Чужденци гледат кушии в разложко село

Чужденци гледат кушии в разложко село | StandartNews.com

Десетки чужденци ще станат свидетели на кушиите в разложкото село Бачево на Тодоровден в събота. Туристи от курорта Банско вече са дали заявка на хотелиерите да бъдат закарани в селището, което се слави с почитта към конете. В населеното място почти няма дом, в който да не се грижат поне за едно такова четириного. Затова и Тодоровден е най-големият празник за местните хора. Най-атрактивни за гледане са кушиите, но много зрители събират и надпреварите за теглене на товари от конете. За победителите са предвидени награди. „Насам идват хиляди наши и чужди туристи от Разлог и Банско, които са удивени от уменията ездачите", твърдят жители на Бачево.

Никак не е случайно, че конят е основната фигура в герба на селището. Този факт казва всичко за отношението на местните хора към тези красиви четириноги. Това е свещеното животно в селището и е на особена почит тук. Стотици коне се отглеждат с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

Празничният ден тази събота ще започне сутринта на площада с водосвет за здраве и захранване на конете. Ездачите ще подредят своите четириноги на мегдана. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай