Експерти искат България да стане целогодишна туристическа дестинация

Експерти искат България да стане целогодишна туристическа дестинация | StandartNews.com

Експерти от туристическия бранш, научните среди, дипломати, държавата и политическите партии седнаха на една маса днес, за да намерят заедно най-добрия път за развитие на сектора.

София. Туризмът е визитната картичка на България. Имаме уникални природни феномени, които трябва бъдат рекламирани. С тези думи главният редактор на в. „Стандарт" Славка Бозукова откри третата от поредицата дискусии "Дневния ред на България", организиран от в. "Стандарт" и БАН.

По думите й е необходимо създаването на Министерство на туризма, което да гарантира целогодишното развитие на туризма у нас. Тя наблегна също така на факта, че е задължително да се отделят повече средства за рекламата на страната ни, за инфраструктура и за достъпност до уникалните ни културни и природни забележителности. 

Става ясно обаче, че има разминаване в статистикте за бранша между държавата и бизнеса, подчерта главният редактор на в. "Стандарт".

Бранимир Ботев: Имаме повече чуждестранни туристи, отколкото е населението ни

България има повече чуждестранни туристи, отколкото е населението на страната ни. В тази толкова лоша година на наводнения, ние имаме 6,7% повече чуждестранни посетили. Това каза заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Туризмът е на всички. Държавата трябва да се обедини около идеята какво трябва да се промени. По думите му страната ни е конкурентоспособна с европейските стандарти именно с туризма.

От няколко години българските специалисти от туризма получават международно признание, поясни той.

Красимир Станев: Имаме нужда от нова стратегия за туризма

„Всички сме съгласни, че след началото на икономическата криза през 2008 г стопанският ни туризъм започна да губи нивата, постигнати дотогава. Чуждестранните инвестиции започнаха да намаляват, конкурентоспособността започна да пада", каза Красимир Станев, директор на "Албена Холдинг" АД.

Нашият отрасъл все повече има нужда от управление. Имаме нужда от една истинска стратегия за развитието на нашия туризъм, категоричен бе той и подчерта нуждата от широк кръг от образовани специалисти.

"Новото управление трябва да бъде много по-координирано, защото отрасълът събира много министерства. Един хотелски обект се изправя с проблеми, които Министерство на икономиката не може да реши", смята той и засегна нуждата новият министър да има силни координиращи функции.

Станев подчерта, че курортите ни са крайно негостоприемни към нискобюджетните авиокомпании. "Като цяло нискобюджетният авиотрафик не участва в България", каза той.

Симеон Пешов настоя за ново законодателство

„Днес ние нямаме свестен закон за публично-частни партньорство и закони за концесията – това трябва да е първата работа, която да свърши парламента", каза Симеон Пешов, президент на "Главболгарстрой" и даде пример с развитието на проекта Цари Мали Гради.

„Цари Мали Гради стана възможен само благодарение на публично-частно партньорство – и резултатът е 500 000 посещения за една година", поясни той

Пешов поиска и административни улеснения за бизнеса. Той предложи и конкретни законови промени, като например да се разреши даването на паметници на културата на концесия, разрешаването на изграждане на къщи за гости от младежи около такива обекти, улесняване на процедурите за разработване на минерални извори.

Петя Славова: Министерство на туризма да работи с европейските фондове

Основният акционер в "Инвестбанк" Петя Славова апелира към развитие на културно-историческия туризъм, рехабилитацията и профилактиката.

Министерството на туризма трябва да работи с всички сектори като започнем с европейските фондове. Защо да не се случат спогодби като имаме тези способности, запита тя.

Според нея в България няма система, която да превърне страната ни в дестинация за хора от трета възраст.

Славова изтъкна, че кампанията на в. "Стандарт" е един успешен PR ход за сектора на туризма, за разлика от "прахосаните държавни пари за реклама."

Стефан Шарлопов иска държава, община и частен бизнес да рекламират заедно

Председателят на Българския съюз по балнеология и спа (БСБСПА) и собственик на веригата "Шарлопов хотелс" Стефан Шарлопов даде пример за развитието на туризма у нас с "Цари Мали град", който е посетен от 500 хиляди туристи.

"Ето го модела, въпросът е как държава, община и частен бизнес да имат законово основание да рекламират заедно", каза той.

Въпросът е да си кажем кой е продуктът, каква е целта и да си отговорим чак тогава как, допълни той

Н. Пр. Такаши Коидзуми съветва за насърчаване на туризма

Негово Превъзходителство г-н Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България подчерта, че общото наблюдение е, че броят на японските туристи в България е сравнително малък.

По думите му 18 хиляди японци обикалят света, България обаче са посетили едва 11 хиляди от тях. Той даде сравнение с Хърватия, където цифрата е 200 хиляди и която през 2008 г. е изградила туристически център в Токио, които е допринесъл за големият ръст на японски туристи в адриатическата държава. Полсаникът изтъкна наличието и значението на чартърни полети от Япония до Хърватия.

Коидзуми посъветва за насърчаване на туристическия бранш у нас.

Н. Пр. Сюлейман Гьокче: Имаме голям потенциал за развитие на общ туризъм

Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче обясни, че за страната му туризмът е много важен въпрос и има много голям потенциал, който ние бихме могли да развием.

През миналата година 1,6 млн. българи са посетили Турция. Общият брой на туристите в Турция пък е 35 млн., което превръща страната в 6-та в света от гледна точка на приемаща туристи.

"За последната година 8 млн. турски граждани са посетили света, 10 процента от тях са дошли в България, което е 800 хил. човека", каза той.

Обменът на туристи се равнява на 2,4 млн. души и това е знак, че има много голям потенциал в туризма между България и Рурмия. За първите 7 месеца на тази година броят на туристите от България към Турция е близо 1 млн., за сравнение от Румъния - 240 хил. за същия период. Тези цифри трябва да се обсъдят и трябва да се види как да се развие този потенциал, завърши посланикът.

Проф. Божидар Димитров. Новото министерство да реши въпроса в визите

Проф. Божидар Димитров също се обяви за създаването на ново министерство, което да представлява проблемите на туризма. По думите му то може да реши въпросите с визите, който е наболял в момента.

Нели Санданска: Кои са отраслите, които носят проходи на България

"Да, българският туризъм се нуждае от министерство и това не е случайно. Крайно време е бъдещото правителството на Булгария да отговори на въпроса кои са отраслите, които носят проходи на България", каза изпълнителният директор на "Балкантурист холдинг" Нели Сандалска

Овчаров: Културно-историческият туризъм поддържа нивата си

България има 43 археологически паметници, с което е на първите места в Европа, обяви археологът Николай Овчаров.

По думите му за един туристически обект са необходими 4 критерия- историческа значимост, популярност, достъпнoст и значение за региона.

Той обаче бе категоричен, че има спад на морския туризъм, но културно-историческия такъв поддържа нивата си.

Борис Николов, кмет на Белоградчик, подчерта за потребността от орган, който да управлява туризма. „Това е еднозначно, надявам се да успеем. Второто нещо е пари и инвестиции в рекламите. Резервyt ни е в Опереативните програми и имаме прекрасни възможности да използваме европарите", каза той.

Браншовици готови с нови идеи

Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, също настоя за ново министерство и обясни, че маркетингът е в противоречие с Министерство на икономиката.

Иво Маринов, директор на общинско предприятие „Туристическо обслужване" в София, подчерта, че трябва да се завърши приемането на директивата за статистиката в туризма от НИС, както и да се подготвят законови промени – в законите за обществените поръчки и публично-частното партньорство, за да се облекчат процесите в рекламата и маркетинга.

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, пък настоя за създаване на секция „ Туризъм" към БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай