Болни даряват пари за минерален извор в с. Ощава

Болни даряват пари за минерален извор в с. Ощава | StandartNews.com

Лековитата води нашенци и чужденци в Пирин планина

Лековитата сила на минералните извори води все повече нашенци и чужденци в кресненското село Ощава. Болни хора бият път до селището, което е разположено в подножието на Пирин планина. Те посещават двата минерални извора – Хладката и Врялата баня. Най-важното е, че тези хора остават много доволни от лечебната сила на нашите извори. Доста от тях правят и дарения – някои даряват пари, а други – материали за облагородяването на района и за модернизирането на базата.

„Наскоро благоевградчанинът Мирчо Благоев ни осигури строителни материали за над 30 000 лева. С тези пари бутнахме ламарините и вдигнахме масивна постройка, в която се правят калните бани", разкри кметският наместник на селището Кирил Лазаров.

През последните години тук се лекуват англичани, финландци, французи и израелци. Двата минерални извора са и гордостта, и болката на малцината местни хора. Защото благодарение на лековитата вода насам идват нуждаещи се хора. В същото време мечтата им, засега несбъдната, е да превърнат тези мира в модерен балнеолечебен център. Сградата над мъжката баня, която се ползва и днес, строена по стара римска технология, като за здравина при спойката на камъните са използвани яйца. Някои от болните отсядат в постройката, чийто втори етаж се ползва като хотел. На първия са къпалнята и басейнът. Вода от извора е изведена до друга постройка, която е женска баня. Къпалнята се стопанисва от община Кресна. Проблемът е, че по-голямата част от съществуващата база е примитивна и се нуждае от сериозен ремонт. С помощта на общината районът край банята се превърна в парк с липи, американски дъб, кестени. Изградени са външни пътеки, дървена ограда, външна кухня, беседки и две барбекюта.

„Сега предстои процедура за ремонт на женската баня, ще го правим с 15 000 лева общински пари. Тук трябва да се направи модерен балнеосанаториум", убеден е кметският управник на Ощава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай