Екскурзоводи ще работят безплатно на Трети март

Екскурзоводи ще работят безплатно на Трети март | StandartNews.com

Велико Търново. Безплатни пешеходни обиколки с беседи, посветени на националния празник 3-ти март организира Регионалният исторически музей във Велико Търново. Те включват два маршрута, свързани с Национално-освободителното движение, Руско-турската война и възстановяването на българската държавност. Южният маршрут ще започне в 10,00 часа, а северният е обявен за 14,30 ч. Началото им е от площада пред Царевец и след обиколка на различни забележителности ще завършат пред паметника "Майка България". Продължителността и на двата маршрута е по час и половина. Началото и на двете обиколки е от площад „Цар Иван Асен" на входа пред касата на крепостта Царевец.

В 10,00 ч. туристите ще тръгнат по маршрута „Средновековният Търновград". Той включва разказ за средновековната столица по улица „Читалищна" към читалище „Надежда", Дебоя (турския архив), Музея – Затвор и Конака.

Разглеждането на експозицията на музей „Възраждане и Учредително събрание", свързана с борбите за национално освобождение и Руско-турската освободителна война е с продължителност от 30 м. Турът продължава в 11,.00 ч. – 11,30 ч. по ул. „Гурко" край църквата „Св. Спас" до паметника на Христо Иванов – Големия, съратник и сподвижник на Левски. Пред Сарафкина къща – кратък разказ за историята на музея и архитектурата на възрожденския град, паметната плоча на Отец Матей Преображенски, съратник на Апостола. Пешеходният тур завършва пред паметник „Майка България". Вторият маршрут е от 14,30 до16,00 ч. също с тръгване от площад „Цар Иван Асен" на входа пред касата на крепостта Царевец. От 14,30 – 15,00 ч. туристите ще слушат разказ „Средновековният Търновград" по улица „Читалищна" към читалище „Надежда", Дебоя (турския архив), Музея – Затвор и Конака. От 15,00 до 15,30 ч. е разглеждането на експозицията на музей „Възраждане и Учредително събрание", свързана с борбите за национално освобождение и Руско-турската освободителна война. В 15,30 – 16,00 ч. обиколката продължава към паметниците на Никола Пиколо и „Велчова завера", по стълбите на площада пред хотел „Янтра" към Самоводската чаршия, хан „Хаджи Николи", паметника на Стефан Стамболов, Къщата с маймунката, Стария пазар (Зад днешните Хали), Паметник на обесените. Пешеходният тур завършва пред паметник „Майка България".

В пешеходните турове могат да се включат всички желаещи, явили се на място в уречения час. Повече информация може да получите на тел. 062/638 841 или 0885 105 282.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай