядко срещани пейзажи.

Бур се намира в западната част на остров Вагар и има уникална гледка към морето и впечатляващата "Тиндхолмур" - забележителна скала, която се издига от водата.

Причудливите къщички са скупчени една до друга, с тесни улички между тях, и заобикалят малка църква, построена през 1865 г.

Поради малкия си размер за Бур не се знае много и все още не е ясно кога е построена първата църква в селото. Може би ще успеете да разберете това сами при посещението на това скрито бижу.

Запознайте се със скандинавската история с пътуване до Блаванд в Дания

Като най-западна точка на Дания и недалеч от границата с Германия, Блаванд има какво да предложи - не на последно място за любителите на историята.

Само на 30 минути от летище Esbjerg и на три часа път с кола от Копенхаген, този малко посещаван анклав е отлично място за откриване на по-малко известни аспекти от историята на Дания.

Едно от най-защитените места в цяла Дания по време на Втората световна война, включва бункери, построени на плажовете по това време, които оттогава са художествено преобразени. Сега в тях има скулптури на коне - универсален символ на мира.

След като се наситите на военната история, възхитете се на фара на Блаванд - най-западната сграда в Дания - или продължете темата за конете с разходка по пясъчните плажове с едно от величествените животни.

Приказен чар в Улм, Германия

Улм в живописния регион Баден-Вюртемберг в Германия е на границата с Бавария и предлага най-доброто от двете области. Този очарователен град предлага баланс между модерност и традиция - от стария град до модерната архитектура в културния център.

Сред основните забележителности за любителите на историята са кметството с неговата цветна фасада и параклисът "Свети Никола", който датира от XIII век. Ако предпочитате модерната архитектура, насочете се към културния център, в който се намират сгради от 20-и век, както и много музеи, експозиции и разнообразни театри и сцени.

Разположен на река Дунав, градът е идеална дестинация и за гастрономите. В кварталите на рибарите и занаятчиите има безброй барове и ресторанти, предлагащи вкусни ястия. Не пропускайте т Ной-Улм - баварската по-малка сестра на Улм, място, което има изключителен чар.

Вдишайте най-чистия въздух в цяла Европа в Алжезур, Португалия

Разположен на границата между регионите Алгарве и Алентежу в Португалия, Алжезур е малък пазарен град, който въпреки малките си размери съдържа най-доброто от страната. Той е светилище със защитена природа, както и с история, гастрономия, плажове и природни паркове от световна класа.

Макар и сравнително непознат, историческият замък на Алжезур всъщност е изобразен на знамето на Португалия, а това означава едно - Алжезур е важно място за страната.

Градът се слави с модерни ресторанти и барове и с някои от най-добрите плажове в Португалия, като емблематичните Арифана и Монте Клериго, където тренират най-добрите сърфисти. Ако се нуждаете от здравословна почивка, Алжезур  може да бъде най-добрата дестинация за вас. Заобиколен от евкалиптови и борови дървета, той е известен като мястото с най-чист въздух в цяла Европа.

Открийте най-красивото село в цяла Грузия в Дартло

Грузия е една от най-малко посещаваните страни в Европа, въпреки че е обявена за едно от най-естетичните места в света. Дартло в северната част на страната се смята за най-красивото село в страната. Сред зелени хълмове и планини ще откриете исторически къщи, кули за защита на клана и църкви. Всички те са изработени от древен камък и придават на селото неземен вид.

Това е идеалното място за посещение, ако обичате пешеходни преходи, тъй като е начална или крайна точка на много от най-добрите маршрути в Грузия.

На 1850 метра надморска височина се открива най-добрата гледка към региона на Голям Кавказ, а благодарение на разнообразната си история, култура и природа то въплъщава на едно място почти всичко, което може да предложи по-широкият район на Тушетия. Въпреки че в Дартло няма постоянни жители, има 56  хотела и къщи за гости.

Списъкът с най-добрите европейски дестинации се допълва от: Кастро Урдиале, Испания; Ландманалугар, Исландия; Чикмани, Словакия; остров Пико на Азорските острови, Португалия; Понт-ан-Роян в Оверн-Рона-Алпи, Франция; Вупертал, Германия; Льо Пюи-ан-Велей, също в Оверн-Рона-Алпи, Франция; и Стайтс в Северен Йоркшир, Обединеното кралство.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай