Експерти и кметове от 8 държави дискутират развитието на туризма

Експерти и кметове от 8 държави дискутират развитието на туризма | StandartNews.com

Проект за развитие на селския туризъм в малките населени места събира експерти, кметове и общественици от 8 държави в община Струмяни. Тридневният форум започва в понеделник и има за цел насърчаване на устойчивите форми на туризъм и международното сътрудничество в разработването, реализацията и популяризирането на качествени и разнообразни туристически услуги.

В дискусията от 20 до 22 юли ще се включат участници от България, Италия, Испания, Малта, Гърция и Франция, студенти от университети в Турция и Киргизстан. Те ще изготвят съвместен пакет от мерки за разнообразяване на предлаганите туристически услуги, подобряване туристическата визия на включените територии и привличане на по-широк сегмент от международни и национални туристи. Сред участниците в срещите са експерти със значителен международен опит в сферата на туризма. Ноел Орсат е архитектът на един от най-големите и успешни европейски туристически маршрути – По пътя на Карл Велики. Той обхваща 6 европейски държави, над 40 общини и повече от 60 населени места.

Община Струмяни е сред първите български общини в тази инициатива. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на програма Европа за Гражданите на Европейския Съюз. Координатор на проекта е община Струмяни, а партньори са община Агия, Гърция; община Нашар, Малта; Асоциация за развитие на Провинция Бургос, Испания и Сдружението на общините на автономна област Сардиния, Италия. От 5 пилотни български общини през 2011 г. само Струмяни и Сандански получиха статут на официални партньори 2 години по-късно. По време на форума, който ще е в читалището на село Микрево, гостите ще посетят винарска изба и Арт център в село Илинденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай